Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δεν έχουμε σχέδιο Β εάν η Δύση διακόψει την στρατιωτική βοήθεια

Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δεν έχουμε σχέδιο Β εάν η Δύση διακόψει την στρατιωτική βοήθεια
Tα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των ουκρανικών επιχειρήσεων στον εναέριο τομέα
Η Ουκρανία δεν έχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba σε συνέντευξή του στο CNN.
Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού τον ρώτησε τι ετοιμάζει το Κίεβο σε περίπτωση που χρειαζόταν να αναπληρώσει την στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
«Δεν έχουμε σχέδιο Β.
Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α», απάντησε ο Dmitry Kuleba.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση ως απάντηση στις πρόσφατες μαζικές αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο Kuleba χαρακτήρισε την επερχόμενη συνάντηση «σημάδι ευρωατλαντικής ενότητας απέναντι στον ρωσικό τρόμο» και σημείωσε ότι η ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης.
Το NUC συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου 2023, για να συζητήσει τον οδικό χάρτη για την πλήρη διαλειτουργικότητα της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και τα βήματα για την αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών.

Μαχητικά F-16

Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των ουκρανικών επιχειρήσεων στον εναέριο τομέα.
Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Bjørn Arild Gram ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι η Νορβηγία παρέχει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 10 εκπαιδευτές για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού στη Δανία.
Ο Gram δήλωσε ότι οι εταίροι της Ουκρανίας θα εργαστούν «μέρα και νύχτα» για να δημιουργήσουν μια διαρκή και σύγχρονη ουκρανική αεροπορία.

Αγορά 1.000 Patriot

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης σε δήλωση στις 3 Ιανουαρίου ότι η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει έναν συνασπισμό κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας για την αγορά έως και 1.000 πυραύλων Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνας των κρατών μελών σημειώνοντας ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ προμήθευσαν στο παρελθόν στην Ουκρανία συστήματα Patriot.
Δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα λάβει κάποιον από τους 1.000 πυραύλους Patriot ή σε ποιο χρονοδιάγραμμα.
Η σύμβαση των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα υποστηρίξει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής πυραύλων Patriot στη Γερμανία, αυξάνοντας τη διαθέσιμη προμήθεια πυραύλων Patriot και αναπληρώνοντας τα αποθέματα των κρατών μελών.
Ο Ουκρανός Ανώτατος Διοικητής Στρατηγός Valeri Zaluzhnyi δήλωσε στις 2 Ιανουαρίου ότι τα συστήματα Patriot που παρείχε η Δύση επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίψουν έναν αριθμό ρεκόρ 10 υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιδρομών τη νύχτα της 1ης-2ας Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 2 Ιανουαρίου.
Ωστόσο οι Ρώσοι αμφισβητούν τα στοιχεία του Valeri Zaluzhny.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης