Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οργή αγροτών για τις περικοπές επιδοτήσεων – Lindner : Δυσανάλογες οι αντιδράσεις

Γερμανία: Οργή αγροτών για τις περικοπές επιδοτήσεων – Lindner : Δυσανάλογες οι αντιδράσεις
Οι διαδηλώσεις πρέπει «να παραμένουν πάντα αναλογικές στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας δικαιώματος», δήλωσε ο Christian Lindner
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2023 τις διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων «δυσανάλογες» πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, την Δευτέρα (8/1), μιας εβδομάδας κινητοποιήσεων και αναταραχής σε όλη τη Γερμανία.
Οι διαδηλώσεις πρέπει «να παραμένουν πάντα αναλογικές στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας δικαιώματος», δήλωσε ο Christian Lindner κατά τη διάρκεια ομιλίας στην παραδοσιακή συνάντηση του κόμματός του για τα Θεοφάνεια στη Στουτγάρδη (νοτιοδυτικά).
Οι ενέργειες αποκλεισμού σε όλη τη χώρα που εξήγγειλαν, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα (8/1), οι αγρότες είναι από την άλλη «δυσανάλογες», έκρινε ο φιλελεύθερος υπουργός. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (4/1), όταν περίπου 30 οργισμένοι αγρότες εμπόδισαν πλοίο να ελλιμενίσει στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων και αντικαγκελάριος Robert Habeck, ο οποίος επέστρεφε από τις διακοπές του .
«Η επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο συνάδελφός μου Robert Habeck είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Lindner, συντασσόμενος με τις έντονες καταδίκες που εξέφρασαν την προηγούμενη μέρα πολλά κόμματα, η κυβέρνηση, ο αρχηγός του κράτους και η Ένωση Γερμανών Αγροτών (DBV).

Δικαστικές συνέπειες

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε όλες τις πιθανές υλικές ζημιές και αδικήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις ενέργειες που εξαγγέλλονται, η δικαιοσύνη θα επιβάλει τις συνέπειες, προειδοποίησε. «Έχετε ξεστρατίσει, γυρίστε πίσω», είπε ο Lindner απευθυνόμενος στους αγρότες.
Επί της ουσίας, ο υπουργός απέρριψε και τα αιτήματά τους.
«Δεν μπορούμε αφενός να θέλουμε να επωφεληθούμε από τη μείωση του φόρου ρεύματος, δεν μπορούμε να ζητάμε πρόσθετη βοήθεια για τη μετατροπή των αχυρώνων και αφετέρου να προσκολληθούμε σε παλιές επιδοτήσεις.
Εάν θέλουμε νέες επιδοτήσεις, πρέπει επίσης να εγκαταλείψουμε τις παλ
ιές», είπε.

Μέτρα λιτότητας

Η οργή των αγροτών είχε φουντώσει μετά τις προγραμματισμένες περικοπές των επιδοτήσεων για τον κλάδο λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και δεν μετριάστηκε ούτε μετά τη μερική υποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης για σταδιακή και όχι άμεση κατάργηση της αγροτικής επιδότησης για το ντίζελ των αγροτικών οχημάτων.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, η επίμαχη επιδότηση θα καταργηθεί τμηματικά μέχρι το 2026, κάτι που δεν αρκεί όμως για τους αγρότες, δεδομένου ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων λιτότητας που αναμένεται να τους πλήξουν τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών και αλλαγές στο διαχρονικά ευνοϊκό καθεστώς τελών κυκλοφορίας για τα αγροτικά οχήματα.
Οι περικοπές αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο περιορισμό των κρατικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2024, ως επακόλουθο της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που «παγώνει» τα λεγόμενα «κρυφά ταμεία» τα οποία εξαιρούνται από το συνταγματικό φρένο στο χρέος και απαιτεί προσαρμογή στις συνταγματικές επιταγές για τον δημόσιο δανεισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης