Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβες Maloof (Πεντάγωνο): Προσοχή, το μακελειό στο Ιράν με 100 νεκρούς δεν το προκάλεσε οργάνωση – Το ISIS συνεργάζεται με το Ισραήλ

Βόμβες Maloof  (Πεντάγωνο): Προσοχή, το μακελειό στο Ιράν με 100 νεκρούς δεν το προκάλεσε οργάνωση – Το ISIS συνεργάζεται με το Ισραήλ
Δύο ισχυρές εκρήξεις σκότωσαν σχεδόν 100 ανθρώπους στην ιρανική πόλη Kerman αυτή την εβδομάδα με το ISIS να αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση
Σχετικά Άρθρα
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί σύντομα να ενταθεί με περισσότερες επιθέσεις να αναμένονται μετά τις εκρήξεις στο Λίβανο και το Ιράν, δήλωσε στο Sputnik ο πρώην ανώτερος αναλυτής πολιτικής ασφαλείας του αμερικανικού Πενταγώνου Michael Maloof.
Δύο ισχυρές εκρήξεις σκότωσαν σχεδόν 100 ανθρώπους στην ιρανική πόλη Kerman αυτή την εβδομάδα με το ISIS να αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση.
Ωστόσο, ο πρώην ανώτερος αναλυτής της πολιτικής ασφαλείας του Πενταγώνου, δεν αποκλείει ότι η τρομοκρατική οργάνωση «ίσως προσπαθεί να χρεωθεί κάτι καλύπτοντας κάποιον άλλο».
«Δεν εκπλήσσομαι γιατί το ISIS είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε ένα ενδιαφέρον πλαίσιο, ιδίως επειδή οι Ισραηλινοί είναι πολύ αντι-σιίτες και το ISIS είναι βασικά ριζοσπάστες σουνίτες.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη.
Και το ISIS έχει επίσης ιστορία πυροδότησης εκρηκτικών στο Ιράν.
Στην πραγματικότητα, μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε αναλάβει την ευθύνη για μερικές εκρήξεις, νομίζω, στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Τεχεράνη. Άρα δεν είναι κάτι σπάνιο», σημείωσε. 

«Η τρομοκρατία είναι απλώς ένα εργαλείο»

Στον απόηχο της επίθεσης, οι ιρανικές αρχές εκτιμούν ότι ο βομβαρδισμός συνδέεται με την αντίθεση της Τεχεράνης στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, υποθέτοντας πως το Τελ Αβίβ ή η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να ήταν πίσω από αυτό.
Ο αναπληρωτής του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi, Mohammad Jamshidi, έγραψε στο Twitter: «Μην κάνετε λάθος. Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα ανήκει στα καθεστώτα των ΗΠΑ και του σιωνιστικού
Ισραήλ και η τρομοκρατία είναι απλώς ένα εργαλείο».
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έχουν συμμετοχή στον φονικό βομβαρδισμό, υποστηρίζοντας ότι οι σουνιτικές ριζοσπαστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ISIS, θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση.
Λίγο αργότερα, μια ανάρτηση στον λογαριασμό του ISIS στο Telegram εμφανίστηκε λέγοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις.
Σε ανακοίνωσή της, η τρομοκρατική οργάνωση κατονόμασε τους Omar al-Mowahid και Sayefulla al-Mujahid ως δράστες.

iran_b.jpg

Το σχέδιο του Ισραήλ

Ωστόσο, ο βομβαρδισμός έχει εγείρει πολλά ερωτήματα, ειδικά δεδομένου ότι ο Saleh al-Arouri, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas, σκοτώθηκε σε επίθεση με drone στη νότια Βηρυτό μόλις μια μέρα πριν.
Η δολοφονία του Al-Arouri εκτιμάται ευρέως ότι διαπράχθηκε από το Ισραήλ.
Η Wall Street Journal ανέφερε την 1η Δεκεμβρίου ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ ετοιμάζονταν να σκοτώσουν τους ηγέτες της Hamas σε όλο τον κόσμο.
Οι στοχευμένες δολοφονίες ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκράτες από το Τελ Αβίβ είναι η μακρόχρονη πρακτική του Ισραήλ που διαφημίζεται ως τρόπος πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων και μείωσης των παράπλευρων απωλειών».
Ομοίως, η χρήση αντιπροσώπων δεν είναι κάτι καινούργιο για το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό.


iran_c.jpg
«Είμαστε εκτός ελέγχου»

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πρόσφατα μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα και ενίσχυσαν τις επιθέσεις σε σιιτικές ομάδες, που ανήκουν στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης, στο Ιράκ.
«Υπήρξε κάτι που φαινόταν να είναι ένα περαιτέρω αντίποινα εναντίον ενός από τους σιίτες ηγέτες μιας από τις μαχητικές ομάδες στη Βαγδάτη», είπε ο Maloof.
«Αυτό ήταν ένα χτύπημα των ΗΠΑ με πύραυλο. Άρα ήταν ένα άμεσο χτύπημα και μέσα στη Βαγδάτη.
Και έτσι νομίζω ότι αυτό πιθανότατα θα κάνει τους Ιρακινούς να αρχίσουν να ασκούν αυξανόμενη πίεση ώστε οι δυνάμεις των ΗΠΑ να φύγουν από τη χώρα.
Αυτή φαίνεται να είναι η τάση.
Το κοινοβούλιο το έκανε πριν από μερικά χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Κανείς δεν αποχώρησε.
Τώρα, ο πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση και ζητά από τα αμερικανικά στρατεύματα να φύγουν από το Ιράκ. Αμφιβάλλων εάν θα φύγουν γιατί έχουν πολλά συμφέροντα εκεί», σημείωσε.
Ο Maloof εξήγησε ότι το Ιράκ είναι ένα στρατηγικό σημείο για τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη φύλαξη των στρατευμάτων που βρίσκονται ακόμα στη Συρία.
Ωστόσο, το αμερικανικό σώμα στο Ιράκ και τη Συρία δέχεται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ- Hamas.
«Είχαμε πάνω από 100 επεισόδια τώρα στο Ιράκ με επιθέσεις σε αμερικανικές θέσεις. Και οι απαντήσεις ήταν σποραδικές.
Αλλά αυτό στράφηκε εναντίον ενός ηγέτη μιας παράταξης της Hezbollah στο Ιράκ, εναντίον της σιιτικής πολιτοφυλακής.
Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορεί για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.
Και γι' αυτό δεν έχετε δει καμία επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, για παράδειγμα, στις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, απλά καταρρίπτουν τα drones.
Δεν θέλουν. Και αυτό σίγουρα θα συμβεί εάν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα αρχίσουν να χτυπούν τις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων.
Έτσι αυτό το πράγμα θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί τόσο γρήγορα και τόσο επικίνδυνα», σημείωσε ο Αμερικανός αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης