Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην κορεατική χερσόνησο - Πόλεμος... με 600 οβίδες - Η Ν. Κορέα εκκένωσε νησιά

Συναγερμός στην κορεατική χερσόνησο - Πόλεμος... με 600 οβίδες - Η Ν. Κορέα εκκένωσε νησιά
Ετοιμάζει ασκήσεις και η Νότια Κορέα
(upd2) Την εκκένωση δύο νησιών διέταξε η Νότια Κορέα ύστερα από ασκήσεις πυροβολικού που πραγματοποίησε νωρίτερα ο στρατός της Βόρειας Κορέας.
Αν και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, η Νότια Κορέα διαβεβαιώνει πως τα δύο νησιά που εκκενώθηκαν δεν επλήγησαν από τα βορειοκορεατικά πυρά.
Mάλιστα ο νοτιοκορεατικός στρατός απάντησε με διπλάσια πυρά πυροβολικού στην... πρόκληση της Βόρειας Κορέας
με την Κίνα να καλεί και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Περισσότερες από 200 βολές πυροβολικού

Όπως έγινε γνωστό, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περισσότερες από 200 βολές πυροβολικού στην θάλασσα κοντά στα νησιά Yeonpyeong και Baengnyeong που βρίσκονται κοντά στη γραμμή οριοθέτησης της Βόρειας και της Νότιας Κορέας και σε θαλάσσια ύδατα, το καθεστώς των οποίων παραμένει διαφιλονικούμενο.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας κατέστησε σαφές ότι τα πυρά του πυροβολικού των Βορειοκορεατών δεν προκάλεσαν ζημιές σε πολίτες ή στρατιωτικούς στη Νότια Κορέα.

Απάντηση στην πρόκληση...  με 400 οβίδες

Στην επίθεση αυτή των Βορειοκορεατών, ο νοτιοκορεατικός στρατός απάντησε με 400 οβίδες που έπεσαν σε θαλάσσιους στόχους νότια της γραμμής της Βόρειας Οριοθέτησης.
Νωρίτερα, οι Νοτιοκορεάτες αναφερόμενοι στα βορειοκορεατικά πυρά, έκαναν λόγο «για μια προκλητική ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση και απειλεί την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο».
Όπως είπε ο Lee Sung-joon, εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού στρατού, όλα τα πυρά των Βορειοκορεατών έπεσαν στη βόρεια πλευρά των αμφισβητούμενων θαλάσσιων συνόρων.
Επιπλέον, σημείωσε ότι ο νοτιοκορεατικός στρατός παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις των Βορειοκορεατών κατά μήκος των ακτών του, σε συνεργασία με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Εντολή εκκένωσης

Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος υποστήριξε πως η εντολή εκκένωσης δόθηκε στους κατοίκους εξαιτίας των «ναυτικών πυρών» που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο νοτιοκορεατικός στρατός.
Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε και αξιωματούχος στο νησί Yeonpyeong - βρίσκεται ακριβώς νότια των θαλάσσιων συνόρων της αμφισβητούμενης γραμμής της Βόρειας Οριοθέτησης -, ο οποίος υποστήριξε ότι η εντολή εκκένωσης και μετάβασης σε καταφύγια, δόθηκε κατόπιν αιτήματος του νοτιοκορεατικού στρατού.
Το νησί Yeonpyeong, όπου κατοικούν περίπου 2.000 άνθρωποι και σταθμεύουν δυνάμεις του στρατού, βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Σεούλ και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Νότια Κορέα, ενώ δυτικότερα είναι το νησί Baengnyeong, όπου ζουν περίπου 4.900 κάτοικοι.

Το κακό... προηγούμενο

Η περιοχή αυτή αποτελεί σύνηθες… πεδίο μάχης μεταξύ των δύο στρατών καθώς το 2010 είχε βυθιστεί μια νοτιοκορεατική κορβέτα, κατά πάσα πιθανότητα από βορειοκορεατική τορπίλη, ενώ το Νοέμβριο του 2010 οι Βορειοκορεάτες είχαν πλήξει το νησί Yeonpyeong σκοτώνοντας 4 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 2 ήταν άμαχοι.
Αυτή ήταν μια από τις σκληρότερες επιθέσεις των Βορειοκορεατών από τη λήξη του Πολέμου της Κορέας το 1953.
Τότε οι Βορειοκορεάτες είχαν υποστηρίξει ότι προκλήθηκαν από ασκήσεις του νοτιοκορεατικού στρατού, ο οποίος έριξε οβίδες στα χωρικά της ύδατα.
Σημειώνεται πως η γραμμή της Βόρειας Οριοθέτησης σχεδιάστηκε στο τέλος του Πολέμου της Κορέας ως ανεπίσημο σύνορο.
Από τη δεκαετία του ’70 άρχισε να το αμφισβητεί η Βόρεια Κορέα, παραβιάζοντας τη γραμμή και επιχειρώντας πιο νότια.

Έκκληση Κίνας για αυτοσυγκράτηση

Στον απόηχο της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο η Κίνα ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση τις σχέσεις τους.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin υποστήριξε πως το Πεκίνο ελπίζει ότι τα μέρη «θα απόσχουν από μέτρα που επιδεινώνουν τις εντάσεις και θα αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση».
Επιπλέον, σημείωσε πως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις οργάνωσαν κοινή ναυτική περίπολο ρουτίνας και αεροπορική άσκηση σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης