Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος και χάος από τα 7,6R στην Ιαπωνία - 48 νεκροί, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι - Η γη μετακινήθηκε 1,3 μέτρα

Τρόμος και χάος από τα 7,6R στην Ιαπωνία - 48 νεκροί, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι - Η γη μετακινήθηκε 1,3 μέτρα
Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια: Δεν έχει καταγραφεί κάποια ανωμαλία στη λειτουργία τους
(upd6)Το απόλυτο χάος επικρατεί στην Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε χθες Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024 το κεντρικό τμήμα της χώρας αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 48 νεκρούς αλλά και εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν.
Νωρίτερα οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν πως ήρθη ο συναγερμός για την εκδήλωση τσουνάμι ενώ η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε πως δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής κάποιου είδους ανωμαλία όσον αφορά τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας.
Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ τον Μάρτιο του 2011 με τους περισσότερους από τους 20.000 νεκρούς, που είχε προκαλέσει τσουνάμι και το φοβερό πυρηνικό δυστύχημα στη Fukushima.

Μετακινήθηκε η γη κατά 1,3 μέτρα

Ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ιαπωνίας, υποστηρίζουν πως το έδαφος κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μετακινήθηκε κατά 1,3 μέτρα προς τα δυτικά.
Βάσει των πρώτων στοχείων, φαίνεται ότι ένα σημείο παρατήρησης στην πόλη Wajima στην περιφέρεια της Ishikawa μετακινήθηκε κατά 1,3 μέτρα προς τα δυτικά και ότι υπήρξε μια μετατόπιση περίπου ενός μέτρου προς τα δυτικά στην πόλη Anamizu και 80 εκατοστών στην πόλη Suzu.
555555555.jpg
43434343434343.jpg
Ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι

Ωστόσο, αυτήν την φορά το τσουνάμι που εκδηλώθηκε ήταν αδύναμο - δεν ξεπέρασε τα 1,2 μέτρα στο βόρειο τμήμα της πληγείσας επαρχίας - και δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς υψηλότερα εδάφη.
Η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν πως ο κίνδυνος να πλήξει τσουνάμι την Ιαπωνία θεωρείται πλέον ότι πέρασε και για αυτό όλες οι προειδοποιήσεις ήρθησαν και επίσημα.

Στους 48 οι νεκροί

Ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ και των δεκάδων μετασεισμών (εκτιμάται ότι έχουν εκδηλωθεί περίπου 160 μετασεισμοί) έχει προκαλέσει σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκαν στο νομό Ishikawa που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας, αν και η δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και στο Τόκιο που βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.
Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 48 νεκρούς, με τον αριθμό αυτό να εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες. Κατάρρευση κτηρίων – Εγκλωβισμένοι

Λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχουν καταρρεύσει αρκετά κτήρια ενώ έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές.
Πυρκαγιές συνέχιζαν να μαίνονται σήμερα το πρωί στην Wajima μικρή, ιστορική πόλη, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Τα ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να επέμβουν σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς οι κλήσεις για βοήθεια αυξάνονται.
Εκτιμάται πως δεκάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτηρίων.
Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida έκανε λόγο για «πολυάριθμα θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, τονίζοντας πως «πρέπει να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές.
7_53.JPG
Τεράστια κινητοποίηση

Το έργο πάντως των σωστικών συνεργείων είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές.
Χιλιάδες στρατιώτες, πυροσβέστες και αστυνομικοί από όλη τη χώρα έχουν αποσταλεί στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στη χερσόνησο Noto στην επαρχία Ishikawa.
Από τον αέρα είναι ορατές εκτεταμένες καταστροφές, από μεγάλη πυρκαγιά στην Wajima ως αλιευτικά βυθισμένα ή προσαραγμένα στη Suju, άλλο λιμένα στη χερσόνησο Noto.
Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές.
4_143.JPG

Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πάνω από 32.700 οικιακοί πελάτες δεν είχαν ακόμη ρεύμα, τη στιγμή που αναφέρεται πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο Kishida υποσχέθηκε πως θα σταλούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως πόσιμο νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, καύσιμα, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης το συντομότερο δυνατό.
Πολλά δρομολόγια τρένων και πτήσεις έχουν ανασταλεί, ενώ πολλοί αυτοκινητόδρομοι είναι κλειστοί. Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας διαβεβαιώνουν πως τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή και πως δεν έχει διαπιστωθεί κάποια ανωμαλία όσον αφορά στη λειτουργία τους.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Αναφερόμενος στο σεισμό των 7,6 Ρίχτερ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden είπε πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προσφέρουν κάθε βοήθεια που χρειάζεται ο ιαπωνικός λαός», θυμίζοντας πως Ουάσιγκτον και Τόκιο είναι «στενοί σύμμαχοι» ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron ανέφερε σε μήνυμα του στο Χ: «αλληλεγγύη στην Ιαπωνία, που θα χρειαστεί να υπερβεί τις συνέπειες ισχυρών σεισμών.
Μοιραζόμαστε την τεράστια οδύνη των οικογενειών των θυμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης