Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώνονται οι ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ - Στο 3,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Δεκέμβριο του 2023

Μειώνονται οι ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ - Στο 3,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Δεκέμβριο του 2023
Η κατάργηση των ενεργειακών επιδοτήσεων συνέβαλε στην ενίσχυση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός της Γερμανίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ελπίδες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο του 2024.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,8% τον Δεκέμβριο, από 2,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη (4/1/2024).
Η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα που ξεκίνησε πέρυσι προκάλεσε εκ νέου επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Οι γερμανικές τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,1% το έτος έως τον Δεκέμβριο, αντιστροφή από την ετήσια μείωση κατά 4,5% έναν μήνα νωρίτερα.
Τα γαλλικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη (4/1/2024) έδειξαν επίσης ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε 4,1% το έτος έως τον Δεκέμβριο, από 3,9% τον Νοέμβριο, αντανακλώντας την άνοδο της αύξησης των τιμών για την ενέργεια και τις υπηρεσίες.

Στην ευρωζώνη…

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβραδυνόταν εδώ και έξι μήνες, φέρνοντάς την κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Οι αγορές ομολόγων και μετοχών σημείωσαν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες του 2023, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι το κόστος δανεισμού θα αρχίσει να μειώνεται την άνοιξη.
Ωστόσο, τα στοιχεία για το σύνολο της ευρωζώνης, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,4% τον Νοέμβριο σε 3% τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας έξι μήνες συνεχών μειώσεων.
Η άνοδος της πληθωριστικής πίεσης αντανακλά τη σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το Βερολίνο πλήρωνε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου των περισσότερων νοικοκυριών και το Παρίσι επιδοτούσε σε μεγάλο βαθμό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που οδήγησε προσωρινά σε μείωση του κόστους των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
Οι τιμές φαίνεται επίσης ότι θα ωθηθούν προς τα πάνω αφού η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει αρκετές άλλες επιδοτήσεις και να αυξήσει τους φόρους για να βοηθήσει να καλυφθεί μια τρύπα 60 δισ. ευρώ στα σχέδια του προϋπολογισμού της που άφησε μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου κατά της χρήσης κεφαλαίων εκτός ισολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης