Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεφεύγει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Επίθεση ΗΠΑ στο Ιράκ - Με 6 ρουκέτες σκότωσε τον νο2 της Hamas το Ισραήλ

Ξεφεύγει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Επίθεση ΗΠΑ στο Ιράκ - Με 6 ρουκέτες σκότωσε τον νο2 της Hamas το Ισραήλ
Νέα περιοδεία - η τέταρτη σε τρεις μήνες - του Αμερικανού ΥΠΕΞ Anthony Blinken στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα
(upd7) Φόβοι ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα γενικευθεί και θα απλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή εκφράζουν ειδικοί αναλυτές, επικαλούμενοι το πυραυλικό πλήγμα του Ισραήλ κατά του νο2 της Hamas, Saleh ar Arouri στη Βηρυτό του Λιβάνου που αυξάνει τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης μεταξύ του IDF και της Hezbollah.
Την ίδια στιγμή οργή επικρατεί στο Ιράν για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Kerman που άφησε πίσω της 84 νεκρούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης να προειδοποιούν για σκληρά αντίποινα παρά το γεγονός ότι κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη της πιο αιματηρής επίθεσης στο Ιράν μετά την Επανάσταση του 1979 ενώ οι αντάρτες Houthi διευρύνουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα με αποτέλεσμα 18 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν το πέρασμα των πλοίων τους από την περιοχή.
Και ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις μήνες τον υπουργό Εξωτερικών, Anthony Blinken στο Ισραήλ, και απορρίπτουν κατηγορηματικά ότι διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις του, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα τα νότια και κεντρικά εδάφη του θύλακα.

Αεροπορική επίθεση στη Βαγδάτη - Για παραβίαση της κυριαρχίας του μιλά το Ιράκ

Την ένταση που επικρατεί σε όλη τη Μέση Ανατολή αυξάνει το αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ σε γραφεία υλικοτεχνικής υποστήριξης της ιρακινής πολιτοφυλακής al Nujaba που έχει τη στήριξη του Ιράν, στην ανατολική Βαγδάτη.
Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές της πολιτοφυλακής ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 6.
Η επίθεση έγινε με drone και πυραύλους.
«Η επίθεση αυτή συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση και παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ» ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του  Ιράκ.

Με 6 ρουκέτες σκότωσε το Ισραήλ τον νο2 της Hamas

Το Ισραήλ είναι πίσω από την επίθεση και την δολοφονία του υπαρχηγού της Hamas, Saleh al Arouri υποστήριξε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
«Πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικάνος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη και όχι drones για το πλήγμα στη Βηρυτό κατά του al Arouri.
Αναφέρεται μάλιστα πως η επίθεση εκδηλώθηκε με 6 ρουκέτες, εκ των οποίων οι δύο δεν εξερράγησαν.
Κάθε ρουκέτα είχε βάρος 100 κιλά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές «οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ένα μαχητικό τρύπησαν την οροφή του κτηρίου τη στιγμή που ο al Arouri έφτασε στο αρχηγείο της Hamas, στη συνοικία Musharrafiya, στα νότια προάστια της Βηρυτού».
Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 11.

Απειλές Nasrallah εάν γίνει επίθεση στο Λίβανο

Σε διάγγελμα του στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης στη Βηρυτό, ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα συρθεί σε μία μάχη «δίχως κανόνες, όρια και "οροφές"» εάν κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο.
Ειδικότερα, ο Nasrallah επανέλαβε ότι η δολοφονία του υπαρχηγού της Hamas δεν θα περάσει χωρίς τιμωρία, προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στον Λίβανο, ενώ υπογράμμισε ότι σε τρεις μήνες μαχών στη Γάζα το Ισραήλ δεν πέτυχε καμία στρατηγική νίκη.
«Στο μέτωπό μας στο Λίβανο, δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και είναι χιλιάδες» είπε ο Nasrallah, υποστηρίζοντας ότι η Γάζα έδειξε το «πιο άσχημο» πρόσωπο για τις ΗΠΑ.
Επίσης, εξήρε τους Houthi, αναφέροντας πως δεν διεξάγουν τη «μάχη της Ερυθράς Θάλασσας» στην Υεμένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ιράν.
«Αυτές οι ομάδες αντίστασης δεν είναι εργαλεία» είπε ο Nasrallah, ο οποίος επαίνεσε τους Houthis της Υεμένης που στόχευσαν πλοία συσχετιζόμενα με το Εβραϊκό κράτος στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ δεν παρέλειψε να τιμήσει και τη μνήμη του στρατηγού Qassem Soleimani που είχε δολοφονηθεί το 2020 κατά τη διάρκεια επίθεσης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικό drone.

Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν drones στην Αφρική

Απέναντι στις ισορροπίες που σχηματίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στρατιωτικά drones σε διάφορα κράτη της Αφρικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ μελετούν το σενάριο να αναπτύξουν drones σε αρκετά κράτη της Αφρικής που βρίσκονται στις ακτές του Ατλαντικού με απώτερο στόχο να αποτρέψουν την εξάπλωση των τρομοκρατικών ομάδων του ISIS και της Al Qaeda.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικάνοι είναι σε διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της Γκάνας, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μπενίν.

Στη Μέση Ανατολή ο Blinken

Εν τω μεταξύ ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken πραγματοποιεί νέα περιοδεία από σήμερα στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου από τη Γάζα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Πρόκειται για την τέταρτη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ με την Hamas.
«Καμία χώρα δεν έχει «συμφέρον» να υπάρξει «κλιμάκωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller.

State Department: Δεν υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα – Πυρά στη Ν. Αφρική

Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει πράξεις στη Γάζα που συνιστούν γενοκτονία αναφέρει το State Department αναφερόμενο στην απόφαση της Νότιας Αφρικής να στείλει το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία της γενοκτονίας.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μια παραγωγική κίνηση.
Η γενοκτονία είναι μια αποτρόπαια θηριωδία, μια από τις πιο αποτρόπαιες φρικαλεότητες που μπορεί να διαπράξει κάθε άτομο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller, ο οποίος επισήμανε πως τέτοιου είδους αποφάσεις δεν θα πρέπει να λαμβάνονται επιπόλαια.
Όπως είπε ο Miller, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν πράξεις που να συνιστούν γενοκτονία ενώ ερωτηθείς για εάν οι ΗΠΑ βλέπουν πράξεις εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες, αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάποια αξιολόγηση.

IDF: Έτοιμοι για όλα στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως είναι έτοιμος για όλα τα σενάρια και πως έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορα με τον Λίβανο.
«Βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας στον βορρά.
Πιστεύω ότι η προετοιμασία μας βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο» υποστήριξε ο αρχηγός του IDF, Herzi Halevi.

Hezbollah: Τέσσερις νεκροί

Για τέσσερις νεκρούς μαχητές της από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο Λίβανο έκανε λόγο η Hezbollah.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ANI του Λιβάνου, η ισραηλινή αεροπορία «διεξήγαγε επιδρομές στο κέντρο της Nakura από τις οποίες καταστράφηκαν ένα σπίτι και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε γειτονικά σπίτια».
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Hezbollah εκτοξεύει καθημερινά ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για να στηρίξει την Hamas.
Εκτιμάται ότι από τις συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου, έχουν σκοτωθεί 175 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 129 είναι μαχητές της Hezbollah.
Οι Ισραηλινοί μετρούν 14 νεκρούς, εκ των οποίων οι 5 είναι άμαχοι.

Επιθέσεις σε Rafah, Khan Yunis

Την ίδια στιγμή ο IDF εξαπολύει σφοδρές βομβιστικές επιθέσεις σε Rafah και Khan Yunis, στα νότια εδάφη της Γάζας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως 14 Παλαιστίνιοι, η πλειοψηφία τους κάτω των 10 ετών, σκοτώθηκαν ύστερα από επίθεση στη ζώνη εκκένωσης του al-Mawasi, δηλαδή σε περιοχή όπου έχουν καταφύγει Παλαιστίνιοι για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πυρά.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, τουλάχιστον 22.313 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ ενώ περίπου 1,9 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί  να φύγουν από τα σπίτια τους.
1_97.jpg
2_158.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης