Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στη Νότια Κορέα – Μαχαίρωσαν… live τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Lee Jae-myung

Σοκ στη Νότια Κορέα – Μαχαίρωσαν… live τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Lee Jae-myung
Συνελήφθη ο δράστης, άγνωστα τα κίνητρα του -
(upd) Τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Lee Jae-myung μαχαίρωσε στο λαιμό ένας πολίτης, και ενώ ο Νοτιοκορεάτης πολιτικός μιλούσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην πόλη Busan.
Αμέσως μετά το πρώτο σοκ της επίθεσης, ο Lee Jae-myung μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία από τα τραύματα στο λαιμό.
Όπως μεταδίδουν τα νοτιοκορεατικό ΜΜΕ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε τις αισθήσεις του όταν μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Σεούλ και αφού πρώτα είχε λάβει τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο του Pusan, όπου και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν δυνατή του η μεταφορά του στη Σεούλ δεδομένου ότι η κατάσταση του δεν ήταν απειλητική για την υγεία του.

Δεν κινδυνεύει η ζωή του

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες από το νοσοκομείο του Σεούλ, ο Lee Jae-myung έλαβε επειγόντως την κατάλληλη θεραπεία και πλέον η ζωή του δεν διατρέχει - τη δεδομένη χρονική στιγμή - κίνδυνο.

Το αυτόγραφο και η επίθεση με μαχαίρι

Η επίθεση στον Lee Jae-myung, ο οποίος έχασε οριακά στις προεδρικές εκλογές του 2022, έγινε πολύ γρήγορα και ενώ περιόδευε σε μια περιοχή του Busan όπου πρόκειται να γίνει ένα αεροδρόμιο.
Ο δράστης, ο οποίος φέρεται να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών και να φορά κάτι σαν χάρτινη κορόνα με το όνομα του Lee, φαίνεται να πλησιάζει τον πολιτικό και να ζητά αυτόγραφο προκειμένου να περάσει από το πλήθος των υποστηρικτών του Lee.
Μόλις τα καταφέρνει, ο δράστης του επιτίθεται φέροντας του μια μαχαιριά στο λαιμό.
Ο δράστης συνελήφθη επιτόπου από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο σημείο ενώ ο Lee σωριάστηκε στο έδαφος, όπου φωτογραφία τον δείχνει να προσπαθεί με μαντίλι να καλύψει το τραύμα του. Άγνωστα τα κίνητρα

Όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, ο δράστης παρά τις ερωτήσεις και την ανάκριση της αστυνομίας έχει αρνηθεί να μιλήσει και να αποκαλύψει ποια ήταν τα κίνητρα της επίθεσης του κατά του Lee Jae-myung. Σημειώνεται πως ο Lee είχε διατελέσει κυβερνήτης της πυκνοκατοικημένης επαρχίας Gyeonggi και είχε χάσει οριακά στις προεδρικές εκλογές του 2022 από τον σημερινό πρόεδρο Yoon Suk Yeol.
Έκτοτε ηγείται της αντιπολίτευσης, αν και το όνομα του έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα, όπως για αγοραπωλησία ακινήτου αμφιβόλου νομιμότητας, ενώ κατηγορείται ακόμα και για διασυνδέσεις με ανθρώπους του υπόκοσμου.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Lee απέφυγε την τελευταία στιγμή τη σύλληψη, αφού δικαστήριο απέρριψε αίτημα να προφυλακιστεί που υπέβαλε η εισαγγελία ενόψει της προσαγωγής του σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς.
Αυτήν την περίοδο ο Lee Jae-myung κατηγορούνταν για δωροδοκία σχετικά με ένα αναπτυξιακό έργο όταν δήμαρχος της πόλης Seongnam, αν και ο ίδιος αρνούνταν κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες.

Καταδίκη

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeo καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» του για αυτήν την «απαράδεκτη» επίθεση.
«Αυτό το είδος βίας δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» επισήμανε ο Νοτιοκορέατης πρόεδρος.

Ιστορικό πολιτικής βίας

Σημειώνεται πως η Νότια Κορέα έχει ιστορικό πολιτικής βίας, παρά τους ισχυρισμούς περιορισμούς στην οπλοκατοχή.
Το 2022, ο προκάτοχος του Lee στην ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος, ο Song Young-gil είχε δεχθεί επίθεση σε μια δημόσια εκδήλωση, όταν ένας πολίτης του πέταξε ένα αντικείμενο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ενώ η Park Geun-hye, ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρόεδρος της Νότια Κορέας, είχε μαχαιρωθεί το 2006 σε μια εκδήλωση και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση.
Ο πατέρας της ο Park Chung-hee, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Νότιας Κορέας για 16 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών το 1979 σε ένα ιδιωτικό δείπνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης