Τελευταία Νέα
Διεθνή

H οργισμένη Ρωσία βάζει στο παιχνίδι τις βόμβες υψηλής έκρηξης UMPC-500 προκαλώντας τρόμο στους Ουκρανούς

H οργισμένη Ρωσία βάζει στο παιχνίδι τις βόμβες υψηλής έκρηξης UMPC-500 προκαλώντας τρόμο στους Ουκρανούς
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexey Leonkov, τόνισε ότι η χρήση της βόμβας FAB-500 με το κιτ UMPC σε ολόκληρη τη γραμμή της πρώτης γραμμής «είχε γίνει σοβαρό πρόβλημα για τον Ουκρανικό στρατό»
Καθώς η πλειονότητα των ρωσικών πυραύλων αιχμής και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύθηκαν στην Ουκρανία κατέληξαν να αναχαιτιστούν – κατά τους Ουκρανούς -, υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία έχει ξαναρχίσει τη χρήση βομβών με κιτ UMPC για να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά στους στόχους που έχουν ήδη εντοπιστεί από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS).

Εκατοντάδες ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την πρωτεύουσα Κίεβο και το Kharkiv στις 2 Ιανουαρίου 2024.
Η Ρωσία φέρεται να εκτόξευσε επίσης και τους υπερηχητικούς πυραύλους της Kinzhal, οι οποίοι υποστηρίχθηκε ότι ορισμένοι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

Τώρα, τα ρωσικά βομβαρδιστικά έχουν επανέλθει στο επίκεντρο με άλλη μια «βόμβα» στο οπλοστάσιό τους.

Μία ημέρα μετά από μια μαζική επίθεση με πυραύλους που στοίχισε τη ζωή αρκετών αμάχων στο Κίεβο, υπήρξαν αναφορές ότι η ρωσική αεροπορία βομβαρδιστικών εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον είκοσι οχυρών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ενός σταθμού διοίκησης και παρατήρησης χρησιμοποιώντας τις βόμβες UMPK-500.

Στις 4 Ιανουαρίου, το ρωσικό μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34, με τη βοήθεια αεροπορικής βόμβας με μονάδα καθολικού σχεδιασμού και διόρθωσης (UPMC), κατέστρεψε ένα ουκρανικό κέντρο διοίκησης και ελέγχου
Η Ρωσία χρησιμοποιεί FAB-250, FAB-500, ακόμα και τα FAB-1500 με μονάδες UMPC από το 2023.
Το Su-34, το οποίο απογειώθηκε μαζί με το Su-35 για να πραγματοποιήσει τον καθορισμένο βομβαρδισμό, ήταν εξοπλισμένο με βόμβες υψηλής έκρηξης με UMPC για να επιτρέπει στο αεροσκάφος να εκτελεί ακριβή χτυπήματα χωρίς να εισέρχεται στην ζώνη βολής των Ουκρανών.
Στρατιωτικοί αναλυτές τόνισαν ότι η χρήση του UMPC-500 στοχεύει στην παράκαμψη του ουκρανικού δικτύου αεράμυνας. Ένας στρατιωτικός παρατηρητής και βετεράνος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Vijainder K. Thakur έκανε επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση.

Ο Thakur είπε, «θα υπολόγιζα το ύψος του Su-34 που απελευθερώνει το UMPK-500 σε περίπου 30.000 πόδια, οπότε η ρωσική αεροπορία ρίχνει τώρα τις βόμβες από μεγαλύτερο ύψος από ότι πριν;»
Όταν ρωτήθηκε εάν ήταν βιώσιμο για το βομβαρδιστικό αεροσκάφος Su-34 Fullback να πετάξει σε αυτό το ύψος, ο Thakur είπε: «Ενώ το Su-34 είναι ικανό να πετάει στα 30.000 πόδια, κάτι τέτοιο με βαρύ φορτίο όπλου μειώνει την ικανότητα ελιγμών του αεροσκάφους.
Η μειωμένη ικανότητα ελιγμών είναι αποδεκτή στην περίπτωση αυτή, επειδή το αεροσκάφος παραμένει πολύ εκτός εμβέλειας των Ουκρανών.
«Απελευθερώνοντας βόμβες εξοπλισμένες με κιτ ολίσθησης και καθοδήγησης (UMPC), η εμβέλεια θα ήταν μεγαλύτερη, επιτρέποντας στο αεροσκάφος να παραμείνει ακόμη πιο μακριά από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας».

Οι EurAsian Times είχαν αναφέρει προηγουμένως πώς το MiG-31 Foxhound του VKS χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους χρησιμοποιώντας την ικανότητά του να πραγματοποιεί επιθέσεις από πολύ μεγάλα υψόμετρα.
Ωστόσο, το Su-34 που ρίχνει το UPMC μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα περίπωτση.
Το Su-34 έχει επίσης τροποποιηθεί για να φέρει τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.

Το 2023, η Ρωσία παρουσίασε το κιτ ολίσθησης και αυτόματης καθοδήγησης σε πολλές από τις βόμβες ρίψης της, ειδικά τη FAB-500M52, η οποία αυξάνει την εμβέλεια των βομβών και τις καθιστά απρόσβλητες σε πολλά συστήματα αεράμυνας.
Η Ρωσία κυκλοφόρησε προηγουμένως τέσσερα βίντεο που δείχνουν το Su-34 σε δράση, υπονοώντας την ανάπτυξη κιτ βομβών UPMC.
Εκείνη την εποχή, τα Fullbacks πετούσαν σε εξόδους σε χαμηλό ύψος, μεταξύ 1.000 και 3.000 ποδιών.

Ένα βίντεο από τις 15 Δεκεμβρίου έδειξε ένα Su-34 να φορτώνεται με βόμβες FAB με δυνατότητα UMPC και στους δύο πυλώνες των πτερυγίων.
Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές που καλύπτουν ενεργά τον πόλεμο έχουν σημειώσει ότι αυτές οι βόμβες τρομάζουν τους Ουκρανούς και τους απομακρύνουν από τις πρώτες γραμμές.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexey Leonkov, τόνισε ότι η χρήση της βόμβας FAB-500 με το κιτ UMPC σε ολόκληρη τη γραμμή της πρώτης γραμμής «είχε γίνει σοβαρό πρόβλημα για τον Ουκρανικό στρατό».
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις βόμβες FAB-250, FAB-500 και FAB-1500 εναντίον της Ουκρανίας εδώ και αρκετούς μήνες.

FABBBB500.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης