Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα New York Times: Τέλος οι Patriot για την Ουκρανία – Οι ΗΠΑ δεν έχουν πυραύλους για να στείλουν, τρομακτικές ελλείψεις

Βόμβα New York Times: Τέλος οι Patriot για την Ουκρανία  – Οι ΗΠΑ δεν έχουν πυραύλους για να στείλουν, τρομακτικές ελλείψεις
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έλλειψη προμήθειας πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας Patriot της Ουκρανίας
Ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς η ήδη εξασθενημένη αεράμυνά τους πρόκειται να αποδυναμωθεί περαιτέρω.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times στις 6 Ιανουαρίου 2024 προχώρησε σε μία αποκάλυψη που θα προκαλέσει αίσθηση αλλά επιβεβαιώνει ταυτόχρονα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων τους.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έλλειψη προμήθειας πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας Patriot της Ουκρανίας.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου έχουν προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τις συστοιχίες του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας Patriot με πυραύλους αναχαίτισης, επισημαίνουν οι New York Times.
Τα συστήματα Patriot ήταν καθοριστικής σημασίας για την απόκρουση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε ολόκληρη την Ουκρανία, γράφουν οι New York Times.

Χωρίς καμία άμυνα στους βαλλιστικούς πυραύλους

Οι New York Times με μελοδραματική περιγραφή αναφέρονται, πως οι Patriot είχαν αποκρούσει μία ρωσική επίθεση στο Κίεβο στις 11/12/2023 σώζοντας τις ζωές χιλιάδων αμάχων για να τονίσουν την απώλεια του συστήματος αεράμυνας.
«Δεδομένου ότι ο Patriot είναι ένα από τα λίγα συστήματα που μπορεί να καταρρίψει αποτελεσματικά βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι προκαλούν τα περισσότερα θύματα, νομίζω ότι ο αριθμός των ζωών που σώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι χιλιάδες», είπε ο Ουκρανός ταγματάρχης με διακριτικό κλήσης Volodymyr.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου έχουν προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα δεν θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τις συστοιχίες Patriot της Ουκρανίας με πυραύλους αναχαίτισης, που κοστίζουν 2 εκατομμύρια δολάρια.

Πεδίο δοκιμών η Ουκρανία


Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερα από 3.800 drones και 7.400 πυραύλους σε πόλεις και περιοχές της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έχει γίνει πεδίο δοκιμών για μια σειρά συστημάτων αεράμυνας, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.
Κυμαίνονται σε πολυπλοκότητα από Stingers τοποθετημένα σε φορτηγά και αντιαεροπορικά πυροβόλα μικρής εμβέλειας, όπως τα γερμανικής κατασκευής Gepards, έως πολύπλοκα συστήματα με μεγαλύτερη εμβέλεια, όπως το γαλλικού σχεδιασμού SAMP/T, που μπορεί να χτυπήσει στόχο 90 χιλιόμετρα μακριά.
Υπάρχει επίσης το προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος ή NASAMS, το οποίο παράγεται από κοινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νορβηγία.
Μόνο οι Patriot όμως έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων και από τη στιγμή που η πρώτη συστοιχία εισήλθε στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, ενώ οι ουκρανικές ομάδες αεράμυνας κατάφεραν να εμποδίσουν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να αποκτήσουν την απόλυτη κυριαρχία στον αέρα δεν διαθέτουν τίποτα ουσιαστικό απέναντι στους βαλλιστικούς πυραύλους.
Να σημειωθεί ότι και η εφημερίδα The Telegraph ανέφερε ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσουν όλες τις ρωσικές επιθέσεις αυτόν τον χειμώνα λόγω έλλειψης πυραύλων αναχαίτισης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας Patriot.
Οι δυτικές χώρες παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Η υποστήριξη εξελίχθηκε από ελαφρύτερα πυρομαχικά πυροβολικού και εκπαίδευση σε βαρύτερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.
Η Ουκρανία άρχισε τελικά να πιέζει για μαχητικά αεροσκάφη δυτικής κατασκευής, στα οποία οι εταίροι της στο εξωτερικό αντιστέκονταν εδώ και καιρό.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τη συνέχιση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Τον Απρίλιο του 2022, η Ρωσία έστειλε διπλωματική νότα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για το θέμα των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος των ρωσικών επιδρομών.
Πάντως γεωπολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το εν λόγω μπαράζ δημοσιευμάτων να αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες που αντιδρούν στο πακέτο στήριξης του Biden, ύψους 61 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία.
patriot_defence.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης