Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φλόγες πολέμου σε Υεμένη και Λίβανο – Houthi και Hezbollah ετοιμάζονται για ασύμμετρα χτυπήματα κατά ΗΠΑ και Ισραήλ

Φλόγες πολέμου σε Υεμένη και Λίβανο – Houthi και Hezbollah ετοιμάζονται για ασύμμετρα χτυπήματα κατά ΗΠΑ και Ισραήλ
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή - Ορατό όσο ποτέ το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή
Σχετικά Άρθρα
Οι εντάσεις εντείνονται στην Υεμένη και τον Λίβανο ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.
Στην Υεμένη, οι Houthi (Ansar Allah) εξαπολύουν πλήγματα κατά του νότιου Ισραήλ και επιτίθενται σε πλοία που σχετίζονται με τη χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να υποστηρίξουν το Κίνημα της Hamas και άλλες οργανώσεις στη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο, η Hezbollah εξαπολύει διασυνοριακές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά ο πόλεμος στη Λωρίδα.
Και οι δύο οργανώσεις αποτελούν μέρος του Άξονα της Αντίστασης, του οποίου ηγείται το Ιράν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ενίσχυσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο κατά των Houthi όσο και εναντίον της Hezbollah προκαλώντας σοβαρές εντάσεις.

Το μέτωπο με τους Houthi


Στις 18 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ απάντησαν στις πρόσφατες επιθέσεις των Houthi ξεκινώντας την επιχείρηση Prosperity Guardian για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Bab al - Mandab και στον Κόλπο του Aden.
Στις 31 Δεκεμβρίου, ελικόπτερα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βύθισαν τρία σκάφη των Houthi που επιτέθηκαν στο φορτηγό πλοίο Hangzhou στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα μαχητές.
Η θανατηφόρα εμπλοκή αύξησε τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Houthi.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποτρέψει την οργάνωση που επιτέθηκε σε άλλο φορτηγό πλοίο, το CMA CGM Tage, στις 3 Ιανουαρίου.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κλιμάκωσαν την ίδια μέρα εκδίδοντας μια τελική προειδοποίηση στους Houthi.
Οι αναφορές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι έτοιμες να εξαπολύσουν πλήγματα κατά της Υεμένης.
Οι Houthi προειδοποίησαν προηγουμένως ότι θα απαντούσαν σε οποιαδήποτε επίθεση.

Πόλεμος χωρίς όρια από τη Hezbollah


Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στις 2 Ιανουαρίου δολοφονώντας τον Saleh al-Arouri, αναπληρωτή ηγέτη της Hamas στο προάστιο της Βηρυτού, Dahiye, προπύργιο της Hezbollah.
Μια επίθεση με drone σκότωσε τον ανώτερο αξιωματούχο της Hamas μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, τον Samir Findi Abu Amer και τον Azzam al-Aqraa Abu Ammar, και τέσσερα άλλα μέλη του κινήματος.
Η δολοφονία ήταν μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων εμπλοκής με τη Hezbollah.
Η οργάνωση υποσχέθηκε να απαντήσει την ίδια μέρα και στις 3 Ιανουαρίου ο αρχηγός της Hassan Nasrallah, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει μια μάχη «χωρίς όρια» εάν πάει σε πόλεμο με τον Λίβανο.
Η ισραηλινή απόφαση να δολοφονήσει τον al-Arouri στην Dahiye πιθανότατα είχε σκοπό να προκαλέσει τη Hezbollah πιθανώς για να δικαιολογήσει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου κατά του Λιβάνου.
Συνολικά, ο πόλεμος φαίνεται να πλησιάζει τόσο την Υεμένη όσο και τον Λίβανο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης