Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με τα Abrams – Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τα τανκς στην Ουκρανία αλλά δεν τα είδε ποτέ κανείς στις μάχες

Θρίλερ με τα Abrams – Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τα τανκς στην Ουκρανία αλλά δεν τα είδε ποτέ κανείς στις μάχες
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού Forbes για τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης
Ένα πραγματικό θρίλερ εκτυλίσσεται στην Ουκρανία με τα άρματα μάχης Μ1 Abrams.
Τα άρματα μάχης παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία πριν από δύο μήνες αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο πεδίο της μάχης, αναφέρει το περιοδικό Forbes.
Προσθέτει δε ότι η θέση των αρμάτων μάχης είναι επίσης άγνωστη.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι τα τανκς Abrams άρχισαν να φτάνουν στην Ουκρανία.
Συνολικά, η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει στο Κίεβο 31 άρματα μάχης Abrams.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, Kyrylo Budanov, είπε πως αυτά τα τανκς «δεν θα ζήσουν πολύ στο πεδίο της μάχης» σε μια συνηθισμένη μάχη συνδυασμένων όπλων.
Δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο πίσω από την «εξαφάνιση» των Abrams.
Η πικρή αλήθεια για τους Ουκρανούς είναι αυτή που είπε ο Budanov.
Οι Ουκρανοί δεν χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα Abrams γιατί χρειάζονται πρόσθετη θωράκιση και χωρίς αυτή θα είναι εύκολη λεία για τους Ρώσους, που θα πλούτιζαν τη συλλογή τους με τα κατεστραμμένα δυτικά άρματα μάχης. 

Ευάλωτα και...απροστάτευτα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και τα άρματα μάχης με την καλύτερη δυνατή θωράκιση είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από drones – kamikaze.
Οι Ουκρανοί έτσι θα έπρεπε να ενισχύσουν τα αμερικανικά άρματα μάχης, ώστε να είναι πιο προστατευμένα σε αυτού του είδους τις επιθέσεις.
Όπως αναφέρει το Forbes, τα τανκς θα έπρεπε να ενισχυθούν με κλωβούς και πρόσθετη θωράκιση, αν και η τελευταία θα πρόσθετε αρκετούς τόνους, σε ήδη βαρέα άρματα.
Τα drones FPV είναι παντού όλη την ώρα κατά μήκος της πρώτης γραμμής των 965 χιλιομέτρων στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το περιοδικό, τα drones μπορούν να χτυπήσουν σε σημεία όπου η θωράκιση του M-1 είναι πιο λεπτή: στην κορυφή και στα πλάγια.
Ο Gabriel Silveira, ένας έμπειρος στρατιωτικός παρατηρητής εξηγεί το πρόβλημα ευπάθειας των εν λόγω αρμάτων μάχης απέναντι στα FPV.
«Η οροφή, είναι μεγάλη και πραγματικά λεπτή, περίπου 25 χιλιοστά», έγραψε ο Silveira.
«Ένα FPV ακόμη και με μια παλιά αντιαρματική γόμωση μπορεί να τρυπήσει αυτό το μέρος για να σκοτώσει ή να τραυματίσει ένα μέλος του πληρώματος, θα μπορούσε να πλήξει διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέσα στον πυργίσκο ή να τον πυρπολήσει και να αναγκάσει το πλήρωμα να εκκενώσει το άρμα.
Η πλαϊνή θωράκιση του M-1 είναι επίσης ένα πρόβλημα.
Στις πλευρές του κύτους, το Abrams έχει επίσης λεπτότερη θωράκιση», διευκρινίζει ο Silveira.

m1.jpg

Το μυστήριο και η 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία στην Avdiivka

Ο Silveira δεν περιμένει από τους Ουκρανούς να προσθέσουν ενισχυτική θωράκιση στα M-1 μέχρι να τελειώσουν οι βροχές.
Ποια ταξιαρχία θα μπορούσε να χειριστεί τα Abrams παραμένει μυστήριο
αλλά το πιθανότερο είναι να δοθούν στη «σκληρή» 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού, η οποία κρατά τη γραμμή βόρεια της Avdiivka ενάντια σε μια πολύ μεγαλύτερη ρωσική δύναμη.
Επί του παρόντος η 47η ταξιαρχία επιχειρεί με τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2A6.
Όμως η Γερμανία και η Πορτογαλία έδωσαν στην Ουκρανία μόλις 21 Leopard 2A6.
Η 47η Ταξιαρχία έχασε τουλάχιστον τέσσερα από τα τανκς 69 τόνων.
Άλλα Leopard 2A6 βρίσκονται στη Λιθουανία εν αναμονή επισκευής.
Η 47η Ταξιαρχία θα μπορούσε να δώσει όλα τα εναπομείναντα Leopards της, να φέρει την 21η Ταξιαρχία σε πλήρη ισχύ και να αναλάβει τα M-1 ως αντικαταστάτες.
Το αν η Ουκρανία θα λάβει ποτέ περισσότερα από 31 Abrams εξαρτάται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν συναινούν στην πρόσθετη βοήθεια των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισημαίνει το Forbes.

Μη επιχειρησιακά και τα Leopard 2

Εν τω μεταξύ με γεωμετρική πρόοδο «εξαφανίζονται» τα γερμανικά Leopard 2, γεγονός το οποίο παραδέχεται και το ίδιο το Βερολίνο.
Γερμανός βουλευτής αρμόδιος για τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο Sebastian Schäfer, αποκάλυψε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 που προμήθευσε η Γερμανία στην Ουκρανία είναι επί του παρόντος επιχειρησιακός.
Σύμφωνα με τον Schäfer, ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή στις επιτροπές άμυνας και οικονομικών της Bundestag, η κύρια αιτία πίσω από αυτό το λειτουργικό πρόβλημα είναι η έλλειψη βασικών ανταλλακτικών που απαιτούνται για τις επισκευές.
Ο Schäfer, οικονομολόγος και μέλος του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, κοινοποίησε πρόσφατα τις ανησυχίες του σε μια δημόσια επιστολή, προτρέποντας τους κατασκευαστές όπλων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη διαδικασία επισκευής και να επισπεύσουν την προμήθεια ανταλλακτικών για τα κατεστραμμένα άρματα μάχης Leopard, ανέφερε το γερμανικό μέσο Der Spiegel.
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorious επισκέφτηκε ένα κέντρο επισκευής στη Λιθουανία στα τέλη Δεκεμβρίου, διαπιστώνοντας ότι οι επισκευές καθυστερούσαν σημαντικά.
Επιπροσθέτως ο Schäfer επεσήμανε ότι οι προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν επισκευές έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδεινώσει περαιτέρω τη ζημιά στα άρματα μάχης Leopard.
Ως λύση, ο Schäfer πρότεινε στη Γερμανία να συμμετάσχει σε συζητήσεις για την παροχή πρόσθετης εκπαίδευσης ή έκδοσης οδηγιών προς τους Ουκρανούς μηχανικούς.
Το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο να παρέχει συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία.
Τον Νοέμβριο, το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μια ποικιλία νέων όπλων.

Η δυτική βοήθεια στην Ουκρανία

Οι δυτικές χώρες παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24/2/2022.
Η βοήθεια εξελίχθηκε από πυρομαχικά πυροβολικού και εκπαίδευση το 2022 σε βαρύτερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων τανκς αργότερα εκείνο το έτος και το 2023.
Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ενάντια στη συνέχιση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, τονίζοντας πως τέτοιες κινήσεις τροφοδοτούν τη σύγκρουση και προσθέτοντας ότι ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός θα καταστραφεί τελικά.

forbes_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης