Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 2024 έτος επιλογής – Μια μεγάλη στιγμή πλησιάζει και θα σαρώσει τους ανίκανους ηγετίσκους του κόσμου

Το 2024 έτος επιλογής – Μια μεγάλη στιγμή πλησιάζει και θα σαρώσει τους ανίκανους ηγετίσκους του κόσμου
Η ισορροπία δυνάμεων στη γεωπολιτική εικόνα αλλάζει όλο και πιο καθαρά… το 2024 μια μεγάλη στιγμή πλησιάζει και θα σαρώσει τους ανίκανους ηγέτες του κόσμου
Το 2024 θα είναι πιο δύσκολο για ολόκληρο τον κόσμο από το 2023... αλλά ταυτόχρονα θα είναι και έτος επιλογής... 
Αυτό δεν είναι μια πρόβλεψη, αλλά μια τάση - ξεκινώντας από το 2020, το έτος της πανδημίας, κάθε επόμενο έτος ήταν πιο επώδυνο από το προηγούμενο.
Και το 2024, ο παράγοντας των εκλογών θα προστεθεί στους ήδη συνεχιζόμενους πολέμους και κρίσεις.
Ας αφήσουμε κατά μέρος τις εκλογές του Μαρτίου στην Ρωσία, θα αποδειχθεί απλώς ένα δημοψήφισμα για την εμπιστοσύνη στον Putin και θα είναι συντριπτικά υπέρ του ρώσου Προέδρου.
Αλλά τα υπόλοιπα υπόσχονται να προσθέσουν αναταράξεις.
Εκλογές θα διεξαχθούν σε περισσότερες από το ένα τέταρτο των χωρών του κόσμου, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως Ρωσία, Ινδία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, ευρωεκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινδονησία, Πακιστάν, Νότια Αφρική…
Δηλαδή, οι ψηφοφόροι θα πουν τη γνώμη τους - και με όλη την παγκόσμια απογοήτευση για τις δημοκρατικές διαδικασίες, η σημασία των προσεχών δημοψηφισμάτων το επόμενο έτος θα είναι πραγματικά μεγάλη.
Και η απογοήτευση συνδέεται με τη χειραγώγηση - αν και ο θεσμός των γενικών εκλογών στις περισσότερες χώρες δεν είναι καν εκατό ετών (επειδή προηγουμένως στη Δύση υπήρχαν διάφοροι μηχανισμοί εξουσίας), οι άνθρωποι έχουν επανειλημμένα δει πώς οι κυρίαρχες ελίτ (κληρονομική εξουσία, ολιγαρχία κ.α.) χειραγωγούν όχι τόσο με τις ψήφους τους, όσο με την επιλογή των υποψηφίων για την εξουσία.
Μπλοκάροντας την υποψηφιότητα των ανεπιθύμητων, δημιουργώντας κάθε λογής συμμαχίες…
Ωστόσο, σε περιόδους γενικής αναταραχής, τόσο τα εκλογικά αποτελέσματα όσο και οι συνέπειες της χειραγώγησης μπορεί να είναι οι πιο απροσδόκητες.

Εκλογές στην Ταϊβάν 13 Ιανουαρίου 2024

Την προσοχή όλων εφιστούν οι προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, που θα διεξαχθούν στις 13 Ιανουαρίου 2024.
Ποτέ πριν το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας στο νησί δεν είχε προκαλέσει τέτοιο σάλο - επειδή η αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν έχει φτάσει στο σημερινό της επίπεδο.
Στην Αμερική, προωθούν σκόπιμα το θέμα της «κινεζικής απειλής»: υποτίθεται ότι το Πεκίνο μπορεί να είναι τόσο δυσαρεστημένο με τις συνέπειες των εκλογών που προετοιμάζεται για στρατιωτική κατάληψη της Ταϊβάν.
Λένε ότι αν κερδίσει ο υποψήφιος του σημερινού κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, Lai Qingde (αντιπρόεδρος και δήμαρχος Ταϊπέι) και αν πάει να κηρύξει τη νόμιμη ανεξαρτησία του νησιού (τώρα η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της συνέχεια της Δημοκρατίας της Κίνας, που υπήρχε μέχρι το 1949), τότε η Κίνα θα επιτεθεί, η Αμερική θα πρέπει να παρέμβει και θα ξεκινήσει ένας πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας - αυτή είναι περίπου η αμερικανική πρόκληση. Πρόκειται ακριβώς για πρόκληση, διότι η Κίνα δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να προσαρτήσει την Ταϊβάν με στρατιωτικά μέσα.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και περιμένει να επιτύχει ειρηνικά την επανένωση σύμφωνα με το σχέδιο του Χονγκ Κονγκ (μία χώρα, δύο συστήματα).
Είναι πρόθυμοι να περιμένουν όχι επ' αόριστον, αλλά για αρκετό καιρό, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δώσουν την πρωτοβουλία στους Κινέζους: πρέπει να διατηρήσουν την Ταϊβάν χωριστή από την Κίνα μακροπρόθεσμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να περιμένουν, γιατί η Κίνα χτίζει έναν στόλο και μεσοπρόθεσμα θα είναι σε θέση απλώς να αποσπάσει τους Αμερικανούς από τα ύδατα της Ταϊβάν, να αποκλείσει το νησί και να το αναγκάσει να παραδοθεί.
Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον φοβάται εν μέρει πραγματικά ότι υπό τις συνθήκες αυξανόμενων παγκόσμιων αναταράξεων, η Κίνα μπορεί στο εγγύς μέλλον να αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της βίας - και τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν όχι μόνο τον πιο σημαντικό μοχλό πίεσης στην Κίνα, αλλά και αντιμετωπίζουν μπροστά σε τόσο σημαντικές χώρες για αυτούς όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει την Ταϊβάν με τη βία, αλλά οι Αμερικανοί δεν το πιστεύουν και με τις δηλώσεις και τις ενέργειές τους πρακτικά προκαλούν την Κίνα. Ωστόσο, μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι η ηγεσία της Κίνας δεν θα υποκύψει στην πρόκληση - για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ακόμη και αν κερδίσει ο Lai Qingde, οι Ταϊβανέζοι θα είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην εκτεθούν στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Αλλά και ο υποψήφιος του κόμματος Kuomintang, Hou Yui, ο οποίος είναι ακόμη λιγότερο επιρρεπής σε περιπέτειες, έχει επίσης πιθανότητες να κερδίσει.

Κρίσιμες εκλογές στην Νοτιοανατολική Ασία

Άλλες σημαντικές εκλογές θα είναι στον ισλαμικό κόσμο της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες θα διεξαχθούν τον επόμενο ενάμιση μήνα σε τρεις χώρες με συνολικό πληθυσμό 700 εκατομμυρίων.
Το Μπαγκλαντές ψηφίζει στις 7 Ιανουαρίου 2024, η Ινδονησία (η μεγαλύτερη χώρα στον ισλαμικό κόσμο) ψηφίζει στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά οι πιο εκρηκτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Φεβρουαρίου 2024 στο Πακιστάν.
Στη μοναδική μουσουλμανική πυρηνική δύναμη, το κόμμα του Imran Khan, του πρώην πρωθυπουργού που απομακρύνθηκε από την εξουσία την άνοιξη του 2022, κινείται με αυτοπεποίθηση προς τη νίκη.
Προσπάθησαν να τον βάλουν φυλακή, να τον αποτρέψουν να πάρει μέρος στις εκλογές, να τον σκοτώσουν, αλλά προσπαθεί πεισματικά να επιστρέψει στην εξουσία.
Ο Khan αντιτίθεται σε οικογενειακές πολιτικές φυλές από τις δύο μεγαλύτερες επαρχίες, αλλά οι ψηφοφόροι έχουν πολλά παράπονα εναντίον τους λόγω διαφθοράς και νεποτισμού.
Η νίκη του Imran Khan είναι πρακτικά αναμφισβήτητη, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα συμπεριφερθεί ο στρατός, ο οποίος έχει τεράστια επιρροή και έχει πάρει πολλές φορές την εξουσία στα χέρια του, προκειμένου να σταματήσει τις πολιτικές διαμάχες.
Εάν αποφασίσει να παρέμβει αυτή τη φορά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες για μια ήδη εξαιρετικά ασταθή χώρα που έχει πολλά προβλήματα με τους γείτονές της.
Το σημαντικότερο από τα οποία, η Ινδία, θα ψηφίσει τον Απρίλιο-Μάιο - και η νίκη του κόμματος του Narendra Modi είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Θα του δώσει μια τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός - και θα ενισχύσει την εσωτερική και διεθνή επιρροή του.

Στην Ευρώπη η αποδοκιμασία στις κυβερνήσεις θα είναι ηχηρή στις ευρωεκλογές, ηχηρή στροφή στην πατριωτική δεξιά και ακροδεξιά

Το καλοκαίρι θα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στις αρχές Ιουνίου θα εκλέξουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παρά τις περιορισμένες εξουσίες του, η ψήφος θα είναι ένα πολύ σημαντικό βαρόμετρο του ευρωπαϊκού αισθήματος - και της κρίσης της εμπιστοσύνης τους στην τρέχουσα μορφή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η ενίσχυση των δεξιών και ευρωσκεπτικιστών είναι πρακτικά εξασφαλισμένη - θα γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι συνδυασμένες δυνάμεις των κομμάτων Lepen, Meloni, Orban Εναλλακτική για τη Γερμανία και άλλων δεξιών κομμάτων θα μπορέσουν όχι μόνο να επηρεάσουν το έργο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, αλλά και να απαιτήσουν πιο δυνατά αλλαγή πορείας…
Μια μεγάλη αποδοκιμασία για τις κυβερνήσεις θα αποτελέσουν οι ευρωεκλογές, οι πολίτες μεταξύ άλλων θεωρούν λάθος την εχθρότητα κατά της Ρωσίας.
Και τα πολύ άσχημα αποτελέσματα για τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού στην Γερμανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευσή του και σε πρόωρες εκλογές στην Γερμανία.

Η ήττα των συντηρητικών είναι δεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ακόμη σαφές - σίγουρα θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2024, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν το καλοκαίρι.
Το αποτέλεσμα είναι ήδη σχεδόν ξεκάθαρο: ούτε ένα θαύμα δεν μπορεί να αντιστρέψει την πλήρη ήττα των συντηρητικών.
Οι Εργατικοί θα επιστρέψουν στην εξουσία σε μια νέα χώρα -προηγουμένως κυβέρνησαν την περίοδο πριν από το Brexit- και θα αντιμετωπίσουν αμέσως το πρόβλημα του αυτονομισμού της Σκωτίας.

Οι ιστορικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024

Όμως τα προβλήματα των Αγγλοσάξωνων του νησιού ωχριούν σε σύγκριση με τους Αμερικανούς αδελφούς τους στην παγκοσμιοποίηση: στις 5 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτές, φυσικά, είναι οι κύριες εκλογές της χρονιάς, αλλά όχι λόγω της επιρροής των ΗΠΑ, αλλά λόγω της εσωτερικής πολιτικής κρίσης που βαθαίνει από το 2016.
Η νίκη του Trump συγκλόνισε την αμερικανική ελίτ, αλλά κατάφεραν να τον νικήσουν το 2020.
Τώρα θα υπάρξει τρίτος γύρος - και όλα δείχνουν την αναπόφευκτη νίκη του πρώην προέδρου.
Το κατεστημένο αδυνατεί να αποτρέψει την εκδίκησή του, η οποία όχι μόνο θα βαθύνει τη διάσπαση στην αμερικανική κοινωνία, αλλά και θα απειλήσει να ξεκινήσει τη διαδικασία απονομιμοποίησης του θεσμού των εκλογών, της προεδρίας…
Το 2024, οι αλλαγές που ήδη γίνονται στον κόσμο θα αποκτήσουν δυναμική - καθολικές, μεγάλης κλίμακας, επαναστατικές.
Η ισορροπία δυνάμεων στη γεωπολιτική εικόνα αλλάζει όλο και πιο καθαρά… το 2024 μια μεγάλη στιγμή πλησιάζει και θα σαρώσει τους ανίκανους ηγέτες του κόσμου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης