Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Λευκός Οίκος: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εμπλοκή του Ισραήλ στις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

ΗΠΑ - Λευκός Οίκος: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εμπλοκή του Ισραήλ στις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο
«Δεν βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου διαθέτουμε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον βομβαρδισμό» ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος του Biden για το χτύπημα στο Ιράν
Σε καθιερωμέν ενημέρωση προς τους συντάκτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby έκανε γνωστό ότι «ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Sullivan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ron Dermer, όπου συζήτησαν τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να δούμε αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».
Πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εστιασμένες στη συνεργασία με μια σειρά εταίρων για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί, να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στη Γάζα και φυσικά να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας στην περιοχή».
«Αυτό σίγουρα περιλαμβάνει την προστασία της ροής του διεθνούς εμπορίου και της Ερυθράς Θάλασσας. Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, δημιουργήσαμε και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε σημαντική παρουσία δύναμης στη Μέση Ανατολή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος περαιτέρω στις επιθέσεις των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα ο Kirby διεμήνυσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση με κανένα έθνος ή παράγοντα στη Μέση Ανατολή, ούτε θέλουμε να δούμε τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas να διευρύνεται στην περιοχή. Αλλά ούτε και θα αποσυρθούμε από το καθήκον να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, τα συμφέροντά μας, τους εταίρους μας ή την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου».
Παράλληλα, Kirby αναφέρθηκε σε τυχόν ισραηλινή εμπλοκή ως προς τις φονικές εκρήξεις που έλαβαν χώρα σήμερα (3/1) στο Ιράν.
«Δεν βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου έχουμε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον βομβαρδισμό. Σίγουρα, η καρδιά μας είναι σε όλα τα αθώα θύματα και τα μέλη των οικογενειών τους που είναι προφανώς η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει για πάντα από αυτό, αλλά δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς συνέβη ή ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για αυτό», αποφεύγοντας έτσι να επιβεβαιώσει τυχόν εμπλοκή του Τελ Αβίβ στο θανατηφόρο περιστατικό.
Ενώ σχετικά με τη δολοφονία του Saleh al-Arouri της Hamas, που επίσης αποδίδεται στο Ισραήλ, ο Kirby ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε και πάλι σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις συγκεκριμένες αναφορές. Θα σας έλεγα απλώς ότι ο Arouri ήταν ένας γνωστός χαρακτηρισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης και αν είναι στην πραγματικότητα νεκρός, κανείς δεν πρέπει να χύσει ούτε ένα δάκρυ για την απώλειά του».
«Πιστεύουμε ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να υποβαθμίσουν ή να εξαλείψουν τις ικανότητες της Hamas να διεξάγει επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Θα εξαλείψετε την ιδεολογία; Όχι. Είναι πιθανό να ακυρώσετε την ύπαρξη της οργάνωσης; Μάλλον όχι. Αλλά μπορείτε να εξαλείψετε την απειλή που θέτει η Hamas για τον ισραηλινό λαό; Απολύτως", κατέληξε στην τοποθέτησή του προς τον Τύπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης