Τελευταία Νέα
Διεθνή

Simsek (Τούρκος ΥΠΟΙΚ): Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός

Simsek (Τούρκος ΥΠΟΙΚ):  Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός
Έπειτα από χρόνια χαλαρής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα έκανε στροφή τον Ιούνιο και έκτοτε αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5%
Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει σφιχτή για λίγο καιρό, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί και θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα, δήλωσε την Πέμπτη (4/1/2024) ο υπουργός Οικονομικών, Mehmet Simsek.
«Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός στη χώρα μας, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σφιχτή για λίγο καιρό. Θα ανέβει σε ένα επίπεδο που θα θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και θα παραμείνει εκεί για λίγο», δήλωσε ο Simsek σε συνέδριο στην Άγκυρα.
Έπειτα από χρόνια χαλαρής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα έκανε στροφή τον Ιούνιο και έκτοτε αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5% για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που πλησίασε το 65% τον περασμένο μήνα. Η τράπεζα δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης το συντομότερο δυνατό.
Ο Simsek, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούνιο για να συμβάλει στην καθοδήγηση της στροφής πολιτικής, δήλωσε ότι αναμένει χαμηλότερο πληθωρισμό και οικονομική ανάπτυξη φέτος και μια παγκόσμια μετάβαση σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός αλλά σύμφωνος με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Τουρκίας και θα μειωθεί, πρόσθεσε ο ίδιος. Πάντως, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο Simsek αναφερόταν στην παγκόσμια κατάσταση όταν μιλούσε για τη νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης