Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κλεψύδρα του θανάτου: Αντίστροφη μέτρηση για στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ κατά της Hezbollah στο νότιο Λίβανο

Η κλεψύδρα του θανάτου: Αντίστροφη μέτρηση για στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ κατά της Hezbollah στο νότιο Λίβανο
«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την δραστηριότητά μας στην μεθόριο με τον Λίβανο για όσο χρόνο χρειαστεί» διαμηνύει ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στην μεθόριο με τον Λίβανο βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» για επέκταση των επιχειρήσεων κατά της οργάνωσης Hezbollah.
Παράλληλα τόνισε ότι συζήτησε με τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο, Amos Hochstein, που επισκέφθηκε το Ισραήλ χθες, για το ενδεχόμενο πολιτικής διευθέτησης των εδαφικών διαφορών με τον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι θα συζητήσει το ζήτημα και με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Antony Blinken, που αναμένεται στο Ισραήλ την ερχόμενη Τρίτη.
«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την δραστηριότητά μας στην μεθόριο με τον Λίβανο για όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες της χώρας να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ με ασφάλεια», δήλωσε ο Gallant σε βίντεο που δημοσιοποίησε απόψε το Γραφείο Τύπου του ισραηλινού στρατού.
«Για το ζήτημα της ασφαλούς επιστροφής των ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι η πολιτική διευθέτηση των εδαφικών διαφορών με τον Λίβανο, και για αυτήν την δυνατότητα εργαζόμαστε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτό ήταν το αντικείμενο της επαφής που είχε με τον Amos Hochstein αλλά και της επαφής που θα έχει με τον Antony Blinken.
Παράλληλα, ο Gallant δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης που είχε σήμερα με τη στρατιωτική διοίκηση του βορείου Ισραήλ, έγινε επεξεργασία των σχεδίων δράσης που έχουν ήδη εγκριθεί από το κεντρικό επιτελείο.
«Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής: Εμείς προτιμούμε την πολιτική διευθέτηση της διαφοράς κατόπιν κοινής συμφωνίας», κατέληξε.
Οι αποψινές δηλώσεις Gallant πραγματοποιήθηκαν ύστερα από μία ημέρα εξαιρετικής έντασης στην συνεχιζόμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Hezbollah που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκτοξεύθηκαν συνολικά 15 ρουκέτες από τον Νότιο Λίβανο, εκ των οποίων 4 αναχαιτίσθηκαν και 6 κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές επί λιβανικού εδάφους.
Οι υπόλοιπες κατέπεσαν στην ισραηλινή επικράτεια, μερικές από τις οποίες έπληξαν κτήρια στην μεθοριακή πόλη Μετούλα του βορείου Ισραήλ καθώς και σε άλλους οικισμούς, τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώθηκαν.

Netanyahu: Θέλουμε «θεμελιώδεις αλλαγές» στα σύνορα με το Λίβανο

Εντωμεταξύ λάδι στη ... ρητορική φωτιά μεταξύ των δύο πλευρών είχε ρίξει νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο οποίος συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Amos Hochstein στο Τελ Αβίβ και του διεμήνυσε ότι «το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στα σύνορά του με τον Λίβανο», όπως ανέφερε το γραφείο του Netanyahu.
Επίσημα Ουάσιγκτον έχει τονίσει την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης.
Ωστόσο, το Ισραήλ και η Hezbollah έχουν εμπλακεί σε καθημερινές διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, οι οποίες οδήγησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων και στις δύο πλευρές των συνόρων.
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu είπε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ Hochstein ότι μετά τη δολοφονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ είναι πιο αποφασιστικό, τολμηρό και ενωμένο από ποτέ», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Πρόσθεσε ότι όσοι από τους γείτονες του Ισραήλ «δεν το καταλαβαίνουν προς το παρόν θα το κάνουν πολύ καλά, στο νότο, στο βορρά και σε όλους τους άλλους τομείς».
Σημειώνεται ότι χθες (3/1), ο πνευματικός και πολιτικός ηγέτης της Hezbollah Hassan Nasrallah υποστήριξε ότι η σιιτική οργάνωση «δεν φοβάται» να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, δεσμευόμενος να πολεμήσει «χωρίς όρια» και «χωρίς κανόνες» εάν το Ισραήλ επιτεθεί στον Λίβανο.

«Ιστορική ευκαιρία για τον Λίβανο να απελευθερώσει τη γη που κατέχει το Ισραήλ» απαντά ο Nasrallah

Ο αρχηγός της σίιτικης οργάνωσης του Λιβάνου Hezbollah, Hassan Nasrallah απάντησε προς τους αξιωματούχους του Ισραήλ, σε νέα ομιλία του, ότι ολόκληρος ο Λίβανος θα είναι εκτεθειμένος αν το σιιτικό ένοπλο κίνημα δεν αντιδράσει στη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Hamas, του Saleh al-Arouri, στη Βηρυτό.
Ο πνευματικός και πολιτικός ηγέτης της Hezbollah τόνισε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις της οργάνωσης στα νότια σύνορα ανοίγουν μια «ιστορική ευκαιρία» για τον Λίβανο να απελευθερώσει τη γη του που κατέχει το Ισραήλ και ότι η ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ ανοίγει επίσης μια «ιστορική ευκαιρία» να απαλλαγεί από την αμερικανική παρουσία η χώρα αυτή.
Παράλληλα τόνισε ότι το σιιτικό ένοπλο κίνημα – που υποστηρίζεται από το Ιράν – έχει πραγματοποιήσει περίπου 670 στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου.
Πρόσθεσε ότι η Hezbollah έχει καταστρέψει «μεγάλο αριθμό ισραηλινών οχημάτων και αρμάτων μάχης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης