Τελευταία Νέα
Διεθνή

Campa (EBA): Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα ψάξουν τις σχέσεις τραπεζών και «σκιώδους τραπεζικής»

Campa (EBA): Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα ψάξουν τις σχέσεις τραπεζών και «σκιώδους τραπεζικής»
Ο José Manuel Campa είπε ότι η EBA, η οποία διενεργεί ανά διετία stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ πρέπει να «ψάξουν» περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, όπως τα hedge funds, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα μετάδοσης από πιέσεις στο ευρύτερο σύστημα.
«Θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα και θα κάνουμε περισσότερα», είπε ο José Manuel Campa σχετικά με τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να προβλέψουν πώς θα επηρεαστούν οι τράπεζες από τις πιέσεις σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (NBFIs), τα οποία περιλαμβάνουν hedge funds, private equity funds και ομίλους που ασχολούνται με την αγορά κρυπτονομισμάτων.
«Πρέπει να κατανοήσουμε ολόκληρη την αλυσίδα των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Τα λεγόμενα NBFI, γνωστά και ως σκιώδεις τράπεζες, κατέχουν σχεδόν τα μισά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του κόσμου, ύψους περίπου 218 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο τομέας αναπτύχθηκε αφού το κύμα ρυθμίσεων μετά την κρίση οδήγησε ορισμένες δραστηριότητες πέρα από τον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα, ενώ άλλοι τομείς εκτός της εμβέλειας των ρυθμιστικών αρχών επεκτάθηκαν, όπως τα κρυπτονομίσματα.
Ο Campa είπε ότι η EBA, η οποία διενεργεί ανά διετία stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να κατανοηθεί καλύτερα πώς ένα σκιερό τραπεζικό σοκ θα επιδρούσε στο ευρύτερο σύστημα.
(Το ESRB είναι ο επόπτης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης, ενώ το FSB επιβλέπει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.)
Ο Campa είπε ότι η EBA έχει ήδη πραγματοποιήσει αξιολογήσεις των «ανοιγμάτων» των τραπεζών σε μη τράπεζες, των δανείων συμπεριλαμβανομένων.
«Αυτοί είναι μόνο οι άμεσοι σύνδεσμοι», είπε ο Campa σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Το πρόβλημα είναι πώς μεταδίδεται στις τράπεζες.
Το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατάσταση είναι πάντα η λήψη πληροφοριών.
Είναι ένας σκοτεινός τομέας όπου η ποιότητα των δεδομένων δεν είναι ομοιογενής», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης