Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άπιαστο» (και) το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα - Η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ!

«Άπιαστο» (και) το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα - Η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ!
Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Σχετικά Άρθρα
Σε ασύλληπτα επίπεδα κυμαίνονται πλέον οι τιμές στο βρεφικό γάλα για τους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που πραματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Όπως προκύπτει, ανάλογα με τη μάρκα του γάλατος, η διαφορά στις τιμές σε σχέση με άλλες χώρες είναι από 32% έως 213%.
Η Αρχή εστίασε στις κατηγορίες βρεφικού γάλακτος 0 έως 6 μηνών και 6 έως 12 μηνών στην βασική σειρά (εξαιρείται δηλαδή η φόρμουλα με extra χαρακτηριστικά όπως βιταμίνες κ.α.), χάριν της αναγκαιότητας κατανάλωσης σε αυτές τις ηλικίες, στις περιπτώσεις όπου επιλέγεται το γάλα σε σκόνη έναντι του μητρικού θηλασμού.
Τα αποτελέσματα της τιμοληψίας δείχνουν την Ελλάδα να είναι η χώρα με τις πιο υψηλές τιμές (συμπ. του ΦΠΑ) στα εξεταζόμενα είδη φόρμουλας στην ΕΕ.
Στο Frisolac 0-6 και Frisomel 6-12 οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 32% έως 53% υψηλότερα σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη Λετονία. Στην Ελλάδα, η χαμηλότερη τιμή για το Frisolac 0-6 εντοπίζεται σε φαρμακείο με ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ περίπου η ίδια τιμή εντοπίζεται σε σουπερμάρκετ της Λιθουανίας.
Η έρευνα για το Almiron 0-6 (Danone- Nutricia) έδειξε ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο.
Το Almiron 6-12 (Danone- Nutricia) στην Ελλάδα πωλείται από 78% έως 136% υψηλότερα από την χαμηλότερη τιμή για το προϊόν που εντοπίζεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία.
Τα γάλατα Milupa 0-6 και 6-12 (Danone - Nutricia) στην Ελλάδα αποκλίνουν από 102%-114% από την Αυστρία που αποτελεί και τη μοναδική χώρα που εντοπίζεται η ετικέτα.
Το βρεφικό γάλα ΝΑΝ 0-6 (Nestlé), στην Ελλάδα, αποκλίνει από 167% έως 213% από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία.
Κατ’ αντιστοιχία, η τιμή για το ΝΑΝ 6-12 (Nestlé) στην Ελλάδα είναι από 146% έως 197% πιο υψηλή από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη Γαλλία.
Τέλος, στην Ελλάδα, το Novalac 0-6 και 6-12 για το οποίο η Επ. Ανταγωνισμού έχει συγκρίσιμα στοιχεία από τα φαρμακεία πέντε χωρών (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία), είναι ακριβότερο από 140% έως 173% σε σχέση με την χαμηλότερη τιμή η οποία εντοπίζεται στην Ιταλία.

ΣΥΡΙΖΑ: Αισχροκέρδεια και στο βρεφικό γάλα

Για "ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια ακόμη και στο βρεφικό γάλα" κάνει λόγο ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Γιαννούλης, δίνοντας στοιχεία και καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει.
"Μέχρι και 53% ακριβότερο είναι το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού".
"Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως βρεφικό γάλα συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα, αποκλίνει από 167% έως 213% από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας στη ρίζα του.
Η αδράνεια της κυβέρνησης που υποβοηθά το ξέφρενο πάρτι της αισχροκέρδειας δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης