Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιγαντώνεται το AfD στη Γερμανία - Στο 37% στις δημοσκοπήσεις στην Σαξονία, σε ιστορικά χαμηλά το SPD

Γιγαντώνεται το AfD στη Γερμανία - Στο 37% στις δημοσκοπήσεις στην Σαξονία, σε ιστορικά χαμηλά το SPD
Υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένα ανατολικά κρατίδια δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς να συμπεριλάβουν το AfD
Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής φαίνεται ότι συγκεντρώνει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Γερμανία, καθώς στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, νέα δημοσκόπηση δείχνει το AfD να φτάνει σε νέο υψηλό ρεκόρ, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μπορεί και να μην εισέλθουν στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.
Η νέα δημοσκόπηση από το ερευνητικό ινστιτούτο Civey έδειξε το AfD στο 37% των ψήφων, σημειώνοντας άνοδο τέσσερις μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, το SPD θα λάβει το 3% των ψήφων. Πριν από πέντε χρόνια, το κόμμα είχε 7,7%.
Εάν το αριστερό SPD πέτυχε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα ήταν η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα αποτύχει να ξεπεράσει το όριο του 5% σε ένα κρατίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα απομακρυνόταν εντελώς από το κοινοβούλιο.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ασκούσε νέα πίεση στον καγκελάριο Olaf Scholz.
GCzA409W0AARfgH.jpg
Δυσκολίες και για το CDU

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συγκέντρωσαν 32%, υποχωρώντας στη δεύτερη θέση.
Το CDU, το οποίο κυβερνά επί του παρόντος το κράτος με το SPD και τους Πράσινους, δεν θα μπορεί πλέον να διατηρήσει τον συνασπισμό του.
Εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα και το κόμμα CDU διατηρούσε το ποσοστό του ενάντια στο AfD, τότε θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνο με έναν συνασπισμό του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ασκούσε ακραία πίεση στο CDU, καθώς το κόμμα απέρριψε επίσης παραδοσιακά οποιαδήποτε συμμαχία με το Αριστερό Κόμμα.
Η Σαξονία θα διεξαγάγει τις εκλογές της σε περίπου οκτώ μήνες, την 1η Σεπτεμβρίου 2024, και υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένα ανατολικά κρατίδια δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς να συμπεριλάβουν το AfD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης