Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κανένας στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν τολμά να αμφισβητήσει τον Trump – Απόλυτος κυρίαρχος, ο μόνος που μπορεί να ξαναπάρει τον Λευκό Οίκο

Κανένας στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν τολμά να αμφισβητήσει τον Trump – Απόλυτος κυρίαρχος, ο μόνος που μπορεί να ξαναπάρει τον Λευκό Οίκο
Ο Trump φαίνεται να έχει ακόμη το σταθερό έλεγχο στο ρεπουμπλικανικό κόμμα (GOP) απ' ό,τι όταν έφυγε από την Ουάσιγκτο
Μπορεί οι αντίπαλοι του Donald Trump για το προεδρικό χρίσμα ενόχει των εκλογών του έτους να ενισχύουν την κριτική τους στον πρώην πρόεδρο, αλλά οι τόνοι παραμένουν "ύποπτα" χαμηλοί, με το CNN να βλέπει μια ευρύτερη στρατηγική στην εικόνα που εμφανίζει το ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Με τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αϊόβα να απέχουν μόλις 12 ημέρες, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Nikki Haley δεν θα τολμήσουν να χτυπήσουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τη βασική ευθύνη που θα μπορούσε να του στερήσει τη θέση του στις γενικές εκλογές: την επίθεσή του στην αμερικανική δημοκρατία.
Η επιφυλακτικότητα τους μπορεί να υποδηλώνει κακή πρακτική στην εκστρατεία και να προδίδει έλλειψη πολιτικού θάρρους, καθώς ο Trump υιοθετεί έναν ολοένα πιο αυταρχικό τόνο ενόψει των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.
Πράγματι, όπως το έθεσε ένας ψηφοφόρος της Αϊόβα στον DeSantis σε γραπτή ερώτηση: «Γιατί προστατεύεις τον Trump; Τι φοβάσαι;"

Η στρατηγική στο κόμμα

Αλλά η στάση των αντιπάλων του έχει στρατηγική λογική, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να έχει ακόμη το σταθερό έλεγχο στο ρεπουμπλικανικό κόμμα (GOP) απ' ό,τι όταν έφυγε από την Ουάσιγκτον.
Το προβάδισμα του Trump βασίζεται εν μέρει στον ανατρεπτικό χαρακτήρα του, στην άρνησή του να παίξει με τους κανόνες και στην ιδιότητα του λαϊκού ήρωα με τους ψηφοφόρους του GOP.
Αλλά η δύναμή του ενισχύεται επίσης από την εκτεταμένη αδιαφορία της βάσης για οποιαδήποτε προσπάθεια να τον καλέσει να λογοδοτήσει για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του και για την ιδέα ότι πρέπει να φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Ακριβώς όπως όταν ήταν πρόεδρος, όταν η κυριαρχία του δοκιμάστηκε από τους επικριτές του GOP στο Κογκρέσο, η υπερδύναμη του Trump τον προστατεύει από τις συνέπειες των πράξεών του και καθιστά πολιτικά αδύνατο για τους βασικούς αντιπάλους που θέλουν να κερδίσουν μερίδιο των ψηφοφόρων του, αναφέρει το CNN.
Εν όψει μιας περιόδου δύο εβδομάδων κατά την οποία αντιμετωπίζει μια εκπληκτική σειρά δικαστικών υποχρεώσεων και πιθανές ανατροπές στις υποθέσεις του, ο Trump έκανε μια νέα κίνηση στο περίπλοκο νομικό κουβάρι που προκαλείται από τη συνεχή αμφισβήτησή του ενάντια στους πολιτικούς περιορισμούς.
Κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του Δημοκρατικού Υπουργού Εξωτερικών του Μέιν να τον απορρίψει από το ψηφοδέλτιο λόγω της 14ης Τροποποίησης.
Αυτό ακολούθησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να κάνει το ίδιο, το οποίο αναμένεται επίσης να ασκήσει έφεση.
Και οι δύο υποθέσεις είναι πιθανό να καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Τι δείχνει η ιστορία

Αν η ιστορία είναι οποιοσδήποτε οδηγός, το θέμα των ψηφοδελτίων – το οποίο είναι συνταγματικά αμφιλεγόμενο ακόμη και μεταξύ πολλών φιλελεύθερων νομικών μελετητών – θα ενισχύσει περαιτέρω τον Trump στους ψηφοφόρους της βάσης του, όπως και οι τέσσερις ποινικές του κατηγορίες και η δίκη του για πολιτική απάτη στη Νέα Υόρκη.
Και θα αφήσει τον DeSantis και τη Haley να συνεχίσουν να αναζητούν έναν τρόπο να επιτεθούν στον Trump, χωρίς να τους αποξενώσει από τους Ρεπουμπλικάνους που εξακολουθούν να αισθάνονται θερμά απέναντί του.
Ο DeSantis, ο οποίος πιστεύει σε ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα στην Αϊόβα για να ενισχύσει την εκστρατεία που κάποτε υποσχόταν να γίνει πρωτοπόρος σε όλη τη χώρα, επέκρινε τον πρώην πρόεδρο επειδή αρνήθηκε να δεσμευτεί σε μια συζήτηση στο CNN την επόμενη εβδομάδα στην πολιτεία Hawkeye.
«Γιατί δεν πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις; Τρέχει σε πράγματα όπως η απέλαση παρανόμων και η οικοδόμηση ενός τοίχου, αλλά το έκανε το ’16 και δεν το κατάφερε.
Οπότε, νομίζω ότι χρωστάει απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις», είπε ο DeSantis.
Αργότερα, στο Gray TV, ο κυβερνήτης της Φλόριντα αρνήθηκε επίσης ότι έχει καλές σχέσεις με τον Trump και επέμεινε ότι είχε κάνει έντονη κριτική στον πρώην πρόεδρο.
Η κριτική της Haley δεν πάει πίσω.
«Στις διαφημίσεις του και στις εκρήξεις του, όλα όσα είπε ήταν ψέματα.
Κάθε ένα. Έψαξα για λίγους κόκκους αλήθειας», είπε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Trump για τη φορολογική πολιτική της για το φυσικό αέριο όταν ήταν κυβερνήτης.
«Το μεγαλύτερο πράγμα για το οποίο μιλούν όλοι είναι το πόσο καλή ήταν η οικονομία υπό τον Trump.
Ήταν σωστό; Αλλά με ποιο κόστος; Μας χρέωσε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις τέσσερα χρόνια», είπε, προσθέτοντας αργότερα, «Δεν πας και προσποιείσαι ότι έχεις καλή οικονομία χρεώνοντάς μας».
Αλλά όπως ο DeSantis, η Haley δεν άγγιξε τον αντιδημοκρατικό ελέφαντα στο δωμάτιο.

Αλληλομαχαιρώματα

Και ενώ εντείνουν την εστίασή τους στον Trump, η Haley και ο DeSantis στρέφονται τώρα ο ένας εναντίον του άλλου.
Μια διαφήμιση από ένα σούπερ PAC υπέρ της Haley που προβάλλεται στην Αϊόβα κατηγορεί τον DeSantis ως «ψεύτικο» και «πολύ ήπιο για να ηγηθεί».
Η εκστρατεία του DeSantis κατηγορεί τη Haley ως «Tricky Nikki».
Ο φαύλος τόνος αντανακλά το γεγονός ότι η Haley και ο DeSantis πρέπει να αναδειχθούν από τον Ιανουάριο ως η ξεκάθαρη εναλλακτική του Trump για να επιβιώσουν στην προεδρική κούρσα.
Ο αμοιβαίος ανταγωνισμός τους ενόψει της επίσημης έναρξης του αγώνα ανάδειξης του GOP στην Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου έχει πολλούς παρατηρητές να πιστεύουν ότι έχουν κλειδωθεί σε έναν αγώνα για τη δεύτερη θέση.
Η εξασφάλιση του χρίσματος του GOP από τον Trump θα ήταν μια εκπληκτική πολιτική επιστροφή μόνο τρία χρόνια μετά την υποβολή της δημοκρατίας των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη δοκιμασία της στη σύγχρονη εποχή.
Ενώ πολλοί Αμερικανοί και μεγάλο μέρος του ελεύθερου κόσμου βλέπουν με τρόμο την προοπτική της επιστροφής του στην εξουσία, η συνεχιζόμενη κυριαρχία του Trump μεταξύ των Ρεπουμπλικανών αντανακλά μια τεράστια αποσύνδεση της πολιτικής και πραγματικής αντίληψης στη μέση της Αμερικής.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι δεν πιστεύουν ότι η δημοκρατία απειλείται

Ενώ οι Δημοκρατικοί και τα μέσα ενημέρωσης προσηλώνονται στις συνέπειες για τη δημοκρατία σε μια δεύτερη θητεία Trump, υπάρχει μια αξιοσημείωτη έλλειψη διάθεσης μεταξύ των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για απόδοση ευθυνών για όσα συνέβησαν στο τέλος της τελευταίας προεδρίας.
Αυτή η μακρά αντιπάθεια για την εξέταση των γεγονότων του Ιανουαρίου 2021 έχει διαμορφώσει εδώ και καιρό τη συμπεριφορά των κορυφαίων ηγετών του GOP στην Ουάσιγκτον.
Σε μια νέα ένδειξη της εξουσίας του Trump, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Steve Scalise από τη Λουιζιάνα, ενέκρινε επισήμως τον πρώην πρόεδρο.
Και μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από την Washington Post και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έδειξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται ακόμη λιγότερο να αποδώσουν ευθύνες στον Trump για την 6η Ιανουαρίου 2021.
Ενώ το 55% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ θεωρούν την εισβολή στο Καπιτώλιο ως μια επίθεση στη δημοκρατία που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί, το 72% ή οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε.
Πριν από δύο χρόνια, το 27% των Ρεπουμπλικανών πίστευε ότι ο Trump έφερε «μεγάλη» ή «ένα μεγάλο μέρος» ευθύνης για την επίθεση.
Τώρα, μόνο το 14% το κάνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία ακολούθησε μήνες που ο Trump παρουσίαζε όσους φυλακίστηκαν για την επίθεση ως πολιτικούς κρατούμενους.
Ενώ η δημοκρατία είναι το επίκεντρο πολλών νομοθετών, εμπειρογνωμόνων και δημοσιογράφων στον πολιτικό κόσμο, είναι ένα λιγότερο απτό ζήτημα στην υπόλοιπη χώρα, όπου ο πληθωρισμός, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους περισσότερους ψηφοφόρους.

Άνοιγμα του Biden

Την ίδια ώρα, ο Biden, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατάρρευση σε όλο το φάσμα των δημοσκοπήσεων και ανησυχίες ακόμη και στη βάση του για την ηλικία του, διαμορφώνει την προσπάθειά του για επανεκλογή γύρω από τον ισχυρισμό ότι ο Trump και οι «Ρεπουμπλικάνοι εξτρεμιστές MAGA» θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία.
Αυτή η στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένα σημεία, επειδή ο Trump έχει αποξενώσει τους ψηφοφόρους των πολιτειακών πολιτικών ταλάντευσης σε διαδοχικές εθνικές εκλογές με την ακραία συμπεριφορά και τη ρητορική του.
Αν και με τον Trump να προηγείται του Biden στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στο πεδίο της μάχης, δεν είναι ακόμη σαφές ότι η ρητορική θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τον Biden μια δεύτερη θητεία.
Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο, απλώς δεν υπάρχει εκλογική περιφέρεια για επίθεση στον Trump για το θέμα.
Ο μόνος εναπομείνας υποψήφιος με ορατότητα που επικρίνει ανοιχτά τον Trump ως απειλή για τις αξίες των ΗΠΑ είναι ο Chris Christie.
Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ χλεύασε επίσης τη Haley για τις ευφημιστικές της παρατηρήσεις ότι ήρθε η ώρα να φύγουμε από το «χάος» και το δράμα του Trump.
" Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, Κυβερνήτη; Γιατί να μην το πω; Δεν είναι ο Βόλντεμορτ από τα βιβλία του Χάρι Πότερ», είπε ο Chris Christie στο Νιου Χάμσαϊρ στις 30 Νοεμβρίου.
Όμως ο Christie έχει ελάχιστη έλξη στο GOP έξω από την Πολιτεία, όπου οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην επιλογή των υποψηφίων του κόμματος.
Όμως, καθώς ο χρόνος τελειώνει, η αδυναμία της Haley και του DeSantis να αντιμετωπίσουν τον Trump στην αμερικανική ιστορία αφήνει δύο άλλα ερωτήματα.
Γιατί να περάσουν από την εξαντλητική, συχνά ταπεινωτική διαδικασία της υποψηφιότητας για πρόεδρος, εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πιο ισχυρό πολιτικό υλικό εναντίον του;
Και θα αποδείξουν οι επόμενες εβδομάδες ότι ο Trump ήταν πάντα αήττητος στην κούρσα του GOP του 2024;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης