Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Κίνδυνος να εμπλακεί ο Λίβανος σε μια περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Borrell (ΕΕ): Κίνδυνος να εμπλακεί ο Λίβανος σε μια περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
«Στέλνω αυτό το μήνυμα και στο Ισραήλ: Κανείς δεν θα κερδίσει από μια περιφερειακή σύγκρουση», σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2023 για μια περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα εμπλέκει τον Λίβανο, καθώς οι συνοριακές συγκρούσεις εντάθηκαν σχεδόν τρεις μήνες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη σύμμαχο της Hezbollah, τη Hamas.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί η εμπλοκή του Λίβανου σε μια περιφερειακή σύγκρουση» δήλωσε ο Josep Borrell κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου.
«Στέλνω αυτό το μήνυμα και στο Ισραήλ: κανείς δεν θα κερδίσει από μια περιφερειακή σύγκρουση», πρόσθεσε.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα της Hezbollah που εδρεύει στο Λίβανο και το Ισραήλ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά διασυνοριακά πυρά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Hamas στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.
Αλλά μια επίθεση που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Hamas σε περιχή Νότιας Βηρυτού που ελέγχει η Hezbollah, εντείνει τους φόβους για μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.
Η ομάδα του Λιβάνου το Σάββατο δήλωσε ότι απάντησε τμε ην εκτόξευση δεκάδων πυραύλων σε μια βόρεια ισραηλινή βάση.
«Νομίζω ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, πρέπει να αποφευχθεί και να επικρατήσει η διπλωματία», δήλωσε ο Borrell στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα το Σάββατο (6/1)  ο Borrell συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) Αρόλντο Λαζάρο και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Nabih Berri.
Η επίσκεψή του είναι μέρος μιας διπλωματικής ώθησης για να αποφευχθεί η περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση, ειδικά στα σύνορα του Λιβάνου-Ισραήλ, και να ζητήσει λύση στον πόλεμο της Γάζας.
«Τα διπλωματικά κανάλια πρέπει να είναι ανοιχτά για να σηματοδοτήσουν ότι ο πόλεμος δεν είναι η μόνη επιλογή, αλλά είναι η χειρότερη επιλογή», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης