Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οσονούπω «ναυάγιο» η οικονομία των ΗΠΑ: Το παγόβουνο του χρέους ξεπέρασε τα 34 τρισ. δολ.

Οσονούπω «ναυάγιο» η οικονομία των ΗΠΑ: Το παγόβουνο του χρέους ξεπέρασε τα 34 τρισ. δολ.
Τιτανικός οι ΗΠΑ λόγω Bidenomics…
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει μια νοσηρή συνήθεια: να αποκαλύπτει μεγάλους, στρογγυλούς αριθμούς χρέους σε μεγάλα ημερολογιακά ορόσημα.
Το 2024 δεν αποτέλεσε διαφορετική περίπτωση… Όπως αναμενόταν, η Daily Treasury Daily Statement, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αντικατοπτρίζει τις οικονομικές καταστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, το συνολικό χρέος των ΗΠΑ στο τέλος του έτους ήταν λίγο πάνω από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά ή για την ακρίβεια 34.001.493.655.565,48 δολάρια.

Αξίζει να επισημανθεί πως τον Ιανουάριο του 2009 το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ήταν μόλις 10,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Συνεπώς, σίγουρα έχουμε κάνει πολύ δρόμο από τότε.

Κάποια επιμέρους στοιχεία…

Το χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά... 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τους τελευταίους 3 μήνες, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 6 μήνες, 4 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 2 χρόνια, 11 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 4 χρόνια ... και ούτω καθεξής.
Πρόκειται για εκθετική αύξηση…
Σε αυτό το σημείο όλοι γνωρίζουν πώς τελειώνει αυτό - σίγουρα το CBO το κάνει...
αλλά επειδή δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί το καταστροφικό αποτέλεσμα, δεν έχει νόημα καν να το συζητάμε.

Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί κανείς να προετοιμαστεί μόνο για το αναπόφευκτο υπερπληθωριστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ήταν καλά νέα για το κόστος των τόκων που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια:
στο κάτω-κάτω, κάποιος πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμα με όλους τους τόκους που πληρώνονται.

Και επειδή δεν υπάρχει πλέον διέξοδος, μπορούμε κάλλιστα να αστειευόμαστε γι' αυτό.
Σκεφτείτε το εξής: το τρίτο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποτίθεται ότι αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% αυξανόμενο ονομαστικά κατά 547 δισεκατομμύρια δολάρια (όχι πραγματικά) δολάρια, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 622 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό όχι μόνο εξηγεί από πού προήλθε η «ανάπτυξη» των ΗΠΑ, αλλά θέτει το ερώτημα πόσο χρέος θα χρειαστεί όταν οι ΗΠΑ πέσουν σε επίσημη ύφεση….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης