Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος για Ισραήλ – Turk (OHE): Υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Κόλαφος για Ισραήλ – Turk (OHE): Υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
Το 70% όσων επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ είναι γυναίκες και παιδιά λέει ο Volker Turk
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα διατύπωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Turk.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο Turk αναφέρθηκε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Hamas εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυρών αδιακρίτως και της στρατιωτικής δράσης κατά μη στρατιωτικών υποδομών.
Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, ο Turk είπε πως «αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε το Ισραήλ, έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωσή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
«Το 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η πλειονότητα όσων έχουν πληγεί είναι άμαχοι.
Επιπλέον, η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Φυσικά, τελικά τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν ποιος έχει διαπράξει ποιο αδίκημα» υπογράμμισε ο Turk, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Με δεδομένους τους πολύ ισχυρούς βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά» υπογράμμισε ο Turk.

Θα υπερασπιστούμε τις ενέργειες μας

Πάντως, το Ισραήλ υποστηρίζει πως είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ενέργειες του στη Γάζα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ύστερα από την απόφαση της Νότιας Αφρικής να κινήσει διαδικασία κατά του Ισραήλ για γενοκτονία.
«Το Ισραήλ, που έχει υπογράψει εδώ και καιρό τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, δεν θα μποϊκοτάρει τις διαδικασίες.
Θα συμμετάσχουμε και θα αντικρούσουμε την παράλογη κατηγορία που ισοδυναμεί με συκοφαντία», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Tzachi Hanegbi στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης