Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βράζει το Ιράν για τους 84 νεκρούς - Απειλούν με σκληρά αντίποινα οι Φρουροί της Επανάστασης - ΗΠΑ: Ο ISIS ήταν...

Βράζει το Ιράν για τους 84 νεκρούς - Απειλούν με σκληρά αντίποινα οι Φρουροί της Επανάστασης - ΗΠΑ: Ο ISIS ήταν...
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη διπλή έκρηξη - Στους 211 οι τραυματίες
(upd4) Οργή επικρατεί στο Ιράν για την τρομοκρατική επίθεση, την πιο αιματηρή από την Επανάσταση του 1979, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 3/1 στην πόλη Kerman που άφησε πίσω της 84 νεκρούς, με την Τεχεράνη να κάνει λόγο για σκληρά αντίποινα και να κατηγορεί ανοιχτά τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι αυτές κρύβονται πίσω από την διπλή έκρηξη.
ΗΠΑ και Ισραήλ αρνούνται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή, με Αμερικάνους αξιωματούχους να υποστηρίζουν μάλιστα πως μοιάζει με τρομοκρατική επίθεση που φέρεται να έχει τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης για την διπλή έκρηξη που έγινε κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του Ιρανού στρατηγού Qassem Suleimani που είχε δολοφονηθεί το 2020 κατά τη διάρκεια επίθεσης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικό drone.

Φρουροί της Επανάστασης: Σκληρά αντίποινα

Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρώτος αντιπρόεδρος των Φρουρών της Επανάστασης, Mohammad Mokhber προειδοποίησε για πολύ σκληρά αντίποινα.
«Πολύ σκληρά αντίποινα θα τους παραδοθούν από τα χέρια των στρατιωτών του Suleimani» υποστήριξε ο Mokhber με τους Φρουρούς της Επανάστασης να κάνουν λόγο άνανδρη πράξη.
Μάλιστα αναφέρουν πως η επίθεση αυτή ενισχύει την αποφασιστικότητα να τιμωρηθούν δίκαια οι δράστες.

Πυρά σε ΗΠΑ, Ισραήλ

Πυρά στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι αυτές είναι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Kerman εξαπέλυσε ο Mohammad Jamshidi, σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, Ebrahim Raisi.
«Η Ουάσιγκτον λέει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν διαδραμάτισαν κανέναν ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση στην Kerman, στο Ιράν. Αλήθεια;
Η αλεπού δεν μπορεί να μυρίσει τη δική της μυρωδιά.
Μη σφάλλετε.
Η ευθύνη για το έγκλημα αυτό βαραίνει το καθεστώς των ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς κι η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο» υποστήριξε ο πολιτικός σύμβουλος του Raisi.

Wall Street Journal: Το Ισραήλ διαβεβαίωσε τους συμμάχους πως δεν έχει εμπλοκή

Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε τους Συμμάχους ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με την τρομοκρατική επίθεση στην Kerman.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η επίθεση στην Kerman δεν έχει τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά μιας «ισραηλινής επιχείρησης» δεδομένου ότι αυτή «συνήθως στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια άτομα ή υποδομές που συνδέονται με τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας».

ΗΠΑ: Ο ISIS ήταν

Από την πλευρά του Αμερικάνος αξιωματούχους υποστήριξε υπό καθεστώς ανωνυμίας πως η τρομοκρατική ενέργεια στο Ιράν μοιάζει κυρίως με αυτές που πραγματοποιούσε στο παρελθόν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
«Μοιάζει να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, του είδους που έκανε ο ISIS στο παρελθόν.
Αυτή είναι η υπόθεση εργασίας που κάνουμε εξ όσων γνωρίζω» ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

Η διπλή έκρηξη

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του Ιρανού στρατηγού Qassem Suleimani.
Η πρώτη επίθεση αναφέρεται πως έγινε σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από τον τάφο του Ιρανού στρατηγού.
Η δεύτερη έκρηξη ακολούθησε περίπου 20 λεπτά και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την πρώτη. 84 οι νεκροί, πάνω από 240 τραυματίες

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται επισήμως σε 84 – πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση προς τα κάτω του αριθμού των θυμάτων καθώς αρχικά γινόταν λόγος για 103 νεκρούς και κατόπιν για 95  – ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 248, εκ των οποίων πολλοί είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.
Όπως αναφέρουν οι ιρανικές αρχές, είναι πολύ δύσκολο να γίνει η καταμέτρηση των πτωμάτων, καθώς η κατάσταση πολλών από αυτά καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον απολογισμό τους.
22_7.jpg
21_3.jpg
Ali Khamenei: Οι διαβολικοί εγκληματίες και οι εχθροί μας θα πάρουν σκληρή απάντηση

Ο Ayatollah Ali Khamenei υποσχέθηκε να δοθεί «σκληρή απάντηση» στη διπλή έκρηξη.
«Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Kerman», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας:
«Θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος», κατέληξε. Raisi (Πρόεδρος Ιράν): Απεχθής και άνανδρη η επίθεση, οι δράστες θα τιμωρηθούν

Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi καταδίκασε τη διπλή βομβιστική επίθεση κάνοντας λόγο για «άνανδρη» και «απεχθή» ενέργεια.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν για την αποτρόπαια πράξη τους, από τις αρμόδιες δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

ΟΗΕ: Ο Guteres «καταδικάζει απερίφραστα» τις θανατηφόρες εκρήξεις στο Ιράν

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα» τη διπλή έκρηξη  στο Ιράν.
«Ο γενικός γραμματέας Antonio Guterres ζητεί οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπός του Florencia Soto Nino σε ανακοίνωση.

Καταδικάζει η ΕΕ

Τα συλλυπητήρια του στο Ιράν εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ο οποίος έκανε λόγο για «τρομοκρατική» ενέργεια.
«Καταδίκασα αυτή την τρομοκρατική επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο κι εξέφρασα αλληλεγγύη προς τον ιρανικό λαό» είπε ο Borrell αναφέροντας πως είχε επικοινωνία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

Putin: Η αγριότητα της επίθεσης κατά του Ιράν ήταν σοκ…

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin καταδίκασε την επίθεση, δηλώνοντας «σοκαρισμένος από την αγριότητά της».
«Η δολοφονία φιλειρηνικών ανθρώπων που επισκέπτονται νεκροταφείο είναι σοκαριστική ως προς την αγριότητα και τον κυνισμό της», τόνισε σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Ιρανό ομόλογό του Ibrahim Raisi και τον αγιατολάχ Ali Khamenei, ο Ρώσος πρόεδρος.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε ο Putin,.

State Department: Ουδεμία εμπλοκή μας στις φονικές εκρήξεις στο Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του State Department Mathew Miller, τονίζοντας ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας.
«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο.
Κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παράλογος.
Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση» επισήμανε ο Miller.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης