Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση ματ - Η Αίγυπτος γίνεται το παράθυρο των BRICS στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Κίνηση ματ - Η Αίγυπτος γίνεται το παράθυρο των BRICS στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
Η ένταξη της Αιγύπτου στον Οργανισμό και η απόφαση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας BRICS
Σχετικά Άρθρα
Μετά την ένταξη στους BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024, η Αίγυπτος θα ανοίξει ένα «παράθυρο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» για αυτή την ομάδα των χωρών και θα συμβάλει σημαντικά στο εμπόριο του Οργανισμού με την περιοχή.
Αυτό δήλωσε στο Sputnik ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αιγύπτου Ahmed Samir Saleh.
Η ένταξη της Αιγύπτου στον Οργανισμό και η απόφαση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας BRICS τον Δεκέμβριο του 2021 να δεχτεί την Αίγυπτο στις τάξεις των μελών της επιβεβαιώνουν «την ισχύ των οικονομικών και πολιτικών δεσμών» μεταξύ του Καΐρου και των κρατών μελών του ομίλου, πρόσθεσε ο Saleh.

Σημαντική προσθήκη η Αίγυπτος

«Η Αίγυπτος είναι το παράθυρο των BRICS στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και η γεωγραφική της θέση της παρέχει επίσης την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην πώληση προϊόντων των κρατών μελών των BRICS στην αφρικανική ήπειρο», είπε.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου σημείωσε την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ της Αιγύπτου και των BRICS, λέγοντας ότι το 2022, το συνολικό εμπόριο ανήλθε σε περίπου 31,2 δισεκατομμύρια δολάρια, από 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
«Πιστεύουμε ότι η ένταξη στην ομάδα είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της εποικοδομητικής συνεργασίας με τα κράτη μέλη», συνέχισε ο Saleh.
Τον Αύγουστο του 2023, η 15η ανώτατου επιπέδου σύνοδος κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ απέστειλε προσκλήσεις στην Αίγυπτο, καθώς και στην Αργεντινή, την Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να ενταχθούν στο μπλοκ.
Η πλήρης ιδιότητά τους τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, εκτός από την Αργεντινή, η οποία εγκατέλειψε τα σχέδιά της να ενταχθεί στους BRICS υπό τον νέο πρόεδρο, Javier Milei.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης