Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ μπορεί να επιβιώσει από τον πόλεμο με τη Hamas, ο Netanyahu όμως όχι – Έχει ήδη καταρρεύσει

Το Ισραήλ μπορεί να επιβιώσει από τον πόλεμο με τη Hamas, ο Netanyahu όμως όχι – Έχει ήδη καταρρεύσει
Την Πρωτοχρονιά, λίγο λιγότερο από τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις της Hamas, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε μια ιστορική απόφαση
Μπορεί το Ισραήλ να είναι απασχολημένο στο να καταστρέφει τη Γάζα, αλλά στη χώρα λειτουργούν σχεδόν τα πάντα.
Την Πρωτοχρονιά, λίγο λιγότερο από τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις της Hamas, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε μια ιστορική απόφαση.
Απέρριψε μια αμφιλεγόμενη τροπολογία, τον Βασικό Νόμο που αφαιρούσε την εξουσία του ίδιου του δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις για λόγους «λογικότητας».
Η απόφαση ήταν άνευ προηγουμένου: ποτέ στο παρελθόν το δικαστήριο δεν απέρριψε έναν από τους Βασικούς Νόμους του Ισραήλ, που λειτουργούν ως άτυπο σύνταγμα, ή ως τροποποίηση ενός.
Το έκανε, είπε, λόγω του «σοβαρού» και «άνευ προηγουμένου» χτυπήματος που έφερε ο νόμος στο βασικό χαρακτηριστικό του Ισραήλ ως δημοκρατικού κράτους.
Και έτσι, το δικαστήριο θα έχει και πάλι την εξουσία να ενεργεί κατά των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως έκανε όταν απέτρεψε έναν καταδικασθέντα φοροφυγά να υπηρετήσει στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε κανονικούς καιρούς, η απόφαση μπορεί να έχει επισπεύσει μια συνταγματική κρίση ή χειρότερα.
«Αν δεν είχαμε τον πόλεμο (της Hamas), θα είχαμε έναν εσωτερικό πόλεμο», ανέφερε στο CNN ο Reuven Hazan, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Η μοίρα του Netanyahu

Όταν έδωσε συνέντευξη στον Wolf Blitzer του CNN τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αρνήθηκε να ενδιαφερθεί για το εάν θα συμμορφωνόταν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ήταν εναντίον του.
Τώρα, ο συνήθως μαχητικός πρωθυπουργός κρατά σιγή.
«Δεν νομίζω ότι έχει την ικανότητα» να απαντήσει, λέει ο Amit Segal, επικεφαλής πολιτικός αναλυτής στο Channel 12 του Ισραήλ.
«Πριν από τον πόλεμο, οι σύμμαχοί του (ακροδεξιοί υπουργοί, Itamar) Ben Gvir και Bezalel Smotrich θα είχαν απαιτήσει να το κάνει.
Τώρα δεν μπορούν γιατί είναι ο πόλεμος και μετά τον πόλεμο, νομίζω ότι θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματά του».

Τι αφορά η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ σχετικά με τη δικαστική αναθεώρηση του Netanyahu

Το πακέτο δικαστικής αναθεώρησης ήταν η εμβληματική πολιτική του Netanyahu στην τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργός.
Το να απορρίπτεται από το Ανώτατο Δικαστήριο ο μόνος νόμος από αυτόν που κατάφερε να εγκρίνει είναι ένα πλήγμα εναντίον του προσωπικά και ενάντια στις διχαστικές πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησής του.
Αλλά όπως λέει ο Segal, έχει μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή.
Μετά τις 7 Οκτωβρίου, η φήμη του Netanyahu ως «Mr. Ασφάλεια» έχει καταρρεύσει.
Εκτός από την επίβλεψη του αγώνα κατά της Hamas στη Γάζα, παλεύει για τη δική του πολιτική ζωή: πρόσφατη δημοσκόπηση από το Ισραηλινό Channel 13 δείχνει ότι αν διεξαχθούν εκλογές αύριο, θα ήταν χωρίς δουλειά.
Και έτσι αφέθηκε στον Yariv Levin, τον υπουργό Δικαιοσύνης του Netanyahu και τον αρχιτέκτονα των σχεδίων αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος, να πει κάτι.
Αλλά το μόνο που έκανε ήταν να επιτεθεί στο χρονοδιάγραμμα της απόφασης (που δεν ήταν στο πρόγραμμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης δύο δικαστών), λέγοντας ότι ήταν το αντίθετο από την ενότητα που ζητούσε τώρα η χώρα.
«Αντί να το μετατρέψει αυτό σε κρίση», λέει ο Hazan, «η κυβέρνηση θα το καταπιεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί να μην επιστρέψει στην πόλωση της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης