Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ από Βρετανία η Ρωσία θέλει Οδησσό – Zaluzhny: Με ποιον να πολεμήσω; - Νέο κύμα επίθεσης στην Κριμαία από Ουκρανούς

Σοκ από Βρετανία η Ρωσία θέλει Οδησσό – Zaluzhny: Με ποιον να πολεμήσω; - Νέο κύμα επίθεσης στην Κριμαία από Ουκρανούς
Valery Zaluzhny (Αρχηγός Ουκρανικού Στραρού): Με ποιον να πολεμήσω, δεν υπάρχουν στρατιώτες στο μέτωπο  - Sky News: Η Ρωσία θα καταλάβει Οδησσό και τα παραθαλάσσια Ουκρανικά εδάφη το 2024 – Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει
(upd 46) Ενώ ακόμη και η άμυνα των Ουκρανών καταρρέει σε όλο το μέτωπο η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά και πλέον οι Ουκρανοί χάνουν όλα τα εδάφη που κέρδισαν από την αντεπίθεση 5 μηνών… οι Βρετανοί αποκαλύπτουν ότι το σχέδιο του Putin και της Ρωσίας το 2024 είναι να καταλάβει την Οδησσό και να απομονώσει την Ουκρανία από την Μαύρη Θάλασσα.
Ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny σε μια σοκαριστική ομιλία τόνισε, με ποιον να πολεμήσω αναγνωρίζοντας ότι ο Ουκρανικός στρατός έχει καταρρεύσει και ζήτησε από τους Βουλευτές του Ουκρανικού κοινοβουλίου να πάνε στο μέτωπο.
Εν τω μεταξύ και ενώ η Ουκρανία αποτυγχάνει παντού με την στήριξη του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε νέα πυραυλική επίθεση σε Belgorod και Κριμαία αλλά οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατάρριψαν τους περισσότερους πυραύλους.
Στο στρατιωτικό μέτωπο τα νέα για τους ρώσους είναι θετικά, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν από Kupyansk έως Zaporizhia ενώ η μεγάλη μάχη για την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Avdiivka συνεχίζεται με συνεχή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων...
Η πτώση της πόλης Avdiivka θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα για την Ουκρανία και μια ακόμη μεγάλη αποτυχία... των Ουκρανικών δυνάμεων που οπισθοχωρούν.
Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς και νότια του Donetsk, όπου σε 7 μέρες έχασαν σχεδόν 1.000 στρατιώτες.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το τμήμα της Kherson, που ελέγχουν οι Ουκρανοί

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το τμήμα της πόλης Kherson, που ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ανέφερε ο ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός «Public» στο κανάλι του Telegram.
«Ακούστηκαν εκρήξεις στην Kherson, σύμφωνα με ανταποκριτές του Obshchestvennoye», αναφέρει το ρεπορτάζ του καναλιού.
Νωρίτερα την Παρασκευή (5/1/2024), οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ζημιές σε μία από τις γεωργικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή Δνείπερου της Kherson από εκρήξεις.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν ανεπιτυχώς να χτυπήσουν με 10 πυραύλους Olkha το Belgorod και Storm Shadow και 36 drones την Σεβαστούπολη και Κριμαία

Πυραυλική επίθεση εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί σε Belgorod και Κριμαία.
Υπηρεσιακά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 10 ουκρανικούς πυραύλους του συστήματος εκτόξευσης πυραύλων Vilkha στον ουρανό πάνω από την περιοχή του Belgorod, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 4 Ιανουαρίου, περίπου στις 23:40 ώρα Μόσχας, μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας πυραύλους Alder απέτυχε».
Οι δυνάμεις αεράμυνας που βρίσκονταν σε υπηρεσία κατέρριψαν δέκα πυραύλους.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν το Shebekino

Ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν το Shebekino στην περιοχή Belgorod, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής, Vyacheslav Gladkov.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει ένα θύμα - ένας φύλακας σε μια από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις», έγραψε στο κανάλι Telegram.
Διευκρινίζεται ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από θραύσματα στο πόδι.
Επιπλέον, καταγράφηκαν ζημιές σε επιχειρήσεις αλλά δεν ξέσπασαν φωτιές.
Επλήγη επίσης γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι πολλών κεντρικών δρόμων να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Συναγερμός για νέα πυραυλική απειλή στο Belgorod

Συναγερμός για νέα πυραυλική απειλή σήμανε στο Belgorod το βράδυ της Παρασκευής (5/1/2024).
«Υπάρχει πυραυλική απειλή στο Belgorod.
Ζητάμε από όλους να εγκαταλείψουν ανοιχτούς χώρους, να βγουν από τα αυτοκίνητά τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους» αναφέρει το δημαρχείο της πόλης σε δημοσίευμά του στο κανάλι Telegram.
Οι κάτοικοι της πόλης που βρίσκονται ήδη στα σπίτια τους κλήθηκαν να μην πλησιάζουν τα παράθυρα.
Όταν λαμβάνετε σήμα για κίνδυνο πυραύλων, πρέπει να κατεβείτε αμέσως σε καταφύγια, πρόσθεσε το γραφείο του δημάρχου.
Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του RIA Novosti, δεν ακούστηκαν σειρήνες στο κέντρο της πόλης

Στόχος και η Κριμαία

Στις 5 Ιανουαρίου 2024, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να εξαπολύσουν νέα μαζική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η επίθεση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης.
Η επίθεση επιβεβαιώθηκε αργότερα από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο παρείχε λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας απέκρουσαν την επίθεση με 10 κατευθυνόμενους πυραύλους περίπου στις 5:30 το απόγευμα ώρα Μόσχας.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένας πολίτης τραυματίστηκε από συντρίμμια του βλήματος.
Συντρίμμια των αναχαιτισμένων βλημάτων έπεσαν σε διάφορες συνοικίες της πόλης, κυρίως σε μη κατοικημένες περιοχές.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας απέκρουσαν την επίθεση.

Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, πέντε ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24M και δύο μαχητικά MiG-29, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια Starokonstantinov, Mirgorod και Kanatovo, εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ Storm Shadow και αρκετά δολώματα ADM-160 MALD προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Συνολικά, δέκα πύραυλοι καταρρίφθηκαν από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Storm Shadow.
Νωρίτερα το βράδυ της 4ης Ιανουαρίου, ο ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος S-200 αναχαιτίστηκε πάνω από τη ρωσική περιοχή Lipetsk
Ο κυβερνήτης της περιοχής ανακοίνωσε επίσης την καταστροφή ενός ουκρανικού UAV.
Περίπου τα μεσάνυχτα, οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας που αναπτύχθηκαν κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος, αναχαίτισε έναν άλλο στόχο.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας απέκρουσαν επίσης μια μαζική επίθεση με drone στην Κριμαία.
Τουλάχιστον τρεις ομάδες drones φέρονται να πλησίασαν τη χερσόνησο από την περιοχή Mykolaiv.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, αρκετές δεκάδες UAV έχουν ήδη καταρριφθεί.
Τα περισσότερα από αυτά αναχαιτίστηκαν στη δυτική ακτή, πολλά άλλα καταρρίφθηκαν στην περιοχή του στενού Κερτς.
Συνολικά 36 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν πάνω από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας.
Η μαζική επίθεση έλαβε χώρα ακριβώς μετά τη ολοκληρωμένη επιχείρηση αναγνώρισης του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Πέντε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και UAV εντοπίστηκαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Ουκρανική πυραυλική επίθεση στην Κριμαία, ένα αμερικανικό RC-135W περιπολούσε στον αέρα.

Οι Ρώσοι αναχαίτισαν πέντε ουκρανικά drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε πέντε ουκρανικά drones πάνω από το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το Tass.
«Μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση με τη χρήση πέντε μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου σταθερής πτέρυγας εναντίον εγκαταστάσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αντιμετωπίστηκε περίπου στις 20:00 της Παρασκευής (5/1/2024)», ανέφερε
Το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
«Όλα τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν πάνω από το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας από μέσα αεράμυνας που βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα», πρόσθεσε το ρωσικό πρακτορείο.

Σκόνη ο ουκρανικός πύραυλος Neptune

Σκόνη έκανε η ρωσική αεράμυνα έναν αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί στο πλαίσιο της μαζικής επίθεσης που εξαπέλυσαν κατά της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο πύραυλος Neptune καταστράφηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
«Στις 5 Ιανουαρίου 2024, περίπου στις 12:30 ώρα Μόσχας, απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας τον αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune εναντίον αντικειμένων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επιπλέον, οι Ρώσοι έκαναν γνωστό πως μέσα σε μια εβδομάδα, τα συστήματα αεράμυνας τους κατάφεραν να καταστρέψουν 8 Storm Shadow, 14 Tochka, τρεις S-200, 107 πυραύλους HIMARS και Olkha καθώς και 253 drones.

Valery Zaluzhny (Αρχηγός Ουκρανικού Στρατού): Με ποιον να πολεμήσω, δεν υπάρχουν στρατιώτες στο μέτωπο

Ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, μίλησε εξαιρετικά συναισθηματικά κατά τη συζήτηση του νόμου για την κινητοποίηση στο Ουκρανικό κοινοβούλιο που ονομάζεται Verkhovna Rada.
«Χρειάζομαι ανθρώπους.
Με ποιον να πολεμήσω;
Να στραφώ στον κόσμο και να ζητήσω ανθρώπους εκεί, ή να πάτε εσείς οι βουλευτές να πολεμήσετε» τόνισε ο Ουκρανός στρατιωτικός ηγέτης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky πρόσφατα είχε αποκαλύψει ότι τον προσέγγισε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με αίτημα να κινητοποιήσει επιπλέον 500.000 στρατιωτών.
Το νομοσχέδιο προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και αναβολής για τα άτομα με αναπηρία της τρίτης ομάδας, να υποχρεωθούν οι υπό στρατολογία να εγγραφούν σε ηλεκτρονικό λογαριασμό, να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση και να εμφανιστούν όταν καλούνται στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στρατολόγησης τη στιγμή και τον τόπο που ορίζεται στην κλήση.
Το έγγραφο επίσης σας υποχρεώνει στους πολίτες να προσέλθουν στα στρατολογικά γραφεία εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της επιστράτευσης ή εντός 20 ημερών από την ημερομηνία συνέχισής της, ανεξάρτητα από τη λήψη της κλήσης.
Το κατώτερο όριο ηλικίας για επιστράτευση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μειώνεται από τα 27 στα 25 έτη.
Την ίδια στιγμή, η ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes, επικαλούμενη πηγές στο κοινοβούλιο, ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο πιθανότατα θα σταλεί για αναθεώρηση λόγω μιας σειράς αμφιλεγόμενων ζητημάτων.

Sky News: Η Ρωσία θα καταλάβει Οδησσό και τα παραθαλάσσια Ουκρανικά εδάφη το 2024 – Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει

Η Ρωσία το 2024 μπορεί να προχωρήσει στην επίθεση, να πάρει την Οδησσό και ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, αυτό αναφέρεται στην πρόβλεψη του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News.
Σύμφωνα με το Sky News, σημάδια κόπωσης της Δύσης από την ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Ρώσο πρόεδρο Putin να διατάξει επίθεση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin αποκάλεσε πρόσφατα την Οδησσό «ρωσική πόλη», η οποία μπορεί να σηματοδοτεί μακροπρόθεσμα σχέδια για τον έλεγχο ολόκληρης της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία είναι επί του παρόντος εξαιρετικά φιλόδοξα, αλλά ο χρόνος φαίνεται να είναι στο πλευρό του Putin», προειδοποιεί το Sky News.
Σύμφωνα με το Sky News, τα drones και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα συνεχίσουν να είναι καθοριστικά στη σύγκρουση.
Η ρωσική βιομηχανία προηγείται σε αυτή την πτυχή, ενώ η Ουκρανία χρειάζεται μια τεχνολογική ανακάλυψη και αδιάλειπτη υποστήριξη από τη Δύση, αναφέρει το Sky News.
Με βάση ένα βασικό σενάριο, το Sky News προβλέπει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει το 2024.
Ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, ανακοίνωσε έντονη έλλειψη στρατιωτών και ως εκ τούτου κάλεσε τους βουλευτές – σημειολογικά - του Verkhovna Rada να πάνε στο μέτωπο...

Newsweek: Οι Ρώσοι… εξάντλησαν την ουκρανική αεράμυνα με τις μαζικές επιθέσεις

Οι Ρώσοι με τις μαζικές αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες κατάφεραν να εξαντλήσουν την ουκρανική αεράμυνα, υποστηρίζει το περιοδικό Newsweek.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως τα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε στόχους στο ουκρανικό έδαφος έχουν εξαντλήσει πλήρως τις δυνατότητες της ουκρανικής αεράμυνας.
«Οι ανησυχίες για την εξάντληση της άμυνας αυξάνονται, εν μέρει επειδή η ροή βοήθειας από τους Δυτικούς συμμάχους έχει πέσει στο ελάχιστο» επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι και τα κινητά συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας εξαντλούνται από πυρομαχικά.

Welt: Κραχ Ουκρανών στο μέτωπο, πανικός στη Γερμανία – Στους Ρώσους η πρωτοβουλία

Για κραχ των Ουκρανών στη γραμμή του μετώπου και για πανικό… στη Γερμανία κάνει λόγο το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Wel
t, το οποίο υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να ασκεί ισχυρή πίεση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο στρατιωτικό πεδίο.
Βάσει του δημοσιεύματος, η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει ενταθεί.
«Το σημαντικό σημείο είναι ότι οι Ρώσοι έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία σε αυτές τις μάχες θέσης.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία πρόσφατα εξαπέλυσε μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας, η κίνηση στο μέτωπο δεν έχει σταματήσει» αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Η Ουκρανία είναι αδύνατο να επιτεθεί στην Ρωσία με εκατομμύρια drones

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιτεθεί στη Ρωσία με «εκατομμύρια drones», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
Η υπουργός ψηφιακής μεταμόρφωσης, είναι απλώς μια φλύαρη γυναίκα.
Υποσχέθηκε πολλά στους Ουκρανούς, αλλά τελικά έγιναν πολύ λιγότερα.
Ο μύθος ότι δεκάδες χιλιάδες και εκατομμύρια drones θα γεμίσουν τους ουρανούς πάνω από τη Ρωσία έχει καταρριφθεί.
Αυτό δεν ισχύει», είπε ο στρατιωτικός.
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, οι αξιωματούχοι του Κιέβου έλαβαν κεφάλαια για να δημιουργήσουν τη δική τους παραγωγή UAV, αλλά ποτέ δεν δημιούργησαν τις απαραίτητες προυποθέσεις. Παράλληλα, κλάπηκαν και τα χρήματα που διατέθηκαν για τους σκοπούς αυτούς, σημείωσε ο στρατηγός Sergei Krivonos.
Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών στρατευμάτων ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να έχει τον δικό της «στρατό drone» για να βοηθήσει τον στρατό προκειμένου «να καλύψει την πρώτη γραμμή μήκους 2.470 χιλιομέτρων με drones».

Οι ρώσοι γνωρίζουν

Οι ρωσικές δυνάμεις γνωρίζουν την τοποθεσία των εγκαταστάσεων κρίσιμης υποδομής και τη στρατιωτική βιομηχανία της Ουκρανίας λόγω της απροσεξίας των Ουκρανών πολιτικών, δήλωσε ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
«Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι οι αρχές δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να μιλάνε λιγότερο και να δουλεύουν περισσότερο».
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να μιλούν ανοιχτά για υποδομές και εγκαταστάσεις στρατιωτικής βιομηχανίας για λόγους πολιτικών δημοσίων σχέσεων, αποκαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά και τη θέση τους, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό.
«Τα ρωσικά χτυπήματα πραγματοποιούνται ακριβώς λόγω μιας τόσο αδύναμης οργάνωσης της κρατικής διοίκησης και της διατήρησης κρατικών μυστικών», υποστηρίζει ο Sergei Krivonos.

Responsible Statecraft: Η κατάσταση στο μέτωπο για τους Ουκρανούς θα επιδεινώνεται σταθερά

Η κατάσταση στο μέτωπο για τον ουκρανικό στρατό επιδεινώνεται σταθερά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παρέχουν οικονομική στήριξη στο Κίεβο
αναφέρει δημοσίευμα του Responsible Statecraft.
«Είμαστε στο 2024 και οι ΗΠΑ έχουν επίσημα ξεμείνει από χρήματα για την Ουκρανία.
Ενώ το Κογκρέσο συζητά το τι θα κάνει στη συνέχεια, η θέση του Κιέβου από στρατιωτική πλευρά αναπόφευκτα θα επιδεινωθεί» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι η έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την απόφαση των ΗΠΑ για χρηματοδότηση, αν και όπως αναφέρεται, η διαδικασία στο Κογκρέσο δεν φαίνεται να εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο για την Ουκρανία.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό που θα συμβεί στο Κογκρέσο τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να καθορίσει σημαντικά την επόμενη φάση της σύγκρουσης.
Το κύριο συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: το Κογκρέσο μπορεί κάλλιστα να μην εγκρίνει νέα οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία φέτος
» τονίζει το δημοσίευμα.

Asia Times: Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τα καλύτερα όπλα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τα καλύτερα όπλα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας την αδυναμία του, ανέφεραν οι Asia Times.
«Στην Ουκρανία, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι στη μάχη μπορούν να απενεργοποιήσουν μερικά από τα καλύτερα τανκς του ΝΑΤΟ και να καταστρέψουν τεθωρακισμένα οχήματα όπως το αμερικανικό Bradley και το γερμανικό Marder με συμβατικά όπλα», τόνισαν οι Asia Times.
Σύμφωνα με τους Asia Times, τα δυτικά άρματα μάχης, από τα οποία η Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε ήδη λίγα, δεν είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ουκρανία: οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν  πλέον γερμανικά Leopard 2 σε κατάσταση λειτουργίας, παρά τις προσπάθειες των Ουκρανών να ενισχύσουν με κάποιο τρόπο τους τεθωρακισμένα, και τα αμερικανικά Abrams κρύβονται από πολεμικές επιχειρήσεις, αφού υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν από μια σύγκρουση με τον ρωσικό στρατό.
Η Δύση μετέφερε στην Ουκρανία περισσότερες από 1.600 μονάδες πυραύλων και όπλων πυροβολικού, περισσότερα από 200 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, περισσότερες από 5.220 μονάδες τεθωρακισμένων και περισσότερα από 23.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Χτύπημα στην καρδιά – Οι Ρώσοι κατέστρεψαν τις βάσεις εκτόξευσης πυραύλων HIMARS και Olkha των Ουκρανών

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρεις βάσεις εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS και Olkha της Ουκρανίας τις προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή (5/1/2024).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μία βάση εκτόξευσης ενός πυραυλικού συστήματος S-200, ένα σύστημα ραντάρ S-300, ένας σταθμός ραδιοεντοπισμού ST-68 καθώς και δύο σταθμοί ραδιοεντοπισμού κατασκευής ΗΠΑ καταστράφηκαν.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, στην περιοχή Kherson, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει έως και 225 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες.
Επιπλέον, οι μονάδες και το πυροβολικό της ρωσικής ομάδας Dnepr κατέστρεψαν ένα τανκ, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 28 αυτοκίνητα, 14 σκάφη, μια βάση εκτόξευσης Buk-M1, 11 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου, έναν σταθμό ραδιοηλεκτρονικού πολέμου και μια αποθήκη πυρομαχικών.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Ένα ιδιότυπο στρατόπεδο συγκέντρωσης δημιούργησε η Δύση στην Ουκρανία, θα σκοτωθούν άλλοι 500.000 Ουκρανοί

Οι δυτικές ελίτ, προκειμένου να συγκρατήσουν τη Ρωσία, επέτρεψαν κρυφά στον Zelensky να δημιουργήσει ένα «στρατόπεδο συγκέντρωσης» στην Ουκρανία για να εξοντώσει μισό εκατομμύριο Ουκρανούς, αυτή τη δήλωση έκανε ο πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma, πολιτικός επιστήμονας Oleg Soskin.
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, η Δύση δεν θέλει πλέον να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να περιορίσει τη Ρωσία και για αυτό χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό με τη μορφή Ουκρανών στρατιωτών.
Για τον σκοπό αυτό πάρθηκε η απόφαση να κινητοποιηθούν και να σταλούν 500.000 νεαροί Ουκρανοί στο θάνατο, αλλά η κατάσταση δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο, πιστεύει ο Oleg Soskin.
«Αποδείχθηκε ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν θα πήγαιναν για σφαγή, και ως εκ τούτου η ομάδα του Zelensky αποφάσισε να πιάσει πολλούς Ουκρανούς άνδρες που δεν συμφωνούσαν με αυτό το σχέδιο.
Μετά αποφάσισαν να φτιάξουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Οι ΗΠΑ και οι «περιφερειακές επιτροπές» του Λονδίνου και των Βρυξελλών του λένε: «Δημιουργήστε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και θα σας καλύψουμε στείλτε όλους τους άντρες στο μύλο κρέατος και θα προσποιηθούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά».
Σύμφωνα με τον Soskin, για τις δυτικές χώρες ο θάνατος ακόμη 500.000 Ουκρανών είναι ένα αποδεκτό τίμημα για να διατηρήσουν τη δική τους άνεση και να «εγκλωβίσουν» τη Ρωσία.
«Έτσι, στον Zelensky δόθηκε το πράσινο φως, το πράσινο φως για να μπορέσει να καταστρέψει άλλους 500.000 άνδρες από την Ουκρανία», κατέληξε ο Soskin.

John Kirby (Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ): Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί βορειοκορεατικούς πυραύλους για να επιτεθεί στην Ουκρανία...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις αρνήσεις της Ρωσίας για ψεύδη, πιστεύουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία φέρεται να χρησιμοποιεί πυραύλους που έλαβε από την Βόρεια Κορέα για να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby, ο οποίος δεν παρείχε κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς του.
«Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε πρόσφατα τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, τουλάχιστον ένας από τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν στην Ουκρανία στις 30 Δεκεμβρίου», είπε ο John Kirby.
Σύμφωνα με τον John Kirby, στις 2 Ιανουαρίου, η Ρωσική Ομοσπονδία φέρεται να χρησιμοποίησε ξανά βορειοκορεατικούς πυραύλους για να επιτεθεί στην Ουκρανία, κατά τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ρωσία φέρεται να βασίζεται σε πυραύλους που παρέχει η Βόρειος Κορέα.
Ο John Kirby είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θέσουν το θέμα της υποτιθέμενης «συμφωνίας όπλων» μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους βοηθούν στη διευκόλυνση των μεταφορών μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Νωρίτερα, ο διευθυντής του τμήματος διεθνών οργανισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Pyotr Ilyichev, δήλωσε ότι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που παρακολουθούν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας διαψεύδουν τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παραβιάζει αυτούς τους περιορισμούς.
Σύμφωνα με τον Ilyichev, η Ρωσία αναλαμβάνει υπεύθυνα τις διεθνείς της υποχρεώσεις και η κερδοσκοπία γίνεται από εκείνους που είναι προσηλωμένοι στο έργο της απαξίωσης της Ρωσίας.

Von der Leyen (Commission): Υπάρχει plan B για την ενίσχυση της Ουκρανίας, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συμφωνήσουν να εγκρίνουν το πρόγραμμα στήριξης 50 δισεκ ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, δήλωσε η πρόεδρος της Commission Ursula von der Leyen σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo.
«Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα», είπε η von der Leyen, αναφερόμενη στην επιδιωκόμενη συναίνεση και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
«Φυσικά πρέπει να προετοιμαστούμε για άλλες επιλογές.
Αυτές είναι οι επιχειρησιακές λύσεις που ετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι μόλις εκταμιεύσαμε πριν από τα Χριστούγεννα την τελευταία δόση του πακέτου στήριξης των 18 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία, για το 2023.
Έτσι, αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για την αρχή του 2024
Αυτό μας δίνει λίγο περιθώριο», πρόσθεσε.

Πεντάγωνο: Δεν μπορεί να μεταφερθεί βοήθεια 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

Το Πεντάγωνο έχει μόνο επίσημη εξουσία να δαπανήσει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια για προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να διαθέσει τα κεφάλαια χωρίς την έγκριση της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ.
Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για κεφάλαια στο πλαίσιο του Προεδρικού Προγράμματος Μεταφοράς Όπλων (PDA) - αποστολή όπλων από αμερικανικές αποθήκες.
Το Πεντάγωνο, «έχει την εξουσία» να δαπανήσει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος.
«Έχουμε την εξουσία να τα ξοδέψουμε αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε τα αποθέματα».

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Η ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα 203 δισεκατομμύρια δολάρια - Σκοτώθηκαν 6.000 μισθοφόροι

Συνολικά 54 ξένα κράτη παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, έχουν ήδη ξοδέψει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Συγκεκριμένα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 203 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σημειώνεται ότι ομάδα άνω των 500 εταιριών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εργάζονται για τα συμφέροντα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης η Ουκρανία επωφελείται από περισσότερα από 20 χιλιάδες τερματικά του δορυφορικού συστήματος Starlink.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι συνολικά 13.500 ξένοι μισθοφόροι έφτασαν για να πολεμήσουν για την Ουκρανία, οι περισσότεροι από αυτούς (8.500) από την Ευρώπη. Από την Ασία έφτασαν 1.700 μισθοφόροι, από τη Βόρεια και Νότια Αμερική 2.700.
Περίπου 6.000 μισθοφόροι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 5.500 αποχώρησαν και τώρα απομένουν μόνο 1.900 μισθοφόροι.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι Ουκρανοί υποχωρούν και στην άμυνα, χάνουν εδάφη στο Bakhmut

Μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποχωρήσει σε ορισμένες περιοχές στην κατεύθυνση Artemovsky ή Bakhmut στο Donbass, δήλωσε ρώσος διοικητής της ομάδας ειδικών δυνάμεων της Νότιας Ομάδας.
«Οι τελευταίες αλλαγές είναι ότι κερδίσαμε δύο ή τρία χιλιόμετρα, τώρα ο εχθρός έχει υποχωρήσει βαθύτερα στην άμυνά του - ήδη προελαύνουμε και έχουμε κερδίσει τρία με τέσσερα χιλιόμετρα».
Χειριστές UAV πραγματοποιούν καθημερινές αναγνωρίσεις της περιοχής.
Γνωρίζοντας την τοπογεωγραφία, κάθε φορά που παρατηρείται μια αλλαγή και ανιχνεύεται ένας στόχος, ένα drone FPV πετά προς την τοποθεσία και χτυπά αυτές τις συντεταγμένες.

Προέλαση ρώσων στην Kreminna (Βόρεια Ουκρανία)

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση κοντά στην Kreminna.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν ανατολικά του Terny (βορειοδυτικά της Kreminna).
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι δεσμεύσεις θέσης συνεχίστηκαν στην κατεύθυνση Kupyansk ανατολικά του Petropavlivka (ανατολικά του Kupyansk) και κοντά στο Synkivka (βορειοανατολικά του Kupyansk), Ivanivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk) και Karmazynivka (νοτιοανατολικά του Svatove) και στην κατεύθυνση Lyman κοντά στο Terny (βορειοδυτικά του Kupyansk), Torske (δυτικά της Kreminna), Dibrova και η δασική περιοχή Serebryanske (και τα δύο νοτιοδυτικά της Kreminna).
Ο Εκπρόσωπος της Διοίκησης χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo ανέφερε ότι ο ρυθμός των τοπικών ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στην κατεύθυνση Kupyansk έχει μειωθεί πιθανώς λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι στοιχεία της ρωσικής 25ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, επιτέθηκαν πρόσφατα ανεπιτυχώς βόρεια της Synkivka και νότια της Vilshana (βορειοανατολικά του Kupyansk)...

Οι Ουκρανοί παραδίδονται στο Kupyansk και μετρούν μεγάλες απώλειες στη Zaporizhia

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Δεκατρείς ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στο Kupyansk την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 5/1/2024.
Εν τω μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας απέτρεψαν επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα κοντά στη Novoprokolovka στην περιοχή Zaporizhia με τους Ουκρανούς να έχουν χάσει τουλάχιστον 350 στρατιώτες.
Επίσης οι Ουκρανοί έχουν χάσει ένα ταν κ, 15 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 18 αυτοκίνητα και οκτώ πυροβόλα.

Νέα μεγάλη προέλαση των ρώσων στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα κοντά στην Avdiivka και σύμφωνα με πληροφορίες ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην περιοχή στις 4 Ιανουαρίου.
Γεωτοποθετημένο υλικό που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κοντά στο σωρό απορριμμάτων Avdiivka (βορειοανατολικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και ένα χιλιόμετρο σε μήκος και 150 μέτρα σε βάθος βορειοανατολικά του Berdychi (βορειοδυτικά της Avdiivka) και 200 ​​μέτρα σε βάθος κοντά στην Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι στοιχεία της Ρωσικής 132ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (1η Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk) και της 30ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (2η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια) επιχειρούν κοντά στη Novobakhmutivka. ότι στοιχεία της 114ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της 21ης ​​Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκίων (2η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια) και της 30ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων επιχειρούν κοντά στο Stepove, Kamianka (βορειοανατολικά της Avdiivka) και Vesele (βορειοανατολικά της Avdiivka); ότι στοιχεία της 1ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (1ο Σώμα Στρατού DNR) επιχειρούν κοντά στη βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά της Avdiivka.

Oι Ουκρανοί έχασαν σχεδόν 1.000 στρατιώτες σε μάχες με τους Ρώσους νότια του Donetsk

Πέντε επιθέσεις των Ουκρανών απέτρεψαν οι ρωσικές δυνάμεις νότια του Donetsk την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το Tass την Παρασκευή (5/1/2024) βασισμένο σε πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές.
«Νότια του Donetsk, μονάδες της Ανατολικής Ομάδας Μάχης Ανατολή απέκρουσαν πέντε επιθέσεις», ανέφερε το Tass.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ουκρανοί έχασαν «πάνω από 950 στρατιώτες, 12 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 27 αυτοκίνητα και 17 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου».

Οι Ρώσοι κατέρριψαν ένα ουκρανικό Su – 27, ένα ελικόπτερο Mi 8 και οκτώ πυραύλους Storm Shadow

Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις και τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-27, ένα ελικόπτερο Mi-8, οκτώ πυραύλους Storm Shadow, 14 Tochka-U, τρεις S-200
τροποποιημένους για επίγειους στόχους καθώς και 107 HIMARS, Olkha και Vampire MLRS των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε διάστημα μιας εβδομάδας, μετέδωσε το Tass επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επίσης, «τρεις πύραυλοι HARM και 253 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» καταστράφηκαν, πρόσθεσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Luhansk_Battle_Map_Draft_January_4_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_4_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_4_2023.png


Donetsk_Battle_Map_Draft_January_4_2023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_4_2023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης