Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ανατροπή – Πιθανόν το Ιράν να ενταχθεί στη Ναυτική Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία των κρίσιμων θαλάσσιων οδών

Ιστορική ανατροπή – Πιθανόν το Ιράν να ενταχθεί στη Ναυτική Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία των κρίσιμων θαλάσσιων οδών
Ο Bolton υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη έχει κάνει λάθος υπολογισμούς όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τον Πρόεδρο Biden και τη Δύση γενικότερα
Μια αιρετική άποψη εξέφρασε ο John Bolton, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε τα στοιχεία για το Ιράν που έπληξε ένα δεξαμενόπλοιο χημικών στον Ινδικό Ωκεανό με drone είναι τεράστιας σημασίας και θα έπρεπε να διαμορφώσει την επόμενη κίνηση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.
Σε ένα σχόλιο για την Daily Telegraph στις 25 Δεκεμβρίου, έγραψε: «Προφανώς, η Τεχεράνη δεν αισθάνεται αρκετή πίεση για να συγκρατήσει τις διαθέσιμες επιλογές της, αποδεικνύοντας ότι η Δύση δεν έχει δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής».
Ο Bolton υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη έχει κάνει λάθος υπολογισμούς όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τον Πρόεδρο Biden και τη Δύση γενικότερα.

Τρομοκρατώντας στην Ερυθρά Θάλασσα

Ένα δελτίο ειδήσεων του BBC στις 25 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι ένα δεξαμενόπλοιο χημικών στον Ινδικό Ωκεανό χτυπήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από το Ιράν το Σάββατο.
Η φωτιά στο Chem Pluto κατασβέστηκε. Δεν υπήρξαν θύματα.
Οι αντάρτες Huthis στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και υποστηρίζουν τη Hamas στον πόλεμο της με το Ισραήλ, χρησιμοποίησαν πρόσφατα drones και ρουκέτες για να στοχεύσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Ambrey, μια εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας, είπε ότι το δεξαμενόπλοιο χημικών/προϊόντων ήταν συνδεδεμένο με το Ισραήλ και ήταν καθ' οδόν από τη Σαουδική Αραβία προς την Ινδία.
Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε σε αίτημα για βοήθεια και απέστειλε ένα αεροσκάφος που διαπίστωσε την ασφάλεια του εμπλεκόμενου πλοίου και του πληρώματος του.
Τον περασμένο μήνα, ένα φορτηγό πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας χτυπήθηκε από ύποπτη επίθεση με drone από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Huthis της Υεμένης τρομοκρατούν επίσης την Ερυθρά Θάλασσα και απειλούν την παγκόσμια οικονομία καθώς επιτίθενται σε εμπορικά ναυτιλιακά πλοία.
Επίσης, έχουν πάρει μέχρι στιγμής ομήρους 25 μέλη του πληρώματος ενός φορτίου που συνδέεται με το Ισραήλ.

Κατηγορίες

Στις 23 Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο κατηγόρησε το Ιράν ότι εξαπέλυσε επίθεση drone στο δεξαμενόπλοιο χημικών υπό σημαία Λιβερίας, ιδιοκτησίας Ιαπωνίας και εκμετάλλευσης Κάτω Χωρών.
Οι ομάδες της Υεμένης συνδέονται με την Τεχεράνη, η οποία τους παρέχει οικονομική υποστήριξη καθώς και προηγμένα όπλα και στρατιωτική τεχνολογία.
«Μέσα από αυτές τις συμμαχίες, το Ιράν ηγείται μιας σύγκρουσης μέσω αντιπροσώπων με στόχο την αποδυνάμωση της δυτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή και την βλάβη του Ισραήλ.
Επίσης, ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Benoit Falcon, δήλωσε ότι οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν παρέχουν πληροφορίες και όπλα σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων drones και πυραύλων, στους Huthis της Υεμένης που χρησιμοποιούν οι αντάρτες για να στοχεύσουν πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι δυνάμεις των Huthis στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις και το Πεντάγωνο προειδοποίησε για πιθανή απάντηση των ΗΠΑ.
Στις 22 Δεκεμβρίου, το CNN επικαλέστηκε την εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Adrienne Watson, η οποία είπε ότι οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν πρόσφατα απόρρητες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι το Ιράν έχει «εμπλακεί βαθιά στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αντάρτες Huthis που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 100 επιθέσεις εναντίον περίπου δώδεκα εμπορικών και εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Οι πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «η ιρανική υποστήριξη σε όλη την κρίση της Γάζας έδωσε τη δυνατότητα στους Huthis να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και θαλάσσιων στόχων, αν και το Ιράν συχνά έχει αναβάλει την επιχειρησιακή εξουσία λήψης αποφάσεων στους Huthis», είπε η Watson.
Οι πληροφορίες δείχνουν επίσης ότι οι Ιρανοί έχουν παράσχει συστήματα παρακολούθησης στους Huthis που τους επιτρέπουν να επιχειρούν στον θαλάσσιο χώρο.
Το Ιράν έχει παράσχει τακτικές πληροφορίες στους Huthis, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τη στόχευση θαλάσσιων σκαφών.
Η Watson πρόσθεσε ότι το Ιράν παρέχει στους Huthis τα drones και τους πυραύλους από τότε που η ομάδα άρχισε τις επιθέσεις τον Νοέμβριο».

Τα ενδιαφερόμενα μέρη αντιδρούν

Ο Biden είπε ότι δεν του αρέσει η επέκταση των εχθροπραξιών, αλλά την ίδια στιγμή, προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της απειλής των Huthis στην κρίσιμη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου.
Ανώτερος αξιωματικός του στρατού είπε ότι «το πολύ σημαντικό εύρος επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχει κλιμακωθεί σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον σε δύο γενιές».
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian, έναν θαλάσσιο συνασπισμό με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.
Περισσότερα από 20 κράτη έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία μέχρι στιγμής, ενημέρωσε το Πεντάγωνο.
Το σκάφος Chum Pluto που μετέφερε χημικά λέγεται ότι ξεκίνησε κάπου στη δυτική ακτή της Ινδίας.
Με βάση μια αναφορά που προέρχεται από τους Hindustan Times της 19ης Δεκεμβρίου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει μια πολυεθνική ναυτική δύναμη για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Huthis, η Ινδία έχει τοποθετήσει δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στα ανοικτά της ακτή του Άντεν ως μέρος της θαλάσσιας ασφάλειας στη βόρεια Αραβική Θάλασσα.

Καταστροφή του Ινδικού Ναυτικού στον Κόλπο του Άντεν

Παρόλο που η κυβέρνηση παραμένει ασυγκίνητη σχετικά με την εξέλιξη, το αντιτορπιλικό του Ινδικού Ναυτικού INS Kochi εμπλέκεται στον μετριασμό των πλοίων των εμπόρων εναντίον των Σομαλών πειρατών στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.
Η Ινδία έστειλε επίσης ένα άλλο αντιτορπιλικό stealth με κατευθυνόμενους πυραύλους INS Kalkata για να ενισχύσει τη θαλάσσια ασφάλεια στα ανοικτά των ακτών του Άντεν.
Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων και drone που εξαπέλυσαν ομάδες σιιτών Huthis στην Υεμένη.
Ο συνασπισμός περιλαμβάνει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Huthis, η οποία πολεμά την κυβέρνηση της Υεμένης, με την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, το Ισλαμικό Κράτος και ο Ανουάρ Αλ-Σάρι, έχει γίνει ουσιαστικά ένας κρατικός παράγοντας με ένα οπλοστάσιο ελικοπτέρων, βαλλιστικών πυραύλων και drones που εκτοξεύουν πυραύλους.
Με έδρα τη Νότια Υεμένη κοντά στο σημείο πνιγμού Babb el-Man dab στην Ερυθρά Θάλασσα, η πολιτοφυλακή Huthis στοχεύει εμπορικά πλοία ως μέρος ενός σχεδίου να πιέσει τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει το Ισραήλ από στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το τελικό σενάριο

Οι Huthis έχουν αναδειχθεί σε μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Αραβική Χερσόνησο, με δεκάδες χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και οπλισμένων drones.
Ανώτερες πηγές στο στρατόπεδο που ευθυγραμμίζεται με το Ιράν ανέφεραν στο Reuters ότι οι επιθέσεις των Huthis ήταν μέρος μιας προσπάθειας άσκησης πίεσης στην Ουάσιγκτον να πείσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα, στόχο που το Ιράν μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής.
Κορυφαίοι παγκόσμιοι ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Maersk δήλωσαν ότι όλα τα πλοία της με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα επαναδρομολογούνται για λόγους ασφαλείας.
Η εκτεταμένη διαδρομή γύρω από την Αφρική σημαίνει καθυστερήσεις στις παραδόσεις φορτίου και πίεση στα βάρη του φορτίου.
Οι τιμές του πετρελαίου θα σημειώσουν σημαντική άνοδο.
Το Ιράν, ο πραγματικός παράγοντας πίσω από τους Huthis, πρέπει να κατανοήσει ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει συμφέροντα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
Ως εκ τούτου, ο κόσμος δεν θα δεχτεί τον εκφοβισμό με τον τρόπο που έχει υιοθετήσει η Τεχεράνη.
Το Ιράν δεν μπορεί να πάει ενάντια στο παγκόσμιο συμφέρον μιας ασφαλούς και ειρηνικής περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας.
Περίπου είκοσι χώρες στον κόσμο έχουν υποστηρίξει το σχέδιο Επιχείρησης Prosperity Guardian των ΗΠΑ.
Το Ιράν θα πρέπει να επιλέξει να γίνει δεκτό ως μέλος του φόρουμ και να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης