Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράκ ετοιμάζεται να διώξει από το έδαφός του τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ

tags :
Το Ιράκ ετοιμάζεται να διώξει από το έδαφός του τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ
Το Ιράκ ετοιμάζεται να διώξει από το έδαφός του τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2023 τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής προκειμένου να διευθετήσει τον τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στη χώρα και επιβεβαίωσε τη σταθερή και θεμελιώδη στάση της Βαγδάτης για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Προέκυψε σε μια ομιλία που εκφώνησε ο Mohammed Al-Sudani κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης που οργάνωσαν οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης για την τέταρτη επέτειο από το θάνατο του πρώην διοικητή της ομάδας Quds, Qasem Soleimani, και του Αναπληρωτή Αρχηγού των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης Abu Mahdi al-Muhandis μεταξύ άλλων.
Στις 3 Ιανουαρίου 2020, ο Soleimani και ο Abu Mahdi al-Muhandis σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ κοντά στη Βαγδάτη.

Αποτρόπαιο και αδικαιολόγητο έγκλημα

«Η επίθεση παραβίασε όλους τους κανόνες, τους καταστατικούς και τους νόμους που διέπουν τις σχέσεις Ιράκ-ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως αποτρόπαιο και αδικαιολόγητο έγκλημα», είπε ο Al-Sudani.
Σύμφωνα με το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, INA, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης αποτελούν επίσημη οντότητα που συνδέεται με το κράτος, λειτουργεί υπό την εξουσία του και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ενόπλων δυνάμεών μας.
«Έχουμε τονίσει σταθερά ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης ή παράβασης από ένα ιρακινό μέρος, ή παραβίασης του ιρακινού νόμου, η μόνη αρχή για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ανήκει στην ιρακινή κυβέρνηση», είπε
Ο σεβασμός της κυριαρχίας του Ιράκ είναι πρωταρχικής σημασίας και κανείς δεν πρέπει να την παραβιάζει».
Τόνισε επίσης: «Διατηρούμε σταθερά τη θέση αρχών μας για να τερματίσουμε την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων του συνασπισμού, δεδομένου ότι οι δικαιολογίες για την ύπαρξή τους έχουν λήξει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης