Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πρώτη δίκη για τις κακοτεχνίες των κτιρίων που κατέρρευσαν στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ με τους 50.000 νεκρούς

Τουρκία: Πρώτη δίκη για τις κακοτεχνίες των κτιρίων που κατέρρευσαν στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ με τους 50.000 νεκρούς
Από τον σεισμό σκοτώθηκαν 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και άλλοι 6.000 στη Συρία
Ξεκίνησε σήμερα (3.1.2024) στην Τουρκία η πρώτη μεγάλη δίκη για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τις κατασκευές των κτιρίων που κατέρρευσαν στον μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ του Φεβρουαρίου του 2023, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Σχεδόν 11 μήνες μετά τον μεγάλο και φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου του 2023, η πρώτη δίκη για τις κακοτεχνίες των κτιρίων αφορούσε το ξενοδοχείο Isias της πόλης Αντιγιαμάν της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στο εδώλιο κάθισαν 11 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Κατηγορούνται για «ενσυνείδητη αμέλεια» κατά την κατασκευή του 10ώροφου κτιρίου που κατέρρευσε από την ισχυρή σεισμική δόνηση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 24 ήταν έφηβοι Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν σε ένα τουρνουά βόλεϊ.
Με βάση το κατηγορητήριο, τουλάχιστον ένας από τους ορόφους του κτιρίου είχε προστεθεί παρανόμως. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων κάνει επίσης λόγο για κακή ποιότητα των οικοδομικώνυλικών. Οι κατηγορούμενοι, αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης άνω των 20 ετών.

Καταστροφές στην Αντιγιαμάν, περίπου 100 χλμ. μακριά από το επίκεντρο

Η πόλη Αντιγιαμάν απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Από τον σεισμό σκοτώθηκαν 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και άλλοι 6.000 στη Συρία.
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν συνελήφθησαν τουλάχιστον 260 άνθρωποι που εμπλέκονταν σε διάφορα στάδια της κατασκευής των κτιρίων που κατέρρευσαν – ορισμένοι μάλιστα επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα.
Ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτιρίου στην Αντάκια, εκατοντάδες ένοικοι του οποίου θάφτηκαν στα συντρίμμια, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ επιχειρούσε να φύγει στο Μαυροβούνιο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών στους διεφθαρμένους εργολάβους και κατασκευαστές που πλήρωναν τους τοπικούς επιθεωρητές για να χρησιμοποιούν φτηνά οικοδομικά υλικά και να προσθέτουν παρανόμως ορόφους στα κτίρια.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι κυριότερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία έχουν σφυρηλατήσει στενές σχέσεις με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν που κυβερνά τη χώρα εδώ και 21 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης