Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς πόλεμο Hezbollah - IDF μετά τη δολοφονία του νο2 της Hamas - Σχέδια εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Γάζα

Προς πόλεμο Hezbollah - IDF μετά τη δολοφονία του νο2 της Hamas - Σχέδια εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Γάζα
Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στη Βηρυτό το Ισραήλ, λέει πως δεν ήταν επίθεση κατά του Λιβάνου
(upd15) Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος του Ισραήλ με την Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς μετά τη δολοφονία του νο2 της Hamas, Saleh al-Arouri από drone στη Βηρυτό του Λιβάνου, ενισχύεται το σενάριο μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή με εμπλοκή της Hezbollah και του Λιβάνου.
Ήδη η Hezbollah προειδοποιεί πως η δολοφονία του Saleh al-Arouri, του πρώτου υψηλόβαθμου πολιτικού ηγέτη της Hamas που σκοτώνεται από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα, δεν θα μείνει ατιμώρητη ενώ και ο Λίβανος κάνει λόγο για «έγκλημα του Ισραήλ».
Από την πλευρά τους πάντως οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως είναι έτοιμοι για κάθε σενάριο, ενώ είναι γνωστό πως ο IDF είχε ήδη εκπονήσει σχέδιο επίθεσης στο Λίβανο, δηλώνοντας έτοιμος να το υλοποιήσει ανά πάσα στιγμή.
Και ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη, η Hamas έκανε γνωστό πως «παγώνει» κάθε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, τη στιγμή που οι Αμερικάνοι απέρριπταν κάθε σενάριο εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όπως ζητούν ορισμένοι Ισραηλινοί υπουργοί, οι οποίοι επιμένουν και υποστηρίζουν πως η ισραηλινή κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με το Κονγκό και άλλα αφρικανικά κράτη προκειμένου να δεχθούν Παλαιστίνιους μετανάστες που θα θελήσουν να φύγουν... εθελοντικά από τη Γάζα.

Όχι Αμερικάνων στον εκτοπισμό Παλαιστινίων

Κατά κάθε σεναρίου εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Γάζα τάσσεται η αμερικανική διπλωματία, η οποία απέρριψε δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών σχετικά με την επιστροφή Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας.
Αξιωματούχοι του State Department υποστήριξαν πως δηλώσεις περί μετεγκατάστασης Παλαιστινίων εκτός της Γάζας είναι ανεύθυνες και εμπρηστικές, επισημαίνοντας πως «η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή γη».

Καλοί φίλοι οι Αμερικάνοι, αλλά θα κάνουμε ότι είναι καλύτερο για το Ισραήλ

Απέναντι σε αυτές τις αιτιάσεις των Αμερικάνων φρόντισε να απαντήσει ο υπουργός Ενικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir.
«Οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος μας φίλος, αλλά πρώτα από όλα θα κάνουμε αυτό που είναι το καλύτερο για το κράτος του Ισραήλ.
Η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων από τη Γάζα θα επιτρέψει σε Ισραηλινούς κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ζουν με ασφάλεια και να προστατεύουν τον IDF» υποστήριξε ο Ben Gvir.
Μάλιστα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως το Ισραήλ είναι σε διαπραγματεύσεις με το Κονγκό και άλλα αφρικανικά κράτη προκειμένου να υποδεχθούν Παλαιστίνιους που θα ήθελαν να φύγουν από τη Γάζα, εθελοντικά.
Επισήμως η κυβέρνηση Netanyahu υποστηρίζει ότι δεν είναι θέση της κυβέρνησης του ο εθελοντικός... εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
43_4.jpg
44_4.jpg
45_2.jpg
Το «χτύπημα» στον Λίβανο

Η επίθεση στο Λίβανο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της Βηρυτού έγινε από ισραηλινό drone το απόγευμα της Τρίτης 2 Ιανουαρίου.
Στόχος ήταν τα γραφεία της Hamas στο προάστιο Musharafieh, στη νότια Βηρυτό.
Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Hamas, ο 57χρονος Saleh al-Arouri καθώς και τα κορυφαία στελέχη Samir Findi Abu Amer και Azzam al-Aqraa Abu Ammar.
Αν και το Ισραήλ κατηγορούσε τον al – Arouri για θανατηφόρες επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών, αξιωματούχος της Hamas υποστήριξε ότι ο 57χρονος ήταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που γίνονταν με το Κατάρ και την Αίγυπτο για τον πόλεμο στη Γάζα.

Hezbollah: Σοβαρά αντίποινα


Ο ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην προβεί σε δολοφονίες στο έδαφος του Λιβάνου, διότι αυτό θα προκαλούσε σοβαρά αντίποινα.
Μάλιστα μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Hamas, η Hezbollah ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο της μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στην περιοχή του Marj, υποστηρίζοντας πως το πλήγμα αυτό ήταν «μια σοβαρή επίθεση στον Λίβανο» και ότι αποτελεί «μια επικίνδυνη εξέλιξη στην πορεία του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης, η οποία δεν θα μείνει αναπάντητη».
«Η αντίσταση έχει το δάκτυλο στη σκανδάλη» ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η Hezbollah.

Οργή στο Λίβανο

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Mikati, αφού εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, έκανε λόγο για ένα ακόμα έγκλημα του Ισραήλ που φέρνει μια νέα φάση στη στρατιωτική σύγκρουση.

Ιράν: Έρχεται νέο κύμα αντίστασης

Από την πλευρά του το Ιράν, το οποίο θεωρείται ισχυρός σύμμαχος της Hamas και της Hezbollah υποστήριξε ότι η δολοφονία του al Arouri «θα πυροδοτήσει αναμφίβολα ένα ακόμα κύμα στις φλέβες της αντίστασης και κίνητρο στον πόλεμο κατά του Σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα σε όλους εκείνους που αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως».
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για άνανδρη τρομοκρατική επιχείρηση του Ισραήλ.
«Το Σιωνιστικό καθεστώς δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους του μετά από εβδομάδες εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας και καταστροφών στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, παρά την άμεση υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η δαιμονική δραστηριότητα της τρομοκρατικής μηχανής αυτού του τρομοκρατικού καθεστώτος σε άλλες χώρες αποτελεί πραγματική απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια και προκαλεί σοβαρό συναγερμό για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian.

Εκδίκηση

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας του al – Arouri, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της Ramallah και σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Όχθης, ζητώντας εκδίκηση για τον θάνατο του.

Ισραήλ: Έτοιμοι για κάθε σενάριο

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ούτε έχουν επιβεβαιώσει ούτε έχουν διαψεύσει ότι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του al Arouri, επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε σενάριο.
«Είμαστε συγκεντρωμένοι και παραμένουμε συγκεντρωμένοι στην εξουδετέρωση της Hamas» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari.

Δεν ήμασταν εμείς, δεν ήταν επίθεση κατά του Λιβάνου

Σημειώνεται πάντως πως ο Mark Regev, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, είπε πως το Ισραήλ δεν φέρει την ευθύνη για την επίθεση, αν και υπογράμμισε πως «όποιος και αν το έκανε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή δεν ήταν μια επίθεση κατά του Λιβάνου, αλλά ήταν ένα χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Hamas.

Ποιος ήταν ο al – Arouri

Ο Saleh al-Arouri είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος πολιτικός ηγέτης της Hamas που σκοτώνεται από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.
«Περιμένω να γίνω μάρτυρας, νομίζω ότι έχω ζήσει πολύ», είχε πει τον περασμένο Αύγουστο, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να πάρουν τα όπλα και να εξεγερθούν.
Αν και είχε μικρότερη επιρροή σε σύγκριση με τους ηγέτες της Hamas στη Γάζα, ο al - Arouri θεωρούνταν εξέχων στέλεχος του κινήματος, καθοδηγώντας τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.
Ο al – Arouri θεωρούνταν υπέρμαχος της συμφιλίωσης μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών ομάδων και διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Fatah, το κόμμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, που έχει την εξουσία στη Δυτική Όχθη.
Το Ισραήλ τον θεωρούσε εγκέφαλο της απαγωγής και δολοφονίας τριών Iσραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη το 2014, μετά την οποία οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που διήρκησαν επτά εβδομάδες και στοίχισαν τη ζωή σε 2.100 Παλαιστίνιους.
Επιπλέον, είχε ηγετικό ρόλο στην εξάπλωση της δράσης της Hamas στη Δυτική Όχθη, όπου μαχητές της εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων εναντίον Εβραίων εποίκων τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα κυριαρχούσε στις διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και την Αίγυπτο.
Ήταν αυτός που είχε διαμηνύσει ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι έως ότου υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός.
2024-01-02T164804Z_143702502_RC2S95A1TNK2_RTRMADP_3_LEBANON-BLAST-HAMAS-1704214563.webp
Παγώνουν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Εν τω μεταξύ, η Hamas ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων.
Όπως μετέδωσε το Al Arabiya, ο ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh χαρακτήρισε τη δολοφονία του al – Arouri «τρομοκρατική ενέργεια».

Στους 174 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Εν τω μεταξύ αυξάνει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, 174 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα στις 20 Οκτωβρίου, με τις συνολικές απώλειες για τον ισραηλινό στρατό να φτάνουν τις 509 από την έναρξη του πολέμου στις 7/10.
Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για 22.313 νεκρούς και 57.296 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου.
8_62.jpg
654.jpg
655.jpg
656.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης