Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα ψύχους στην Ευρώπη - Νέο... τεστ για τις ενεργειακές υποδομές

Κύμα ψύχους στην Ευρώπη - Νέο... τεστ για τις ενεργειακές υποδομές
H Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται πολύ φυσικό αέριο για τη θέρμανση χώρων και την ηλεκτροπαραγωγή
Σχετικά Άρθρα
Το ήπιο και θυελλώδες ξεκίνημα του χειμώνα στην Ευρώπη θα δώσει τη θέση του σε συνθήκες παγετού κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, δοκιμάζοντας τις ενεργειακές υποδομές, καθώς η ζήτηση θέρμανσης αυξάνεται.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από τις εποχικές νόρμες από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γαλλία και τη Γερμανία, τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές της περιοχής, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Το Λονδίνο μπορεί να δει τις νυχτερινές μετρήσεις να πέφτουν κάτω από το μηδέν μέχρι τη Δευτέρα, ενώ για το Βερολίνο προβλέπεται χαμηλό -7C, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.
Οι ξηρές ημέρες θα φέρουν άλλες προκλήσεις, αφού μια σειρά καταιγίδων τον Δεκέμβριο αύξησε την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας στη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου. Η αλλαγή σε παγωμένο, αλλά πιο σταθερό, καιρό θα μπορούσε να πιέσει τα ενεργειακά συστήματα της περιοχής, αν και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και η υποτονική βιομηχανική ζήτηση σημαίνουν ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
«Οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες θα εξαπλωθούν σύντομα στην Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν σταθερά αργότερα αυτή και την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος της Atmospheric G2.

Νέα δομική για τις ενεργειακές υποδομές

Ο ψυχρός καιρός θα θέσει σε δοκιμασία τα ενεργειακά συστήματα και τις υποδομές της Ευρώπης, καθώς θα οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για θέρμανση. Την Πέμπτη (4/1/2024), τα συμβόλαια αναφοράς της Ευρώπης ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας, καταγράφοντας αύξηση έως και πάνω από 5% προς τα 34 δολάρια ανά μεγαβατώρα, έπειτα από αύξηση 7,3% την Τετάρτη. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,1%.
Παρά το ψυχρό κύμα που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και την άνοδο των τιμών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν πτωτική τάση εδώ και μήνες, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων σε όλη την Ευρώπη καθιστούν την αγορά λιγότερο νευρική για τις ελλείψεις προσφοράς.
Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της να γεμίσει τις εγκαταστάσεις στο 90% της χωρητικότητας μήνες πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου και έφτασε σε πλήρη επίπεδα αποθήκευσης πριν από την κατάλληλη χειμερινή περίοδο.
Η ευρωπαϊκή ζήτηση ήταν υποτονική τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται πολύ φυσικό αέριο για τη θέρμανση χώρων και την ηλεκτροπαραγωγή.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βασίζονταν περισσότερο στις ουκρανικές αποθήκες για τη φύλαξη του φυσικού αερίου και την απόσυρσή του από εκεί μόλις αυξανόταν η ζήτηση θέρμανσης το χειμώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης