Τελευταία Νέα
Διεθνή

Drones με εκτυπωτές 3D σε εργοστάσιο ψωμιού στη Ρωσία - Στο 100% η ρωσική πολεμική μηχανή

Drones με εκτυπωτές 3D σε εργοστάσιο ψωμιού στη Ρωσία - Στο 100% η ρωσική πολεμική μηχανή
Η βιομηχανική παραγωγή που σχετίζεται με τον πόλεμο έχει αυξηθεί κατά 35% σε σύγκριση με το 2022
Τα καρβέλια δεν είναι τα μόνα πράγματα που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο ψωμιού Tambov στην κεντρική Ρωσία — και οι δυτικές αρχές κυρώσεων το γνωρίζουν.
Οι αρτοποιοί του Tambov μπήκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο για τη συναρμολόγηση μικρών drones στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τα ρωσικά στρατεύματα.
Οι προσπάθειές τους έκαναν το αρτοποιείο - σημαία για την προσπάθεια του Κρεμλίνου να εμπλέξει την πολιτική βιομηχανία στην παραγωγή για τις πρώτες γραμμές, καθώς ο πόλεμος κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στην οικονομία της Ρωσίας.
Σε ένα ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης από το αρτοποιείο χονδρικής, ένα στέλεχος του εργοστασίου έδειξε μισή ντουζίνα drones Bekas δίπλα σε μια σειρά από φρεσκοψημένα ψωμάκια.
«Μυρίζουν ακόμα και σαν φρέσκο ψωμί!» είπε ο Ρώσος δημοσιογράφος Alexander Rogatkin κρατώντας ένα από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και το μυρίζοντας το.

Η εμπλοκή του Tambov

Το εργοστάσιο Tambov ξεκίνησε για πρώτη φορά τη συναρμολόγηση των drones τον Φεβρουάριο του 2023 χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που κατασκευάζει πλαίσια άνθρακα, καθώς και θήκες κεραιών και κάμερας, σύμφωνα με συνεντεύξεις με τους υπεύθυνους του αρτοποιείου στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Τα περισσότερα από τα εξαρτήματα για το Bekas αγοράζονται μέσω Διαδικτύου, επιτρέποντας στους αρτοποιούς να διατηρήσουν το κόστος μεταξύ 25.000 (270 δολ.) και 50.000 ρουβλίων ανά drone.
Η Tambov κατασκευάζει τώρα περίπου 250 drones το μήνα, καθώς και συνοδευτικά σακίδια παραλλαγής, σύμφωνα με το αρτοποιείο.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών ως μια σημαντική ανακάλυψη για τη βιομηχανία της Ρωσίας που βοήθησε τη χώρα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Τα εργοστάσια της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, των Ουραλίων, της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής – δεκάδες περιοχές της χώρας μας – εργάζονται σε πλήρη δυναμικότητα με πολλαπλές βάρδιες», είπε ο Putin σε εκδήλωση τον Νοέμβριο για τον εορτασμό της Rostec, του κύριου αμυντικού ομίλου της Ρωσίας.
«Στις σημερινές συνθήκες αυτό δίνει μια απολύτως μοναδική ώθηση για την ανάπτυξη σφαιρών παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και σε συναφείς μη στρατιωτικές βιομηχανίες», πρόσθεσε.

Αύξηση της παραγωγής

Η βιομηχανική παραγωγή που σχετίζεται με τον πόλεμο έχει αυξηθεί κατά 35% σε σύγκριση με την περίοδο που οδήγησε στην πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ενώ η μη στρατιωτική παραγωγή παρέμεινε σταθερή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο της Τράπεζας της Φινλανδίας για τις Αναδυόμενες Οικονομίες.
Σε ορισμένους κλάδους, όπως ο ηλεκτρικός εξοπλισμός και η αυτοκινητοβιομηχανία, η ώθηση της παραγωγής που σχετίζεται με τον πόλεμο αντιστάθμισε τη μείωση της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.
Περισσότερες από 500 εταιρείες ελαφριάς βιομηχανίας έχουν στραφεί στην κατασκευή εξοπλισμού για τον στρατό, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2023, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι θα παράγουν τέσσερις φορές περισσότερα για τον στρατό εκείνη τη χρονιά από ό,τι το 2022.
Στο Naberezhnye Chelny, μια πόλη στη δυτική-κεντρική Ρωσία στον ποταμό Κάμα, ένα εργαστήριο ραβδιών χόκεϊ επί πάγου άλλαξε και επιδίδεται στην κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Μια εταιρεία σκηνών στο Chelyabinsk, μια βιομηχανική πόλη στα Ουράλια, παράγει τώρα υπνόσακους και σκηνές για το πεδίο της μάχης.
Στο Voronezh, τη νότια αγροτική περιοχή της Ρωσίας, ένα εργοστάσιο γεωργικού εξοπλισμού εκμεταλλεύεται τα πάντα, από εξοπλισμό αποναρκοθέτησης και κιάλια μέχρι άμυνες κατά των drones.

Η ανάπτυξη των drones

Τα drones (FPV) έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντικά και για τις δύο πλευρές στον πόλεμο, οδηγώντας σε περισσότερες από 100 εθελοντικές προσπάθειες επικεντρωμένες σε UAV που εμφανίστηκαν σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Μερικοί από τους νεοδημιουργούμενους κατασκευαστές drone είπαν ότι τους ζήτησαν να τοποθετηθούν από τις ρωσικές αρχές - οι ιδιοκτήτες του αρτοποιείου Tambov έχουν στενούς δεσμούς με την τοπική κυβέρνηση, ενώ ο αρτοποιός που είναι υπεύθυνος για την προσπάθεια είναι ένας αντισυνταγματάρχης στον εφεδρικό στρατό της Ρωσίας.
«Η ρωσική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να επιδοτήσει την παραγωγή drone τα επόμενα χρόνια.
Οι κινεζικής κατασκευής τρισδιάστατοι εκτυπωτές πωλούνται προφανώς στη Ρωσία», δήλωσε ο Allen Maggard, αναλυτής της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στο αμερικανικό think-tank C4ADS.
«Ο συνδυασμός του χαμηλού κόστους απόκτησης των τρισδιάστατων εκτυπωτών και της διασφάλισης κρατικών επιδοτήσεων μπορεί να καταστήσει τη μετάβαση στην παραγωγή drone μια ακαταμάχητη προοπτική για τις εταιρείες».
Άλλοι, ωστόσο, είναι ερασιτέχνες λάτρεις των drone που προφανώς υποκινούνται από μια αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, οι οποίοι μοιράζονται σχέδια και προδιαγραφές σε ομάδες στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Telegram και στο crowdfund για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα drones FPV.
«Αυτό που παρακολουθείτε είναι ένα παράθυρο σε ολόκληρη την κοινωνία, μεγάλης κλίμακας εθελοντική προσπάθεια σε ολόκληρη τη Ρωσία», δήλωσε ο Samuel Bendett, ειδικός στον αυτόνομο οπλισμό στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων.
Το μικρό μέγεθος των drones Bekas σημαίνει ότι το μαχητικό τους δυναμικό είναι περιορισμένο καθώς μπορούν να μεταφέρουν μόνο φορτίο 3,5 κιλών έως 5 χιλιόμετρα.
Αυτό τα καθιστά πιο κατάλληλα για επιχειρήσεις κατά προσωπικού από τα μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Lancet, τα οποία χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν ουκρανικές πανοπλίες και οχυρώσεις, ή τα ιρανικά Shaheds που αναπτύσσονται για χτυπήματα στο Κίεβο.
Ωστόσο, η ευκολία παραγωγής των Bekas σε κλίμακα - το εργοστάσιο ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει οκτώ αντίγραφα - ενισχύει σημαντικά το οπλοστάσιο των drones καμικάζι της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Bendett.
«Όλα αυτά προφανώς αθροίζονται».
Ακόμη και απλά, χαμηλού κόστους όπλα, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bekas, εξαρτώνται εξίσου από εξαρτήματα ξένης κατασκευής όσο μεγάλο μέρος της ρωσικής στρατιωτικής παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, δήλωσε ο Pavel Luzin, ανώτερος συνεργάτης στο Jamestown Foundation στην Ουάσιγκτον.
«Το μόνο ρωσικό πράγμα εκεί είναι το αυτοκόλλητο Bekas», πρόσθεσε.

Τα εξαρτήματα

Ο απλός σχεδιασμός και οι προδιαγραφές των drones σημαίνει ότι η παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού τους είναι δύσκολη: τα ρωσικά τελωνειακά αρχεία για το αρτοποιείο Tambov και μια συνδεδεμένη εταιρεία που παράγει τα drones εμφανίζονται κενά.
Οι κινεζικοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν επειδή τα εξαρτήματά τους συνήθως αποστέλλονται χωριστά, είπε ο Maggard.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, 22.531 αποστολές αγαθών έχουν σταλεί στη Ρωσία από τρεις κινεζικές εταιρείες τρισδιάστατων εκτυπωτών που εμφανίζονται στις ρωσικές κοινότητες drone FPV στο Telegram, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το C4ADS, συμπεριλαμβανομένων 659 αποστολών με το λέξη-κλειδί 3D, προστέθηκε ο Maggard.
Αν και ο χαρακτηρισμός των κυρώσεων των ΗΠΑ είναι πιθανό να περιορίσει τον αριθμό των ξένων αντισυμβαλλομένων που είναι πρόθυμοι να προμηθεύσουν εξαρτήματα στο αρτοποιείο Tambov, το χαμηλό κόστος και η μικρή κλίμακα της λειτουργίας σημαίνει ότι η εταιρεία φαίνεται σίγουρη ότι οι περιορισμοί δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Μετά την απόφαση, ο Valery Lyashchenko, ο επικεφαλής κατασκευαστής drone του αρτοποιείου, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να γεμίζει ένα κουτί με κρίκους ψωμιού και κράκερ πριν το στείλει στον Λευκό Οίκο ως «ευχαριστώ» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Ο Yuri Chicherin, διευθυντής του αρτοποιείου, είπε στο κανάλι ότι η δημιουργία της λίστας κυρώσεων των ΗΠΑ ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα: «Είμαστε περήφανοι, είμαστε χαρούμενοι.
Πότε άλλος θα μιλούσε για το εργοστάσιό μας σε τόσο διεθνές επίπεδο;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης