Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Zaluzhny προς τους Ουκρανούς βουλευτές: Αφού δεν εγκρίνετε το νόμο για την επιστράτευση, ας πάτε εσείς στο μέτωπο

Οργή Zaluzhny προς τους Ουκρανούς βουλευτές: Αφού δεν εγκρίνετε το νόμο για την επιστράτευση, ας πάτε εσείς στο μέτωπο
«Με ποιούς να πολεμήσω;» διερωτήθηκε ο Αρχιστράτηγος της Ουκρανίας
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valeriy Zaluzhny, σε συνεδρίαση στο Verkhovna Rada, κατά την οποία συζητήθηκε ένα νομοσχέδιο για τους νέους κανόνες επιστράτευσης στη χώρα, πρότεινε στους βουλευτές να πάνε οι ίδιοι στο μέτωπο εάν δεν υπάρχουν αντικαταστάτες για τον στρατό.
Η σχετική στιχομυθία που έλαβε χώρα στην επιτροπή άμυνας της ουκρανικής βουλής μεταδόθηκε από την ουκρανική έκδοση New Voice.
Επιπλέον, σε αγωνιώδη τόνο που καταμαρτυρά το αδιέξοδο της ουκρανικής λειψανδρίας, ο Zaluzhny πρόσθεσε: «Χρειάζομαι ανθρώπους. [...] Με ποιον να πολεμήσω; Είτε στραφείτε στον κόσμο και ρωτήστε τους ανθρώπους εκεί, είτε πηγαίνετε να πολεμήσετε αν δεν μας παρέχετε άνδρες», αναφέρει το ρεπορτάζ επικαλούμενο, πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση.
Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Verkhovna Rada, Alexey Goncharenko έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι ο Zaluzhny και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umerov, που ήταν επίσης παρών στη συζήτηση του νομοσχεδίου τόνισαν: «Η αυξημένη κινητοποίηση είναι αντικειμενική συνιστώσα του πολέμου» και «[εάν] δεν υπάρξει ενίσχυση, τότε δεν θα υπάρχει κανείς να υπερασπιστεί το κράτος».

Σε αδιέξοδο η Ουκρανία, δε βρίσκει άνδρες να πολεμήσουν

Yπενθυμίζεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2022, γενική επιστράτευση έχει κηρυχτεί και παρατείνεται επανειλημμένα στην Ουκρανία.
Οι αρχές της χώρας αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες που σχετίζονται με τη στρατολόγηση πολιτών στο στρατό.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, ο Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της Verkhovna Rada, Roman Kostenko, δήλωσε ότι η κινητοποίηση απέτυχε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα της αναπλήρωσης του στρατού είναι ακόμη πιο οξύ από το πρόβλημα της έλλειψης οβίδων.
Ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η στρατιωτική διοίκηση ζήτησε να κληθούν άλλα 500 χιλιάδες άτομα στον στρατό.
Υπό αυτές τις συνθήκες, εισήχθη στο Verkhovna Rada ένα νομοσχέδιο για την επιστράτευση, το οποίο προτείνει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα κατά όσων δεν εμφανίζονται σε κλήση στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κατηγοριών ατόμων που δικαιούνται αναβολή, επιτρέποντας τη στράτευση ατόμων με ελαφρά αναπηρία.
Μετά την εμφάνιση αυτού του νομοσχεδίου στον Τύπο, πλήθος ατόμων που επιθυμούσαν να φύγουν από την Ουκρανία σχηματίστηκαν στα σύνορα της χώρας και εμφανίστηκαν πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα ότι απαγορεύτηκε σε άτομα ευαίσθητων κατηγοριών (Αμεα, πολύτεκνοι πατέρες, κοκ) να αποχωρήσουν προς χώρες της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης