Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφυροκοπά τη Γάζα το Ισραήλ πριν αποσύρει… δυνάμεις και τανκ - Ετοιμάζει μέτωπο με Λίβανο, χτυπά τη Συρία

Σφυροκοπά τη Γάζα το Ισραήλ πριν αποσύρει… δυνάμεις και τανκ - Ετοιμάζει μέτωπο με Λίβανο, χτυπά τη Συρία
Το Ισραήλ φέρεται να απέρριψε πρόταση της Hamas για απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία
(upd6) Σε ισχυρότατους βομβαρδισμούς στη νότια και κεντρική Γάζα προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις και τανκ και να επικεντρωθεί σε πιο στοχευμένες επιθέσεις κατά της Hamas, οι οποίες πρόκειται να διαρκέσουν για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα.
Η απόσυρση δυνάμεων πρόκειται αφενός να αποδεσμεύσει κάποιους από τους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν επιστρατευτεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή και στις δουλειές τους αφετέρου να στρέψει ένα μεγάλο μέρος στρατιωτών προς τα σύνορα με τον Λίβανο, εκεί που είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, αυτήν την φορά με την Hezbollah.
Άλλωστε οι Ισραηλινοί έχουν υποστηρίξει πως ήδη έχουν σχεδιάσει και προετοιμαστεί για μια επίθεση κατά του Λιβάνου, εφόσον αυτό χρειαστεί, ενώ η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέα πλήγματα σε προάστια της Δαμασκού, στη Συρία.

Το Ισραήλ απέρριψε πρόταση για εκεχειρία

Εν τω μεταξύ, το Axios μεταδίδει πως η ισραηλινή ηγεσία απέρριψε μια νέα πρόταση της Hamas για συμφωνία που περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, εκπρόσωποι της Hamas την περασμένη Κυριακή, μέσω διαπραγματευτών από το Κατάρ και την Αίγυπτο, υπέβαλαν μια νέα πρόταση για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων σε τρία στάδια.
Σε καθένα από αυτά προτάθηκε να καθιερωθεί μια ανθρωπιστική παύση διάρκειας άνω του ενός μήνα.
Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι της Hamas ζήτησαν, στο πρώτο στάδιο εφαρμογής των συμφωνιών, το Ισραήλ να αρχίσει να αποσύρει στρατεύματα από το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων.
Σύμφωνα με πηγές του Axios, η εφαρμογή του τρίτου σταδίου της συμφωνίας, που προέβλεπε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου, συνεπαγόταν το «τέλος της σύγκρουσης».
Το Ισραήλ απέρριψε την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η πρόταση αυτή «καταδεικνύει την ετοιμότητα της Hamas να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, ακόμη και όταν οι μάχες συνεχίζονται στη Γάζα».
16_6.jpg
Αδιάκοπο σφυροκόπημα

Τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ πραγματοποίησε ισχυρές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις κατά της Khan Yunis και της Rafah στη νότια Γάζα, ενώ επιχειρήσεις αναφέρθηκαν και στις περιοχές Maghazi και Bureij στην κεντρική Γάζα.
Το Al Jazeera μετέδωσε πως 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στην Deir el Balah στην κεντρική Γάζα.

Αποσύρει δυνάμεις

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα, εντός του Ιανουαρίου, θα αποσύρει δυνάμεις από τη Γάζα και θα προχωρήσει σε πιο στοχευμένες και «χειρουργικές» επιθέσεις κατά της Hamas και των υποδομών της, κάτι άλλωστε που ζητούσαν με ιδιαίτερη ένταση εδώ και αρκετές εβδομάδες οι ΗΠΑ.
Ισραηλινός αξιωματούχος υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ακόμα 6 μήνες.

Ενισχύουν δυνάμεις στο Λίβανο

Η αλλαγή αυτή στρατηγικής από το Ισραήλ στη Γάζα επιτρέπει την αποδέσμευση δυνάμεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποσταλούν στα σύνορα με το Λίβανο, όπου δεν αποκλείεται να εξελιχθεί στο επόμενο πολεμικό μέτωπο.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, καταγράφεται καθημερινά ανταλλαγή πυρών μεταξύ IDF και Hezbollah στη συνοριακή γραμμή, αν και οι συγκρούσεις αυτές δεν έχουν λάβει διαστάσεις.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο για μια επίθεση κατά των δυνάμεων της Hezbollah εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τις εξελίξεις, διαμηνύοντας πως δεν θα επιτραπεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο και ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο.

Επίθεση και στη Δαμασκό

Πέρα όμως από τη Γάζα και το πιθανό νέο μέτωπο με το Λίβανο, το Ισραήλ εξακολουθεί να χτυπά στόχους στο έδαφος της Συρίας.
Όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε ότι αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον θέσεων σε προάστια της Δαμασκού από την κατεύθυνση του υψιπέδου του Γκολάν προκάλεσε υλικές ζημιές.

IDF: Εξουδετέρωση τρομοκρατών

Σε ανακοίνωση του ο IDF αναφέρει πως το τελευταίο 24ωρο, τόσο οι ναυτικές όσο και οι χερσαίες δυνάμεις του κατάφεραν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τρομοκράτες που επιχειρούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος των ακτών της Λωρίδας της Γάζας.
Μάλιστα ο IDF υποστηρίζει πως κατάφερε να σκοτώσει δεκάδες τρομοκράτες και να εξαρθρώσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή Bureij, κοντά σε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών.

Hamas: Σκοτώσαμε 15 Ισραηλινούς

Από την πλευρά της η Hamas αναφέρει πως δυνάμεις της κατάφεραν να σκοτώσουν 15 Ισραηλινούς στρατιώτες, ύστερα από την πυροδότηση ναρκοπεδίου ανατολικά της συνοικίας Tuffah, στην πόλη της Γάζας.
Επιπλέον, η Hamas συνέχισε την εκτόξευση ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους, και συγκεκριμένα κατά του Τελ Αβίβ.

Πρέπει να τελειώνουμε με την Hamas

«Εάν δεν καταστραφεί η υποδομή της Hamas και δεν ανατραπεί η δυνατότητα διακυβέρνησης της, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Avi Dichter, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.
Πρόκειται για τοποθέτηση που έχει διατυπώσει αρκετές φορές και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, ο οποίος πρόσφατα είπε πως το Ισραήλ πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Πάνω από 22.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί άμαχοι της Γάζας ανέρχονται σε 22.185 ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 57.000.
Οι εκτιμήσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν τους 207 νεκρούς και τους 338 τραυματίες που αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Σημειώνεται ότι ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει και τους άμαχους Παλαιστίνιους και τους μαχητές της Hamas.
Πάντως, εκτιμάται ότι χιλιάδες άνθρωποι – τουλάχιστον 7.000 – δεν έχουν ανασυρθεί ακόμα από τα ερείπια και τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν από τα ισραηλινά πυρά.

Κόλαφος για Ισραήλ – Turk (OHE): Υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Την εκτίμηση πως υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα διατύπωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Turk.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο Turk αναφέρθηκε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Hamas εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυρών αδιακρίτως και της στρατιωτικής δράσης κατά μη στρατιωτικών υποδομών.
Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, ο Turk είπε πως «αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε το Ισραήλ, έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωσή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
«Το 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η πλειονότητα όσων έχουν πληγεί είναι άμαχοι.
Επιπλέον, η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Φυσικά, τελικά τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν ποιος έχει διαπράξει ποιο αδίκημα» υπογράμμισε ο Turk, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Με δεδομένους τους πολύ ισχυρούς βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά» υπογράμμισε ο Turk.

Θα υπερασπιστούμε τις ενέργειες μας

Πάντως, το Ισραήλ υποστηρίζει πως είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ενέργειες του στη Γάζα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ύστερα από την απόφαση της Νότιας Αφρικής να κινήσει διαδικασία κατά του Ισραήλ για γενοκτονία.
«Το Ισραήλ, που έχει υπογράψει εδώ και καιρό τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, δεν θα μποϊκοτάρει τις διαδικασίες.
Θα συμμετάσχουμε και θα αντικρούσουμε την παράλογη κατηγορία που ισοδυναμεί με συκοφαντία», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Tzachi Hanegbi στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynet.
15_11.jpg
14_14.jpg
13_20.jpg
12_30.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης