Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρομοκρατική επίθεση» στο Ιράν - 103 νεκροί κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Qassem Suleimani

«Τρομοκρατική επίθεση» στο Ιράν - 103 νεκροί κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Qassem Suleimani
Άγνωστη ακόμα παραμένει η αιτία των εκρήξεων - Για τρομοκρατική επίθεση κάνουν λόγο οι ιρανικές αρχές
(upd3) Μια σειρά εκρήξεων που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 103 νεκρούς και 170 τραυματίες καταγράφηκαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 3/1 στην πόλη Kerman του Ιράν, με τις αρχές να κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση.
Όπως αναφέρεται, οι εκρήξεις έγιναν τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη τελετή στη μνήμη του Ιρανού στρατηγού Qassem Suleimani που είχε δολοφονηθεί το 2020 κατά τη διάρκεια επίθεσης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικό drone.
"Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κερμάν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Όπως μεταδίδουν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης η έκρηξη έγινε κοντά στο νεκροταφείο της πόλης Kerman όπου είναι θαμμένος ο Qassem Suleimani.
Η αιτία των εκρήξεων παραμένει άγνωστη.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για την πιθανότητα οι εκρήξεις να προήλθαν από φιάλες αερίου, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες.
Σημειώνεται πως οι εκρήξεις αυτές καταγράφονται λίγες ώρες ύστερα από την επίθεση με drones κατά συνοικίας της Βηρυτού όπου και σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Hamas, Saleh al Arouri. "Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κερμάν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Nournews ανέφερε νωρίτερα πως "φιάλες αερίου εξερράγησαν στον δρόμο που οδηγεί στο κοιμητήριο".
Η κρατική τηλεόραση έδειξε διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμάν, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.
Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτερος.
"Οι ομάδες μας ταχείας απόκρισης απομακρύνουν τους τραυματίες...
Όμως υπάρχουν πλήθη που μπλοκάρουν δρόμους", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Reza Fallah, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Κερμάν.
Ο Kasem Soleimani σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, σε ηλικία 62 ετών, στη διάρκεια επίθεσης με αμερικανικό drone στο Ιράκ. Πρόσωπο-κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, ήταν επίσης από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στη χώρα.
Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ο Soleimani ανήλθε γρήγορα στην κλίμακα της ιεραρχίας και έγινε επικεφαλής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει επιφορτιστεί με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία αύριο, 4 Ιανουαρίου, μετά τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» -όπως καταγγέλλει η Τεχεράνη- στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν νωρίτερα σήμερα (3/1) κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κερμάν κατά τις οποίες μαρτύρησαν πολλοί Ιρανοί, ο πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία.
Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλο χρόνο», δήλωσε στο IRNA ο Mohammad Jamshidi, πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου. 

Ali Khamenei: Οι διαβολικοί εγκληματίες και οι εχθροί μας θα πάρουν σκληρή απάντηση

Ο αγιατολάχ Ali Khamenei υποσχέθηκε να δοθεί «σκληρή απάντηση» στη διπλή έκρηξη, που χαρακτηρίζεται επίθεση από αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι νωρίτερα σήμερα στο Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Qassem Soleimani, ανήμερα της τέταρτης επετείου του θανάτου του.
«Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Κερμάν», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας:
«Θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος», κατέληξε.

Raisi (Πρόεδρος Ιράν): Απεχθής και άνανδρη η επίθεση, οι δράστες θα τιμωρηθούν

Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi καταδίκασε σήμερα τη διπλή βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι, κοντά στον τάφο του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Qassem Suleimani που δολοφονήθηκε το 2020, με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας να καταγγέλλει μια «άνανδρη» και «απεχθή» ενέργεια.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν για την αποτρόπαια πράξη τους, από τις αρμόδιες δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

ΟΗΕ: Ο Guteres «καταδικάζει απερίφραστα» τις θανατηφόρες εκρήξεις στο Ιράν

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα» τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο Ιράν, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 103 ανθρώπων κοντά στον τάφο του Qassem Soleimani, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή του οποίου η Τεχεράνη τιμά τη μνήμη σήμερα, τέταρτη επέτειο του θανάτου του από αμερικανικό πλήγμα.
«Ο γενικός γραμματέας Antonio Guterres ζητεί οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπός του Florencia Soto Nino σε ανακοίνωση.

Borrell: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει μια λύση στον πόλεμο Ισραήλ - Hamas στη Γάζα

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει μια λύση στη σύγκρουση Ισραήλ- Hamas καθώς οι εμπόλεμες πλευρές δεν μπορούν να συμβιβαστούν, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell.
"Πιστεύω πως έχουμε μάθει αυτά τα 30 χρόνια πως η λύση πρέπει να επιβληθεί απ'έξω επειδή τα δύο μέρη δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία", δήλωσε σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, προειδοποιώντας επίσης πως, "αν αυτή η τραγωδία δεν τελειώσει σύντομα, ολόκληρη η Μέση Ανατολή μπορεί να καταλήξει στις φλόγες".

Putin: Η αγριότητα της επίθεσης κατά του Ιράν ήταν σοκ…

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin καταδίκασε την επίθεση που διαπράχθηκε νωρίτερα σήμερα στο Ιράν, δηλώνοντας «σοκαρισμένος από την αγριότητά της».
Η επίθεση άφησε πίσω της τουλάχιστον 103 νεκρούς κοντά στον τάφο του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Qassem Suleimani, που δολοφονήθηκε το 2020.
«Η δολοφονία φιλειρηνικών ανθρώπων που επισκέπτονται νεκροταφείο είναι σοκαριστική ως προς την αγριότητα και τον κυνισμό της», τόνισε σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Ιρανό ομόλογό του Ibrahim Raisi και τον αγιατολάχ Ali Khamenei, ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε ο Putin, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος του Ιράν.

State Department: Ουδεμία εμπλοκή μας στις φονικές εκρήξεις στο Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του State Department Mathew Miller, τονίζοντας ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή "δεν είναι προς το συμφέρον" καμίας χώρας.
"Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παράλογος" είπε ο Miller, προσθέτοντας: "Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση".
Αναφερόμενος στον θάνατο του υπαρχηγού της Hamas Saleh Al Arouri, ο Miller είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου σε άλλα μέτωπα.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια εικασία για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση εναντίον του Arouri, τον οποίο αποκάλεσε "βάναυσο τρομοκράτη που έχει αίμα πολιτών στα χέρια του".
Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε ότι εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του Αρούρι.
Η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί πριν από το πλήγμα, σημείωσε ο Miller. 

Δεν επιβεβαίωνει εμπλοκή του Ισραήλ ο Λευκός Οίκος

Σε καθιερωμένη ενημέρωση προς τους συντάκτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby έκανε γνωστό ότι «ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Sullivan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ron Dermer, όπου συζήτησαν τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να δούμε αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».
Πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εστιασμένες στη συνεργασία με μια σειρά εταίρων για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί, να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στη Γάζα και φυσικά να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας στην περιοχή».
Παράλληλα, Kirby απάντησε για τυχόν ισραηλινή εμπλοκή ως προς τις φονικές εκρήξεις που έλαβαν χώρα σήμερα (3/1) στο Ιράν.
«Δεν βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου έχουμε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον βομβαρδισμό. Σίγουρα, η καρδιά μας είναι σε όλα τα αθώα θύματα και τα μέλη των οικογενειών τους που είναι προφανώς η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει για πάντα από αυτό, αλλά δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς συνέβη ή ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για αυτό», αποφεύγοντας έτσι να επιβεβαιώσει τυχόν εμπλοκή του Τελ Αβίβ στο θανατηφόρο περιστατικό.
Ενώ σχετικά με τη δολοφονία του Saleh al-Arouri της Hamas, που επίσης αποδίδεται στο Ισραήλ, ο Kirby ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε και πάλι σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις συγκεκριμένες αναφορές. Θα σας έλεγα απλώς ότι ο Arouri ήταν ένας γνωστός χαρακτηρισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης και αν είναι στην πραγματικότητα νεκρός, κανείς δεν πρέπει να χύσει ούτε ένα δάκρυ για την απώλειά του».
«Πιστεύουμε ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να υποβαθμίσουν ή να εξαλείψουν τις ικανότητες της Hamas να διεξάγει επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Θα εξαλείψετε την ιδεολογία; Όχι. Είναι πιθανό να ακυρώσετε την ύπαρξη της οργάνωσης; Μάλλον όχι. Αλλά μπορείτε να εξαλείψετε την απειλή που θέτει η Hamas για τον ισραηλινό λαό; Απολύτως", κατέληξε στην τοποθέτησή του προς τον Τύπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης