Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό η Δύση – Προσπαθεί να σταματήσει το Ιράν να ελέγχει Houthis, Hezbollah και Hamas και τελικά… τον ισλαμικό κόσμο

Σε πανικό η Δύση – Προσπαθεί να σταματήσει το Ιράν να ελέγχει Houthis, Hezbollah και Hamas και τελικά… τον ισλαμικό κόσμο
Πως το Ιράν ελέγχει όλες τις ομάδες ανταρτών που πλήττουν τις δυτικές δυνάμεις και την παγκόσμια ναυτιλία
Την εμπλοκή του Ιράν σε όλο και περισσότερα μέτωπα διαπιστώνουν οι δυτικοί παρατηρητές τις τελευταίες ημέρες, με τις εστίες που «ανάβουν» οι ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη να απειλούν τις παγκόσμιες ισορροπίες.
Σύμφωνα με τους δυτικούς παρατηρητές, το Ιράν παίζει πλέον με τη φωτιά που θα μπορούσε να κάψει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Και κρίσιμο ρόλο σε αυτό παίζουν οι Houthi.

Ποιοι είναι οι Houthi

Οι Houthi είναι αντάρτες στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με drone και πυραύλους σε ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους.
Οι Houthi είναι ένα σιιτικό κίνημα των Zaidi που ξεκίνησε ως μια στρατιωτική εξέγερση κατά του στρατού της Υεμένης στη Βόρεια περιοχή.
Η σύγκρουση στην Υεμένη θεωρείται ευρέως ως μέτωπο του πολέμου «αντιπροσώπων» Ιράν-Σαουδικής Αραβίας.
Το Ιράν είναι άτυπος εταίρος των Houthi στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης από το 2014.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Ιράν φιλοξενούσε θρησκευτικούς φοιτητές Houthi, συμπεριλαμβανομένου του Hussein Badreddin al-Houthi, ο οποίος ηγήθηκε της εξέγερσης των Houthi.
Μετά την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης Ali Abdullah Saleh το 2012, οι Ιρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να υποστηρίζουν ρητορικά τους Houthi.
Στόχος των Houthi είναι να κυβερνήσουν όλη την Υεμένη και να υποστηρίξουν εξωτερικά κινήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
Χρησιμοποιούν το Burkan-2H (ή Volcano-2H,) έναν κινητό βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Απρόβλεπτοι οι Houthi

Οι Houthi, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες στην Υεμένη, οι οποίοι εξαπέλυσαν πρόσφατες επιθέσεις με drone και πυραύλους σε ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους, αναδεικνύονται ως απρόβλεπτη και επικίνδυνη δύναμη στη Μέση Ανατολή - οι «αντιπρόσωποι» που το Ιράν θεωρεί πιο κατάλληλους για τη διεύρυνση του πολέμου με το Ισραήλ, ανέφεραν οι New York Times στις 8 Δεκεμβρίου.
Αναλυτές κοντά στην ιρανική κυβέρνηση δήλωσαν ότι η βάση των Houthi στην Υεμένη τους καθιστά ιδανικά τοποθετημένους για να κλιμακώσουν τις μάχες στην περιοχή με την ελπίδα να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο με τη Hamas στη Γάζα.
Επίσης, από την Υεμένη, είναι και οι δύο αρκετά κοντά στις στρατηγικές πλωτές οδούς της Ερυθράς Θάλασσας ώστε να διαταράξουν την παγκόσμια ναυτιλία και αρκετά μακριά από το Ισραήλ για να δυσκολέψουν τα αντίποινα.
Σε αντίθεση με τη Hezbollah, την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα που έχει πλήξει το Ισραήλ από τον Λίβανο, οι Houthi δεν είναι υπεύθυνοι της εσωτερικής πολιτικής δυναμικής – καθιστώντας τους ουσιαστικά υπόλογους σε κανέναν.

Οι ΗΠΑ αντεπιτίθενται

Στις 31 Δεκεμβρίου, η πρώτη θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη τρομοκρατών έλαβε χώρα στην Υεμένη.
Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk έστειλε κλήσεις κινδύνου ότι δέχθηκε πυρά από τους Houthi.
Καθώς αμερικανικά ελικόπτερα αιωρούνταν πάνω από τους στόχους, η πολιτοφυλακή των Houthi εστίασε τα πυρά τους.
Σε αντίποινα, τα ελικόπτερα ανέλαβαν δράση, με αποτέλεσμα να βυθιστούν τρία πλοία και να σκοτωθούν 10 μαχητές των Houthi.
Ο Mark Wallace, διευθύνων σύμβουλος της United Against Nuclear Iran (UANI), δήλωσε ότι το ναυτικό των ΗΠΑ κατέστρεψε τρία σκάφη των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ήταν μια σημαντική καμπή στην κρίση, ανέφερε.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ περιέγραψε την απάντηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ως «αυτοάμυνα», αν και ο Wallace, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, είπε στη Sun ότι έχει περάσει η ώρα για αυτοάμυνα.
Ο πρώην Πρέσβης συνέχισε λέγοντας ότι «οι Houthi απολαμβάνουν τη δόξα της διεθνούς προσοχής.
Είναι εξουσιοδοτημένοι, οπλισμένοι από το Ιράν και δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους».
Ο Wallace είπε ότι ήταν λάθος να περιμένουμε μια επίθεση των Houthi και είπε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους Houthi και το Ιράν ότι οι επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα είναι απαράδεκτες».
Τόνισε ότι ήταν λάθος υπολογισμός να περιμένουμε να επιτεθούν.
«Πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες εμπλοκής – για να καταστήσουμε σαφές ότι εάν πλησιάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, θα τα καταστρέψουμε».
Ο John Bolton, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σημείωσε ότι τα στοιχεία για το Ιράν που έπληξε ένα δεξαμενόπλοιο χημικών στον Ινδικό Ωκεανό με drone είναι τεράστιας σημασίας, καθώς θα έπρεπε να ορίσει την επόμενη κίνηση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.
Σε ένα σχόλιο για την Daily Telegraph στις 25 Δεκεμβρίου, έγραψε: «Προφανώς, η Τεχεράνη δεν αισθάνεται αρκετή πίεση για να συγκρατήσει τα αναλώσιμα υποκατάστατά της, αποδεικνύοντας ότι η Δύση δεν έχει δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής, με αποτέλεσμα να ενισχύεται δυνητικά αυτή η σύγκρουση».
Υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη έχει κάνει λάθος υπολογισμούς όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τον Πρόεδρο Biden και τη Δύση γενικότερα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Houthi της Υεμένης τρομοκρατούν επίσης την Ερυθρά Θάλασσα και απειλούν την παγκόσμια οικονομία καθώς επιτίθενται σε εμπορικά ναυτιλιακά πλοία, παίρνοντας μέχρι στιγμής ομήρους 25 μέλη του πληρώματος ενός φορτίου που συνδέεται με το Ισραήλ.

Οι Houthi στο μονοπάτι του πολέμου

Το περιστατικό της 31ης Δεκεμβρίου δεν είναι μεμονωμένο.
Έρχεται εν μέσω ενός κύματος επιθέσεων σε πλοία που ταξιδεύουν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές λωρίδες στον κόσμο.
Αργά στις 30 Δεκεμβρίου, ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ αναγκάστηκε επίσης να καταρρίψει δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη.
Οι Houthi ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, διαμηνύοντας την αλληλεγγύη τους στη Hamas.
Γι’ αυτό και διακηρύττουν ότι θα επιτεθούν σε όλα τα πλοία που πιστεύουν ότι συνδέονται με το Ισραήλ ή κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια.
Κατά τον Wallace αυτό είναι μια συστηματική προσπάθεια του Ιράν και των πληρεξουσίων του να επιτεθούν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους… «και αυτό πρέπει να το δούμε».
Το θέμα είναι ότι οι Houthi χορεύουν στο ρυθμό του Ιράν.
Δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν από μόνοι τους τον τύπο εξελιγμένων όπλων, ρουκετών και πυραύλων, εκτός εάν αυτά τα είδη τους τα προμηθεύσει ένας ευεργέτης, ο οποίος αναμφίβολα δεν είναι άλλη χώρα από το Ιράν, σύμφωνα με τον απόστρατο στρατηγό των ΗΠΑ, Ben Hodges, ο οποίος ήταν στο παρελθόν ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi, Yahya Saree, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επωμιστούν τις συνέπειες της επίθεσης στα σκάφη τους.
Η ομάδα προειδοποίησε επίσης ότι όποιες άλλες χώρες τις απείλησαν θα αντιμετωπίσουν «αρνητικές επιπτώσεις».
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps δήλωσε: «Η φρικτή επίθεση σήμερα το πρωί από τους Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν ήταν μια απαράδεκτη και εξωφρενική πράξη που αποσκοπούσε στην αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι Houthi πρέπει να τερματίσουν την παράνομη εκστρατεία τους κατά της εμπορικής ναυτιλίας και να σταματήσουν αμέσως όλες τις βίαιες επιθέσεις».

Σημασία της Ερυθράς Θάλασσας

Οι Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν αποτελούν απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο θέτοντας σε κίνδυνο την κίνηση εμπορικών πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
Η Ερυθρά Θάλασσα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, με φορτηγά πλοία να ταξιδεύουν μεταξύ Ινδικού Ωκεανού και Μεσογείου κάθε χρόνο, συντομεύοντας έτσι τη διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σχεδόν στο μισό (σε σύγκριση με τα ταξίδια στην Αφρική μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού).
Χωρισμένη ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Σουδάν, η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια είσοδος στη Διώρυγα του Σουέζ και ένας από τους βασικούς παγκόσμιους εμπορικούς διαδρόμους, επιβλέποντας περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων.

Η σημασία του Κερμάν

Στις 3 Ιανουαρίου, δύο τεράστιες εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν στο Κερμάν, την ιρανική πόλη περίπου 800 χιλιόμετρα (497 μίλια) νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.
Ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να αποτίσει φόρο τιμής στον στρατηγό Qasem Suleimani, τον διοικητή της δύναμης Κουντς που σκοτώθηκε από κατευθυνόμενο πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την αμερικανική αεροπορία.
Έκρηξη σημειώθηκε στον χώρο ταφής όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη βόμβας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 141 έχουν τραυματιστεί, πολλοί από τους οποίους ενδέχεται να μην επιβιώσουν.
Καμία συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά «Άραβες αυτονομιστές, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και άλλες σουνιτικές τζιχαντιστικές ομάδες έχουν πει ότι έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις σε δυνάμεις ασφαλείας και σιιτικά ιερά στη χώρα τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το BBC.
Η Washington Post ανέφερε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν εν μέσω εντεινόμενης εμπλοκής μαχόμενων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τον κύριο υποστηρικτή του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες σκοτώθηκε σε έκρηξη στη Βηρυτό ο αναπληρωτής αρχηγός της Hamas, Saleh al-Arouri.
Αυτό δείχνει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται γρήγορα.
Όποιος κι αν ευθύνεται για τις εκρήξεις στο Κερμάν, ένα είναι ξεκάθαρο.
Ο πόλεμος με πληρεξουσίους θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο καταστροφικός από μια άμεση σύγκρουση.
Οι πόλεμοι τέτοιου είδους γίνονται τελικά αυτοκτονικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης