Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάζα: Άτακτη υποχώρηση Ισραηλινών στο Βορρά, μπαράζ επιθέσεων με 40 ρουκέτες από τη Hezbollah – Απειλές Ιράν

Γάζα: Άτακτη υποχώρηση Ισραηλινών στο Βορρά, μπαράζ επιθέσεων με 40 ρουκέτες από τη Hezbollah – Απειλές Ιράν
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα για 92η μέρα
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd). Μέρα νύχτα βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας από αέρος το Ισραήλ, η οποία έχει μετατραπεί σε «τόπο θανάτου και απελπισίας», «ακατάλληλο για να ζει κανείς», προειδοποιεί ο ΟΗΕ, ενώ κοντεύουν να συμπληρωθούν τρεις μήνες από τότε που το Ισραήλ άνοιξε τον πόλεμο κατά της Hamas και οι εχθροπραξίες επεκτείνονται απειλώντας να βάλουν φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα η  Hezbollah στο Λίβανο εκτόξευσε το Σάββατο 6 Ιανουαρίυο 2023 δεκάδες ρπυκέτες κατά του Ισραήλ το Σάββατο 6 Ιανουαρίου σε μια κίνηση που αποκάλεσε «μια αρχική απάντηση» στην δολοφονία του αρχηγού της Hamas.
Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι περίπου 40 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή Mount Meron στο βόρειο Ισραήλ.
Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι στόχευσε μια ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή με 62 «διάφορους τύπους πυραύλων».
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα ανέφερε σε δήλωση ότι η επίθεση ήταν «μέρος της αρχικής απάντησης στο έγκλημα της δολοφονίας του μεγάλου ηγέτη Saleh al-Arouri.».
Τέθηκαν σε συναγερμό 90 κοινότητες σε όλο το βόρειο Ισραήλ, αλλά ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν μόνο η περιοχή Mount Meron.
Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει καπνό σε πολλές περιοχές του εθνικού πάρκου.
Μία ώρα αργότερα, σειρήνες ακούστηκαν και πάλι σε 40 κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, καθώς αρκετά  ακόμη βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Hezbollah στις περιοχές Metula και Margaliot στα σύνορα.
Ο στρατός είπε ότι έπληξε έναν πυρήνα τρομοκρατών στο νότιο Λίβανο, υπεύθυνο για ορισμένες από τις εκτοξεύσεις πυραύλων στο όρος Meron.
Σε μεταγενέστερη δήλωση,  ο ισραληλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε μια σειρά από θέσεις της Hezbollah στον Λίβανο ως απάντηση στις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.
Οι στόχοι σε Ayta ash-Shab, Yaroun και Ramyah περιελάμβαναν θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, στρατιωτικές τοποθεσίες και άλλες υποδομές που χρησιμοποιούσε η παλαιστινιακή ομάδα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με το Al Jazeera ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγματαα βαθια στα σύνορα του Λιβάνου, βομβάρδισε σπίτι σχεδόν 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Εικόνα

Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός από το Βόρειο Τμήμα της Γάζας – Τακτική νίκη της Hamas

Αποδίδει ο πόλεμος χαρακωμάτων στην πόλη της Γάζας από τη Hamas καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αποσύρθηκαν σχεδόν πλήρως από το βόρειο τμήμα της, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen στις 6 Δεκεμβρίου.
Οι δύο περιοχές στις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν ισραηλινά στρατεύματα είναι η περιοχή al-Toam και οι πύργοι al-Makousi, που εκτείνονται από τα βόρεια της Λωρίδας προς την πόλη της Γάζας, είπε η ανώνυμη πηγή στο ειδησεογραφικό κανάλι με έδρα το Λίβανο, προσθέτοντας ότι η περιοχή είναι μια βασική οδός ανεφοδιασμού και απόσυρσης για τις Ισραηλινές Αμυντικές δυνάμεις - IDF.
Η πηγή σημείωσε επίσης ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν αποχώρησε από τη Δέκατη Οδό, που κόβει μεταξύ της πόλης της Γάζας και του κεντρικού τμήματος της Λωρίδας.
Σύμφωνα με το Al Mayadeen στις περιοχές  al-Bureij, al-Nuseirat, al-Maghazi, al-Mughraqa και Juhr al-Dik στην κεντρική Γάζα λαμβάνουν χώρα μάχες που συμπίπτουν με έντονα χτυπήματα από τον IDF.
Η Ισραηλινός Στρατός δεν αποχώρησε από τη Δέκατη Οδό, που παρεμβάλλεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και του κεντρικού τμήματος της Λωρίδας.
«Οι μαχητές της αντίστασης παρενοχλούν συνεχώς τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στους άξονες του βορρά και της Γάζας, κάτι που εμπόδισε τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να δημιουργήσουν ασφαλείς 
Κοντά στο διαχωριστικό τείχος με τα ισραηλινά εδάφη στα ανατολικά του Khan Younis, συγκεκριμένα στις πόλεις Khuzaa, Aabsan και Bani Suhaila, οι IDF δεν μπόρεσαν να επιτύχουν καμία πρόοδο λόγω των «επιχειρήσεων της Αντίστασης», σύμφωνα με την πηγή.
Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 6 Ιανουαρίου έδειξαν αρκετές κατεστραμμένες περιοχές στη βόρεια Γάζα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις στη νότια Γάζα το βράδυ το Σαββάτου (6/1) ενώ συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές στο βορρά.
«Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο νότιο τμήμα της επικράτειας, μαζί με τις κύριες γειτονιές της πόλης της Γάζας, όπου 10 Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί σκοτώθηκαν στη γειτονιά Rimal, όπου προηγουμένως είχαν γίνει μάχες μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και Ισραηλινών στρατιωτών», Al Jazeera
«Την τελευταία ώρα εδώ στη Rafah παρατηρούμε μια σειρά από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης», επισημαίνει το δίκτυο καθώς και ότι η παρουσία των drones πυροδότησε φόβους για περαιτέρω ισραηλινά πλήγματα.



IDF: Εξαρθρώσαμε το επιχειρισιακό δίκτυο της Hamas στη Γάζα
ι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την εξάρθρωση του «στρατιωτικού δικτύου» της Hamas στη βόρεια Γάζα και σκότωσαν περίπου 8.000 μαχητές στην περιοχή αυτή, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2023.
Ο στρατός έχει επίσης κατασχέσει δεκάδες χιλιάδες όπλα σε αυτήν την περιοχή και εκατομμύρια έγγραφα, δήλωσε ο υποναύαρχος Daniel Hagari σε μια διαδικτυακή ενημέρωση: «Είμαστε πλέον επικεντρωμένοι στην εξάρθρωση της Hamas στο κέντρο και νότια της λωρίδας (Γάζα)», κατέληξε.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε drone που εκτοξεύτηκε από τους Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα

Tο αμερικανικό αντιτορπιλικό Laboon κατέρριψε ένα drone που εκτόξευσαν οι Houthi στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε το Σάββατο 6 Iανουαρίου 2023 η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Σε αυτοάμυνα, ο Laboon κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από εδάφη που ελέγχονται από τους Houti στην Υεμένη στη νότια Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε η ανακοίνωση της διοίκησης.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.

ΙDF: Σκοτώθηκαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Hamas

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2023 ότι ο διοικητής του τάγματος Nuseirat της Hamas, Ismail Siraj, και ο αναπληρωτής του, Ahmed Wahaba, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Siraj υπηρέτησε προηγουμένως ως διοικητής μιας εταιρείας δύναμης της Hamas Nukhba και συμμετείχε επίσης στην κατασκευή πυραύλων, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.
Ο Wahaba, ο αναπληρωτής του, διορίστηκε στο ρόλο αφού ο προηγούμενος αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Nuseirat σκοτώθηκε από τους IDF τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
Το τάγμα Nuseirat, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησε την εποδρομή  στο Kibbutz Be’eri και σε άλλες παραμεθόριες κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου.
Το τάγμα έχει επίσης εμπλακεί σε εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στρατευμάτων που επιχειρούν στη Γάζα τους τελευταίους μήνες.

Στο στόχαστρο Rafah, Jabalya, Nusseirat, Magazi

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν ότι από νωρίς το πρωί το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Rafah, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς και που ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός είχε χαρακτηρίσει τις προηγούμενες μέρες ως ασφαλή.
To Al Jazzera μεταδίδει ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται μέρα νύχτα και στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας με επίκεντρο της Jabalya, όπου ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στα τέλη Οκτωβρίου και στο νότο  με επίκεντρο την Khan Younis, όπου οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει πυροβολικό και σημειώνονται οδομαχίες με την οργάνωση ισλαμική Jihand.
Επίσης το Al Jazeera αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε  από στεριά και αέρα τον προσφυγικό καταυλισμό Nusseirat, που βρίσκεται εντός της πόλης Deir al Balah και τον καταυλισμό Magazi.
Συνολικά 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ολονύκτια χτυπήματα στις  κεντρικές περιοχές, ο μεγαλύτερος απολογισμός των τελευταίων ημερών.
Περισσότεροι από 60 σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο Al Aqsa, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις υγειονομικές εγκαταστάσεις που είναι γεμάτες ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
Άλλοι 22 νεκροί είναι ο απολογισμός των βομβαρδισμών στην Kahn Younes.
«Όλη η συνοικία είναι κατεστραμμένη, δεν ξέρω πού θα γυρίσει ο κόσμος. Πού θα ζήσουμε;», ανέφερε κάτοικος της Jabalya, έπειτα από την ισραηλινή επιδρομή.
«Βλέπετε όλη αυτή την καταστροφή, αλλά εμείς παραμένουμε αποφασισμένοι. Δεν φύγαμε, προς τον νότο ή οπουδήποτε αλλού, παραμένουμε στην As Shika, (συνοικία στην Jabalya), εδώ όπου βρίσκονται τα σπίτια μας», συμπλήρωσε.
Η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas, οι Ταξιαρχίες Izz al-Din al-Qassam, ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram την Σάββατο 6 Ιανουαρίου την καταστροφή μονάδας του ισραηλινού στρατού αποτελούμενη από οκτώ στρατιώτες ύστερα από ενέδρα στην περιοχή Bani Suheila, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης Khan Younis.
γαζα5_1.JPG

Τρεις μήνες βομβαρδισμών, 22.722 νεκροi άμαχοι στη Γάζα

Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς» και οι κάτοικοί της είναι «καθημερινά αντιμέτωποι με απειλές για την ίδια την ύπαρξή τους, καθώς ο κόσμος απλά κοιτάει», συνόψισε χθες ο Martin Griffiths, ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Σύμφωνα με τη UNICEF, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες έχουν δημιουργήσει πλέον έναν «κύκλο θανάτου» που «απειλεί πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά» στον θύλακα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες έσχατης φτώχειας ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού που κρατά εδώ και 15 χρόνια.
Βάσει του μέχρι στιγμής απολογισμού που εκδίδει το υπουργείο Υγείας της  Γάζας, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.722 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, με άλλα  λόγια, περί το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα ενώ άλλοι 58.166 έχουν τραυματιστεί.
Άλλοι 7.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της σύρραξης, όχι μόνο για τον πληθυσμό της Γάζας και των γειτόνων του που απειλούνται, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις 90 ημέρες κόλασης και επιθέσεων στις πιο θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας», τόνισε ο κ. Griffiths.
γαζα4_2.JPG
γαζα6_1.JPG

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί όλο το 2024


Το Ισραήλ όμως διαμηνύει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν ως την «επιστροφή» των ομήρων και την «εξάλειψη» των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Hamas, που παραμένουν «μεγάλες», όπως το βλέπει ο βασικός σύμμαχός του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Το 2024 θα είναι χρονιά μαχών», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari, σύμφωνα με τον οποίο εξάλλου υπάρχει «υψηλό επίπεδο προετοιμασίας» των στρατευμάτων στα σύνορα με τον Λίβανο, θέατρο από την 8η Οκτωβρίου καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στη Hezbollah, σύμμαχο του Ιράν και της Hamas και τον ισραηλινό στρατό.
Η ένταση έφθασε στην κορύφωσή της μετά τον θάνατο σε αεροπορικό πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ του υπαρχηγού της Hamas του Saleh al Aruri, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Hezbollah, προ τεσσάρων ημερών.
«Η ανταπόδοση είναι αναπόδραστη (...) Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί έπειτα από παραβίαση τέτοιου μεγέθους, καθώς αυτό θα σήμαινε πως όλος ο Λίβανος θα είναι εκτεθειμένος» στο μέλλον, είπε χθες ο ηγέτης της Hezbollah Hasan Nasralla.

γαζα3_4.JPG
Επίθεση της Hezbollah με δεκάδες ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ

Η επίθεση αυτή πράγματι εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 6/1 με δεκάδες ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ.
«Στο πλαίσιο της πρώτης μας απάντησης στη δολοφονία του μεγάλου ηγέτη σεΐχη Saleh Al Aruri η ισλαμική αντίσταση στοχοθέτησε τη βάση της Μερόν με 62 πυραύλους διαφορετικών τύπων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Hezbollah.
Ο στρατός του Ισραήλ, από την πλευρά του ανέφερε ότι 40 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο εναντίον της Μερόν και ότι ανταπέδωσε τα πυρά πλήττοντας  έναν πυρήνα όπου είχαν προέλθει.
Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, επεσήμανε ο στρατός.
Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 175 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 129 ήταν μαχητές της Hezbollah και περισσότεροι από 20 ήταν άμαχοι ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι.
Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές.

Ενάντια στο Netanyahu στρατός και αντιπολίτευση στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, εντός του Ισραήλ, φέρεται να επικρατεί πλέον μεγάλη ένταση ανάμεσα στον αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγό Herzi Halevi  και ακροδεξιούς υπουργούς, αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου. 
Η ένταση αυτή έγινε ιδιαίτερα αισθητή κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της κυβέρνησης του Ισραήλ που έγινε τη Πέμπτη, 4/1.
Οι υπουργοί καταφέρθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του στρατηγού επειδή ανακοίνωσε ότι θα συστήσει επιτροπή που θα διενεργήσει έρευνα για τα σφάλματα του στρατού που επέτρεψαν να γίνει η αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Η συνεδρίαση, αργά το βράδυ, κατέληξε σε «φωνασκίες» με συμμετέχοντες να «λογοφέρνουν», μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, πηγή του που συμμετείχε στη συνάντηση περιέγραψε πως επικράτησε «απόλυτη αναρχία».
Τελικά, ο πρωθυπουργός Netanyahu διέκοψε τη συνεδρίαση, στην οποία υποτίθεται πως θα εξεταζόταν μεταξύ των άλλων και το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, επειδή οι αξιωματικοί του στρατού αποχώρησαν εξοργισμένοι.
Ο στρατηγός Halevi  δέχθηκε σφοδρές φραστικές επιθέσεις επί προσωπικού.
Ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης επέκριναν τη χρονική στιγμή που επελέγη για να αναγγελθεί η έρευνα, καθώς ακόμη ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Έντονες επικρίσεις προκάλεσε επίσης η επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί της έρευνας, του πρώην υπουργού Άμυνας Saoul Mofaz, επειδή ως υπουργός Άμυνας, το 2005, είχε επιβλέψει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον δύο υπουργοί της κυβέρνησης Netanyahu που ανήκουν στην άκρα δεξιά, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέων εβραϊκών οικισμών στη Γάζα και στον εκτοπισμό —την ενθάρρυνση να «μεταναστεύσει», όπως το θέτουν— του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του.
γαζα2_6.JPG

Ganz υπέρ στρατού, κατά Netanyahu

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant απέρριψε την «παρουσία ισραηλινών πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας» μετά το τέλος του πολέμου.
Ο Benny Ganz,  μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ —και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο ίδιος—, φέρεται να κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Netanyahu για την «επίθεση με πολιτικά κίνητρα» αυτή στον επικεφαλής του στρατού , «εν μέσω του πολέμου», τονίζοντας πως δεν έχει ξαναδεί ποτέ τέτοιες συμπεριφορές σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου.
Το κόμμα Λικούντ του κ. Netanyahu απέρριψε την κριτική του.
Εξάλλου ο κ. Ganz, το κόμμα του οποίου θα αναδεικνυόταν με διαφορά πρώτο αν γίνονταν εκλογές το τρέχον διάστημα, κατά δημοσκοπήσεις, υπερασπίστηκε την απόφαση του στρατηγού Halevi να ονομάσει επιτροπή, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.
Ανέφερε πως πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία, καλή εξέλιξη και τόνισε πως είναι καθήκον του αρχηγού του γενικού επιτελείου να αναζητήσει ευθύνες μετά την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου.
Η εφημερίδα Times of Israel εικάζει πως η εξέταση από τον στρατό των σφαλμάτων και των παραλείψεών του θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση την κυβέρνηση να ερευνήσει τα δικά της λάθη σε αυτή την υπόθεση, κάτι που εκτίμησε πως μπορεί να ήταν ανάμεσα στα ελατήρια των επιθέσεων των υπουργών.
Ο κ. Netanyahu, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί για τρεις υποθέσεις διαφθοράς εδώ και χρόνια, δεν θέλει να διενεργηθεί τέτοια έρευνα παρά μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Επικριτές του δεξιού πρωθυπουργού θεωρούν πως πρόθεσή του είναι ο πόλεμος να τραβήξει σε μάκρος, ώστε να παραμείνει στην εξουσία.
kapnos.JPG

Απειλεί το Ιράν: Θα πλήξουμε τους εχθρούς στις θάλασσες μας όσο μακριά κι αν βρίσκονται

Εν τω μεταξύ το Ιράν ανεβάζει το επίπεδο των ναυτικών στρατιωτικών εξοπλισμών του, με το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να παρουσιάζει ένα νέο πλοίο και 100 εκτοξευτήρες ρουκετών.
Παρουσιάζοντας το πλοίο σε ειδική τελετή, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, Hosein Salami, δεσμεύθηκε να πλήξει τους εχθρούς της χώρας όπου κι αν βρίσκονται.
«Σήμερα βρισκόμαστε σε ανοικτή μάχη με τον εχθρό», δήλωσε ο Salami στη διάρκεια τελετής στην παράκτια πόλη Bandar Abas στο νότιο Ιράν, όπου το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας παρουσίασε ένα νέο πλοίο, το Abu Mahdi, και 100 εκτοξευτήρες ρουκετών.
Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον Abu Mahdi al Muhandis, τον διοικητή των ιρακινών Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης που σκοτώθηκε μαζί με τον Ιρανό στρατηγό Kasem Soleimani, επικεφαλής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020.
Ο Salami δεν κατονόμασε τον εχθρό, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hamas στη Λωρίδας της Γάζας, ενώ οι σιίτες αντάρτες Houthi της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.
Είκοσι δύο χώρες υπό τις ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε συνασπισμό προκειμένου να υπερασπιστούν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.
Εξάλλου μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και δεν περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ, από όπου διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, προτιμώντας τη μεγαλύτερη και πιο κοστοβόρα διαδρομή από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
«Θα πλήξουμε τον εχθρό που βρίσκεται κοντά και μακριά. Θα πρέπει να παραμείνει μακριά από αυτή τη θάλασσα», πρόσθεσε.
Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, σημείωσε ο ίδιος, έχει κάνει «ένα καταπληκτικό άλμα στις αμυντικές και επιθετικές του ικανότητες» και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες ναυτικές δυνάμεις.

Haniyeh προς Blinken: Επικεντρωθείτε στον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας

Εν τω μεταξύ εν όψει της νέας περιοδείας του Αμερικανιού Υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken, που άρχισε το Σάββατο 6/1, ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Hamas Ismail Haniyeh κάλεσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αυτή τη φορά να τερματίσει την «επιθετικότητα» του Ισραήλ.
Ο Haniyeh είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι ελπίζει ότι ο Blinken «έχει μάθει τα μαθήματα των τελευταίων τριών μηνών» και τον κάλεσε επίσης να τερματίσει την «κατοχή όλων των παλαιστινιακών εδαφών».
Η υποστήριξη των ΗΠΑ στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ «προκάλεσε άνευ προηγουμένου σφαγές και εγκλήματα πολέμου κατά του λαού μας στη Γάζα», είπε ο Haniyeh.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Hamas, που εδρεύει στο Κατάρ, προέτρεψε επίσης τους περιφερειακούς ηγέτες στη Μέση Ανατολή να συναντήσουν τον Blinken για να του πουν ότι η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι «στενά συνδεδεμένη με την παλαιστινιακή μας υπόθεση».
Ο Blinken περιοδεύει στη Μέση Ανατολή για τέταρτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.
«Ελπίζουμε  ότι αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί στον τερματισμό της επίθεσης, με σκοπό το τέλος της κατοχής ολόκληρης της παλαιστινιακής γης», είπε ο Haniye σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Borrell: Πρέπει να ααποτραπεί η εμπλοκή του Λιβάνου σε μια περιφαρειακή σύγκρουση

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2023 για μια περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα εμπλέκει τον Λίβανο, καθώς οι συνοριακές συγκρούσεις εντάθηκαν σχεδόν τρεις μήνες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη σύμμαχο της Hezbollah, τη Hamas.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί η εμπλοκή του Λίβανου σε μια περιφερειακή σύγκρουση» δήλωσε ο Josep Borrell κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου.
«Στέλνω αυτό το μήνυμα και στο Ισραήλ: κανείς δεν θα κερδίσει από μια περιφερειακή σύγκρουση», πρόσθεσε.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα της Hezbollah που εδρεύει στο Λίβανο και το Ισραήλ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά διασυνοριακά πυρά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Hamas στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.
Αλλά μια επίθεση που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Hamas σε περιχή Νότιας Βηρυτού που ελέγχει η Hezbollah, εντείνει τους φόβους για μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Η ομάδα του Λιβάνου το Σάββατο (5/1) δήλωσε ότι απάντησε τμε ην εκτόξευση δεκάδων πυραύλων σε μια βόρεια ισραηλινή βάση.
«Νομίζω ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, πρέπει να αποφευχθεί και να επικρατήσει η διπλωματία», δήλωσε ο Borrell στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα το Σάββατο (6/1) ο Borrell συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) Αρόλντο Λαζάρο και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Nabih Berri.
Η επίσκεψή του είναι μέρος μιας διπλωματικής ώθησης για να αποφευχθεί η περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση, ειδικά στα σύνορα του Λιβάνου-Ισραήλ, και να ζητήσει λύση στον πόλεμο της Γάζας.
«Τα διπλωματικά κανάλια πρέπει να είναι ανοιχτά για να σηματοδοτήσουν ότι ο πόλεμος δεν είναι η μόνη επιλογή, αλλά είναι η χειρότερη επιλογή», δήλωσε.

Πρωθυπουργός Λιβάνου προς Borrell: Ολοκληρωτική έκρηξη θα φέρει μεγάλος βομβαρδισμός του νοτίου Λιβάνου

«Κάθε βομβαρδισμός μεγάλης κλίμακας του νοτίου Λιβάνου θα οδηγήσει την περιοχή σε μια ολοκληρωτική έκρηξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Mikati, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος όπως και ο Blinken, περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποτροπή μιας ολοκληρωτικής ανάφλεξης της περιοχής. 
Μιλώντας προς τον Ευρωπαίο αξιωματούχο που του ζήτησε να λάβει μέτρα ώστε να μην γίνονται επιθέσεις από το εδαφος του Λιβάνου προς το Ισραήλ ο Mikati εξήγησε στο Borrel ότι «η δέσμευση του Λιβάνου να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ απαιτεί να σταματήσουν οι παραβιάσεις της κυριαρχίας μας από το Ισραήλ και η απόσυρσή του από τα κατεχόμενα εδάφη μας».
«Η πλήρης εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος απαιτεί πρώτα να σταματήσουν οι ισραηλινές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου και να αποσυρθούν από τα λιβανικά εδάφη που εξακολουθεί να κατέχει», είπε.
Ο Micati ζήτησε επίσης «μια συνολική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα που θα αποδίδει στους Παλαιστίνιους τα δίκαια δικαιώματά τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης