Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ύφεση η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ευρωζώνης το 2023

Σε ύφεση η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ευρωζώνης το 2023
Η ευρωζώνη αναμένεται να υποστεί μια σύντομη και ρηχή χειμερινή ύφεση το 2024
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα εργοστάσια της ευρωζώνης το 2023, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο για 18ο συνεχή μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δεν έδινε ενδείξεις για επικείμενη ισχυρή ανάκαμψη σε μια οικονομία που πιθανότατα βρίσκεται σε ύφεση.
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, ανέβηκε μεν στο 44,4 τον Δεκέμβριο από το 44,2 του Νοεμβρίου, αλλά παρέμεινε σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.
Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν ότι δεν θα υπήρχε μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο.
O δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Πέμπτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 44,4 από την τελική μέτρηση του Νοεμβρίου (44,6), αλλά ήταν πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση 44,1.
Η απαισιόδοξη τάση υποδήλωνε έντονα συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia.
Η οικονομία του μπλοκ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οπότε ένα δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης θα πληρούσε τον ορισμό της ύφεσης.

Αδυσώπητη ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας

"Εν μέσω μιας αδυσώπητης ύφεσης στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης, ο δείκτης PMI της HCOB παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Διαμορφώνει μια ζοφερή εικόνα για την ευρωζώνη και θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο", δήλωσε ο de la Rubia.
Η ευρωζώνη των 20 χωρών θα υποστεί μια σύντομη και ρηχή χειμερινή ύφεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών υποχώρησε μετριοπαθώς τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης