Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 200 οβίδες της κολάσεως - Σοκ και δέος από το Βορειοκορεατικό πυροβολικό με τις οβίδες στην θάλασσα, δίπλα σε νοτιοκορετικά νησιά

Οι 200 οβίδες της κολάσεως - Σοκ και δέος από το Βορειοκορεατικό πυροβολικό με τις οβίδες στην θάλασσα, δίπλα σε νοτιοκορετικά νησιά
Οι οβίδες κατέπεσαν κατά μήκος της γραμμής NLL (Northern Limit Line) που αποτελεί μέρος από το θαλάσσιο όριο ανάμεσα στις δυο χώρες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που... προκάλεσε το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας όταν έβαλε τουλάχιστον 200 οβίδες, στις δυτικές ακτές της κορεατικής χερσονήσου, σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί Yeonpyeong προκαλώντας χάος στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου του νοτιοκορεατικών δυνάμεων, που αναμεταδίσει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap αμέσως μετά διατάχθηκε εκκένωση των κατοίκων των νησιών και οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε υψηλό βαθμό συναγερμού.
Φωτογραφίες από το νησί έδειχναν ανθρώπους να συγκεντρώνονται κοντά σε καθορισμένα καταφύγια, άλλοι κάθονταν μέσα και άλλοι έξω μεταδίδει σχετικά το αμερικανικό CNN.
Οι οβίδες κατέπεσαν κατά μήκος της γραμμής NLL (Northern Limit Line) που αποτελεί μέρος από το θαλάσσιο όριο ανάμεσα στις δυο χώρες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η NLL ορίζει μια ενδιάμεση ζώνη, η οποία είχε υιοθετηθεί με βάση συμφωνία ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ το 2018, σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης ανάμεσά τους.
Τον περασμένο Νοέμβριο όμως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-un κατήγγειλε τη συμφωνία, ενώ με ομιλία του στη γενική συνέλευση του κυβερνώντος κόμματος στο τέλος του 2023, ανακοίνωσε ετοιμότητα για την «καταστολή ολόκληρης της επικράτειας της Νότιας Κορέας».
Τέτοιες προκλήσεις με πυρά πυροβολικού έχουν επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, κάποιες φορές μάλιστα με στόχο βραχονησίδες μέσα στην νοτιοκορεατική επικράτεια.
Το Yeonpyeong, ένα μικροσκοπικό νησί που έχει μόνο 3 τετραγωνικά μίλια, φιλοξενεί περισσότερους από 2.100 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ιστότοπο του τοπικού γραφείου του. Το νησί Baengnyeong, περίπου 18 τετραγωνικά μίλια, έχει περισσότερους από 4.900 κατοίκους.
Τον Νοέμβριο του 2010, η Πιονγκγιάνγκ εξαπέλυσε επίθεση στο νησί, σκοτώνοντας δύο πεζοναύτες και δύο πολίτες. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 15 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες και τρεις πολίτες, είπε η Νότια Κορέα. Προκάλεσε εκκένωση σε όλο το νησί και οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας απάντησαν με πυρ.


240105130547-yeonpyeong-island-file.webp

240105161951-02-s-korea-military-drill-0103.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης