Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα 75% βλέπει η Wall Street για τον χαλκό – Ο ρόλος της ενεργειακής μετάβασης

Άλμα 75% βλέπει η Wall Street για τον χαλκό – Ο ρόλος της ενεργειακής μετάβασης
Οι αγορές βασίζονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, γεγονός που θα αποδυναμώσει το δολάριο και στη συνέχεια θα κάνει τον χαλκό πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές
Οι τιμές του χαλκού αναμένεται να εκτοξευθούν περισσότερο από 75% τα επόμενα δύο χρόνια εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό εξόρυξης και υψηλότερης ζήτησης για το μέταλλο, που τροφοδοτείται από την ώθηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η αύξηση της ζήτησης λόγω της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και η πιθανή πτώση του δολαρίου ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα ωθήσει τις τιμές του χαλκού υψηλότερα, σύμφωνα με έκθεση της BMI, μιας ερευνητικής μονάδας της Fitch Solutions.
Οι αγορές βασίζονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, γεγονός που θα αποδυναμώσει το δολάριο και στη συνέχεια θα κάνει τον χαλκό πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές.
«Η θετική άποψη για τον χαλκό βασίζεται περισσότερο σε μακροοικονομικούς παράγοντες», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής βασικών εμπορευμάτων της Bank of America Securities, Matty Zhao, επικαλούμενος τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Fed και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ.

Ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Επιπλέον, στην πρόσφατη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28, περισσότερες από 60 χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, μια κίνηση που η Citibank λέει ότι «θα ήταν εξαιρετικά ανοδική για τον χαλκό».
Σε έκθεση του Δεκεμβρίου, η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι οι υψηλότεροι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ενισχύσουν τη ζήτηση χαλκού κατά 4,2 εκατομμύρια τόνους επιπλέον έως το 2030.
Αυτό θα ωθούσε δυνητικά τις τιμές του χαλκού στα 15.000 δολάρια ανά τόνο το 2025, πολύ υψηλότερα από το ρεκόρ των 10.730 δολαρίων ανά τόνο που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
«Αυτό προϋποθέτει μια πολύ ήπια προσγείωση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μια παλαιότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημαντική χαλάρωση της Κίνας», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις συνεχείς επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.
Μια αναπτυσσόμενη οικονομία τείνει να τονώσει τη ζήτηση για χαλκό, ο οποίος χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικό εξοπλισμό και βιομηχανικά μηχανήματα.

Χαμηλή προσφορά, υψηλή ζήτηση

Ο χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου βρίσκεται στα 8.559 δολάρια ο τόνος.
Το βασικό μέταλλο είναι ένας κρίκος στο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης και είναι αναπόσπαστο μέρος της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ισχύος και ανεμογεννητριών.
Άλλοι αναλυτές βλέπουν ανοδική πορεία για τον χαλκό λόγω των διακοπών εξόρυξης, με την Goldman Sachs να αναμένει έλλειμμα άνω του μισού εκατομμυρίου τόνων το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης