Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιαλτικό σενάριο, βομβαρδίζεται η Ουκρανία – Ηττοπαθές σχέδιο Zelensky για 2024 άμυνα στα ανατολικά, απομόνωση Κριμαίας

Εφιαλτικό σενάριο, βομβαρδίζεται η Ουκρανία – Ηττοπαθές σχέδιο Zelensky για 2024 άμυνα στα ανατολικά, απομόνωση Κριμαίας
Μετά την βαρύτατη ήττα των Ουκρανών στην αντεπίθεση με 160.000 νεκρούς και τραυματίες... το γυρνάει στην άμυνα στα ανατολικά ο Ουκρανικός στρατός - Larry Johnson (Πρώην CIA): Οι ΗΠΑ θα χάσουν σε ένα συμβατικό πόλεμο με τους ρώσους, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι
(upd23) Ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξη του στον Economist αποκάλυψε το σχέδιο για το 2024… το οποίο είναι ξεκάθαρα ηττοπαθές, το γυρνάει στην άμυνα αναγνωρίζοντας την αποτυχία της αντεπίθεσης
Στα ανατολικά θα στραφούν σε άμυνα, δηλαδή στο Donbass ουσιαστικά αναγνώρισαν την αποτυχία του Ουκρανικού στρατού.
Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή αφορά την Κριμαία, στόχος είναι η απομόνωση… παλαιότερα στόχος ήταν η κατάληψη αλλά και αυτός ο στόχος απέτυχε…
Εν τω μεταξύ η Ρωσία βομβαρδίζει ανηλεώς την Ουκρανία ως εκδίκηση για την τρομοκρατική ενέργεια στο Belgorod.
Οι ρωσικοί πύραυλοι και drones χτυπούν καθημερινά πλέον το Κίεβο και το Kharkiv αλλά και την Οδησσό.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει έως σήμερα 1.062 πυραύλους ΝΑΤΟ από τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις...
Επίσης εν μέσω παγκόσμιων κυρώσεων η Ρωσία το 2023 κατασκεύασε και παρέδωσε στον στρατό 236 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα γεγονός που αποδεικνύει ότι η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας λειτουργεί άρτια.
O Ivo Daalder πρώην πρέσβης ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προέβλέψε ότι έως το τέλος του α΄ 6μήνου 2024 η Ουκρανία θα έχει πλήρως ηττηθεί

Νέες ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο - Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία 

Ισχυρές εκρήξεις καταγράφηκαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 2 Ιανουαρίου το πρωί στο Κίεβο και στο Kharkiv, με τις τοπικές αρχές των δύο αυτών πόλεων να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 4 νεκρούς
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως περισσότερες από δέκα ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
"Εκρήξεις στην πρωτεύουσα.
Ειδικότερα, στην περιοχή Goloseevsky
Εκρήξεις ακούγονται στο Obolon" ανέφερε σε ανάρτηση του ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaliy Klitschkο.
Σε πολλές περιοχές του Κιέβου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, ενώ η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε πως θραύσματα πυραύλων που κατερρίφθησαν, έπεσαν σε διάφορες συνοικίες της πόλης.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 250.000 καταναλωτές στο Κίεβο είναι αντιμέτωποι με διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Συναγερμός όμως για περισσότερες απο 3,5 ώρες σήμανε και σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας
, όπως στο Kharkiv, στο Kropyvnytskyi, στη Vinnytsia και στην Kherson.

Zaluzhny (επικεφαλής ουκρανικού στρατού): Καταρρίψαμε 10 Kinhzal, 59 πυραύλους cruise και 3 Kalibr

Το Κίεβο ήταν ο στόχος της σημερινής μαζικής αεροπορικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία υποστήριξε ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny, τη στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky έκανε λόγο για τουλάχιστον 4 νεκρούς και 92 τραυματίες.
Όπως είπε ο Zaluzhny, η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 10 πυραύλους Kinzhal, 59 πυραύλους cruise και 3 πυραύλους Kalibr, ενώ νωρίτερα η ουκρανική πολεμική αεροπορία είχε ανακοινώσει πως είχε αναχαιτίσει 87 ρωσικά drones. 

Νέα ουκρανικά χτυπήματα στο Belgorod - Ακόμα πιο σφοδρή η ρωσική απάντηση 


Τα νέα πλήγματα της Ουκρανίας στο Belgorod της δυτικής Ρωσίας, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 10, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του τοποικού κυβερνήτη Vyacheslav Gladkov στο κανάλι του στο Telegram, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως η ρωσική αεράμυνα έιχε ήδη καταρρίψει οχτώ πυραύλους πάνω από την περιοχή.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, υπάρχει ένα άτομο που σκοτώθηκε - ένας άνδρας οδηγούσε σε ένα αυτοκίνητο όταν ένα βλήμα εξερράγη δίπλα του. Πέθανε επί τόπου με τραύματα από θραύσματα», ανέφερε ο Gladkov, ενώ παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του νεκρού.
Επίσης, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια έκθεση αυτοκινήτων, ενώ άλλη μια γυναίκα που επέβαινε σε λεωφορείο, τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.



Σημειώνεται ότι επρόκειτο για τον τρίτο ουκρανικό βομβαρδισμό στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Νωρίτερα, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας κατέρριψε τέσσερις ουκρανικούς πυραύλους και μία ώρα αργότερα άλλους πέντε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι από τα θραύσματα.
Η Μόσχα εγκαλεί ευθέως το καθεστώς της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για βάρβαρα, τρομοκρατικά χτυπήματα που στοχεύουν αμάχους, αλλά παράλληλα κλιμακώνει και τις απαντήσεις της στο πεδίο της μάχης με στοχευμένα -από αέρος- πλήγματα σε Κίεβο και Kharkiv.

Zelensky (πρόεδρος Ουκρανίας): 4 νεκροί και 92 τραυματίες

Πάντως, η ρωσική αεροπορική επίθεση ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Ουκρανοί ενώ άλλοι 92 τραυματίστηκαν.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ρωσία έχει εξαπολύσει περίπου 170 drones Shahed και διάφορα είδη πυραύλων κατά της Ουκρανίας από τις 31 Δεκεμβρίου.
«Ήδη για τρίτη μέρα η αεράμυνα μας κάνει απίστευτη δουλειά.
Ευχαριστώ όλους τους εταίρους που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αεροπορικής μας ασπίδας.
Είναι προφανές ότι βοηθά να σωθούν εκατοντάδες ζωές κάθε μέρα και κάθε νύχτα που θα είχαν χαθεί από τη ρωσική τρομοκρατία αν δεν υπήρχαν οι Patriots και άλλα αμυντικά συστήματα» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Zelensky.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Ο στόχος για το 2024 είναι άμυνα στα ανατολικά και απομόνωση Κριμαίας

Το 2024, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας και θα στραφούν στην άμυνα στα ανατολικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό Economist.
Ο Zelensky εξέφρασε την απογοήτευση του ότι η Ουκρανία δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της για το 2023

«Η απομόνωση της Κριμαίας και η υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας στη χερσόνησο «είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμάς», τόνισε ο Zelensky.
Ο Economist πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον Zelensky, η Κριμαία και η Μαύρη Θάλασσα θα γίνουν το «κέντρο βάρους» των στρατιωτικών προσπαθειών του Κιέβου.
Χαρακτήρισε τη μελλοντική επιχείρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά της Κριμαίας «παράδειγμα για όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον Zelensky, στα ανατολικά οι ένοπλες δυνάμεις θα περάσουν σε άμυνα και ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την υπεράσπιση των Kharkiv, Dniper, Zaporizhia, Kherson και Mykolaiv «άμεσο καθήκον» του στρατού.
«Δεν θέτει πλέον προθεσμίες ούτε υποσχέσεις σχετικά με την «αποκατοχή» οποιωνδήποτε εδαφών το 2024».
Οι επιθετικές επιχειρήσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2023 υπέστησαν βαριά ήττα.
Οι Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν ούτε την τακτική άμυνα του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν σχεδόν 160.000 στρατιώτες, 121 αεροσκάφη, 766 τανκς και πάνω από 2.300 διαφορετικά τεθωρακισμένα οχήματα.
Μετά τη μεγάλη αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν σημαντική επιτυχία στις δικές τους επιθετικές επιχειρήσεις.
Κατέλαβαν την πόλη Marinka και πλέον έχουν περικυκλώσει την πόλη Avdiivka

Επικρίνει τους Ουκρανούς

Οι Ουκρανοί επικεντρώνονται σε εσωτερικά προβλήματα εις βάρος της στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky σε συνέντευξή του στο The Economist.
Η επιστράτευση δεν είναι απλώς θέμα αποστολής στρατιωτών στο μέτωπο.
Μας αφορά όλους.
Είναι η κινητοποίηση όλων των προσπαθειών.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε το κράτος μας.
Ας είμαστε ειλικρινείς, έχουμε περάσει στην εσωτερική πολιτική» τόνισε ο Zelensky.
Επίσης πρόσθεσε ότι εάν οι Ουκρανοί συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εσωτερική πολιτική, τότε πρέπει να ανακοινώσουν εκλογές, να αλλάξουν το νόμο και το σύνταγμα, αλλά να ξεχάσουν τις επιθετικές ενέργειες.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024.
Ο Zelensky είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τώρα δεν είναι η ώρα για εκλογές και ότι η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου απαγορεύεται, αλλά υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα εάν το κοινοβούλιο υποστηρίξει τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι ο αρχηγός του καθεστώτος του Κιέβου εξακολουθεί να επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα, αλλά αυτό δεν θα ανακοινωθεί έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο Ανώτατος Διοικητής Valery Zaluzhny δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Στην Ουκρανία συζητείται όλο και περισσότερο η αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny.
Προκάλεσε αντιδράσεις η συνέντευξη του αρχιστράτηγου Zaluzhny στο περιοδικό The Economist, στην οποία δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη κριτική από τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος έσπευσε να τη διαψεύσει.

Οι διαρροές πληροφοριών επέτρεψαν στη Ρωσία να αποκτήσει πλεονέκτημα....

«Οι διαρροές πληροφοριών πριν από την αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού βοήθησαν τη Ρωσία να προετοιμάσει την άμυνά της», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky σε συνέντευξή του στον Economist .
Στις 4 Ιουνίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό.
Όμως δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν ούτε την τακτική άμυνα των ρωσικών στρατευμάτων και υπέστησαν σοβαρές απώλειες.

Economist: Ο Vladimir Zelensky κατά την συνέντευξη του χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι από θυμό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Vladimir Zelensky έδειξε εκνευρισμό και θυμό κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Economist, γράφει σχετικά το ίδιο το βρετανικό περιοδικό.
«Ένας τσαλακωμένος Zelensky αποδεικνύει την άποψη του χτυπώντας τα δάχτυλά του στο λευκό πλαστικό τραπέζι στην αίθουσα κρίσιμων καταστάσεων», υποστηρίζει ο Economist.
Δημοσιογράφοι εξέφρασαν την άποψη ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι «θυμωμένος» και «ερεθισμένος από τον δισταγμό» των συμμάχων του, καθώς και από την «στάση» ορισμένων συμπατριωτών του.
Στην συνέντευξη στον Economist, ο Zelensky εξέφρασε την απογοήτευση του ότι η Ουκρανία δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της για το 2023.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας και θα προχωρήσουν σε άμυνα στα ανατολικά.

Zaluzhny: Καταρρίψαμε 10 ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε και τους δέκα ρωσικούς πυραύλους Kinjal που εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον της, γεγονός που αποτελεί «ρεκόρ», με τη βοήθεια του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μολονότι αυτά τα υπερηχητικά βλήματα είχαν παρουσιαστεί ως «ανίκητα» από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Σήμερα, η πολεμική αεροπορία (…) κατέρριψε δέκα πυραύλους Kinjal Kh-47M2 με τη βοήθεια του συστήματος Patriot. Αυτό είναι ρεκόρ», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny.
«Αν οι πύραυλοι είχαν πετύχει τους στόχους τους, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», πρόσθεσε.
Καθώς έχουν ενταθεί οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία «χρειάζεται περισσότερα συστήματα» αντιαεροπορικής άμυνας και «βλήματα για αυτά», πρόσθεσε ο Zaluzhny.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι ο εχθρός θα σταματήσει εδώ», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2023 ότι κατέρριψε για πρώτη φορά έναν ρωσικό πύραυλο Kinjal, που πετά με ταχύτητα πενταπλάσια εκείνης του ήχου, δηλαδή με πάνω από 6.000 χλμ./ώρα, χάρη σε ένα αμερικανικό σύστημα Patriot που είχε παραλάβει τον προηγούμενο μήνα. Ο ουκρανικός στρατός, που διαθέτει και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (Iris-T και SAMP-T) ανέφερε στη συνέχεια ότι αποκρούστηκαν και άλλοι τέτοιοι πύραυλοι. Έξι καταρρίφθηκαν ταυτόχρονα τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Οι πύραυλοι αυτοί εκτοξεύονται από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη MiG-31.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία φαίνεται ότι έκανε μια πολύμηνη «παύση» στη χρήση αυτών των όπλων.
«Στις 14 Δεκεμβρίου 2023, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, εκτόξευσε πιθανότατα έναν βαλλιστικό πύραυλο AS-24 KILLJOY» (όπως τους αποκαλεί το ΝΑΤΟ), σημείωσε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Αφού ξεκίνησε ο πόλεμος, πριν από περίπου δύο χρόνια, η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτούς τους πυραύλους για να πλήττει σημαντικούς, καλά προφυλαγμένους στόχους, ωστόσο πολλοί από αυτούς αστόχησαν ενώ η Ουκρανία κατάφερε επιτυχώς να αποκρούσει κάποιες από αυτές τις επιθέσεις, σύμφωνα πάντα με το Λονδίνο.

McGovern (πρώην CIA): Οι ΗΠΑ μπορεί να ρίξουν… μικρή πυρηνική βόμβα για να αποτρέψουν την ήττα στην Ουκρανία

Στο εφιαλτικό εκείνο σενάριο, κατά το οποίο οι Αμερικάνοι θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και πυρηνικά όπλα για να αποτρέψουν την ήττα στην Ουκρανία αναφέρεται ο πρώην αναλυτής της CIA, Ray McGovern.
«Αυτοί οι τύποι είναι αρκετά τρελοί για να πουν: «Κε.Πρόεδρε, εκεί πάνω στο ράφι έχουμε μια μικρή πυρηνική βόμβα.
Θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε.
Αυτό θα δείξει στη Ρωσία ότι δεν θα κερδίσει στην Ουκρανία».
Θα μπορούσε αυτό να συμβεί;
Θα ήθελα να πιστεύω πως όχι, αλλά …» υποστήριξε σε δηλώσεις του στο κανάλι Dialogue works στο Youtube o Raym McGovern.
Σύμφωνα με τον McGovern, οι Ουκρανοί χάνουν, κάτι που θα γίνει προφανές στους Αμερικάνους τους επόμενους μήνες.
«Τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να προωθούνται, τη στιγμή που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεμένουν από χρήματα και πόρους.
Όπως λέει ο McGovern, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Έχουν προσωπικό ενδιαφέρον να αποτρέψουν την ήττα, επειδή εάν χάσουν τον πόλεμο, αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν και τις εκλογές» υποστήριξε ο McGovern.

Simonyte (πρωθυπουργός Λιθουανίας): Η Ουκρανία δεν πέτυχε το αποτέλεσμα που περίμενε η Δύση

Στην παραδοχή ότι η Ουκρανία δεν πέτυχε το αποτέλεσμα που περίμενε η Δύση στο στρατιωτικό μέτωπο προχώρησε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ingrida Simontyte.
Σε δηλώσεις της στο LRT η Simonyte εκτίμησε πως το 2024 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο από στρατιωτική και πολιτική άποψη.
«Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία το 2023, ελπίζαμε σε ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε σήμερα.
Και, δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να υπολογίζουμε στο ότι το σενάριο δεν θα εξελιχθεί όπως θέλαμε στις αρχές του έτους και πριν ξεκινήσει η επίθεση του Κιέβου» επισήμανε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, αναφέροντας πως το 2024 θα είναι δύσκολο από στρατιωτική και πολιτική άποψη.
Η Simonyte αναφέρεται στην ουκρανική αντεπίθεση, η οποία δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Δύση.

Ivo Daalder (Πρώην πρέσβης ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ): Έως το τέλος του α΄ 6μήνου 2024 η Ουκρανία θα έχει πλήρως ηττηθεί

Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2024, έγραψε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ivo Daalder σε άρθρο του για το Politico.
Ο Trump μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μέχρι το τέλος του μήνα.
Και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο θα θελήσουν στη συνέχεια να συμβαδίσουν με τον προεδρικό υποψήφιο τους, κάτι που θα σταματήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία"
Κατά τη γνώμη του Ivo Daalder , η Ευρώπη δεν έχει ούτε τα αποθέματα ούτε την παραγωγική ικανότητα για να αναπληρώσει την έλλειψη όπλων.
Ο Daalder σημειώνει ότι η Ουκρανία θα υποστεί ξεκάθαρα τις συνέπειες μιας τέτοιας έλλειψης, καθώς η ικανότητά της να διατηρεί μια πρώτη γραμμή 1.000 χιλιομέτρων και να αμύνεται από επιθέσεις πυραύλων εξαρτάται ζωτικά από τη συνεχή αμερικανική υποστήριξη.

TVL (ΜΜΕ Γαλλίας): Η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη, εάν δεν διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

Προειδοποίηση στην Ουκρανία ότι θα κινδυνεύσει να χάσει και άλλα εδάφη εάν δεν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
απευθύνει δημοσίευμα του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TVL.
«Η επιθυμία του Zelensky να πάει μέχρι τέλους τη σύγκρουση του με τη Μόσχα και η άρνηση του να εξετάσει την προοπτική μιας ειρηνευτικής συνθήκης, θα έχει ως αποτέλεσμα τελικά το Κίεβο να χάσει πολύ περισσότερα από όσα θα είχε, εάν είχε συμφωνήσει νωρίτερα με τους όρους της Ρωσίας» υποστηρίζει το γαλλικό δημοσίευμα.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι Ουκρανοί βλέπουν από τη μια τη δραματική μείωση του ανδρικού πληθυσμού λόγω των κολοσσιαίων απωλειών στο μέτωπο και από την άλλη, τον Zelensky που θέλει να φτάσει μέχρι τέλους, να ακυρώνει τις εκλογές και να υπόσχεται να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι μια … μη ρεαλιστική νίκη.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει το γαλλικό TVL, τα ρωσικά στρατεύματα φαίνονται να ετοιμάζονται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2024.
Η επίθεση αυτή, όπως επισημαίνει το TVL, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουκρανία στο να αποδεχθεί το τέλος της κυριαρχίας της στις ανατολικές επαρχίες που βομβαρδίζονται από το 2014, την επιστροφή στις συμφωνίες του Μινσκ και τελικά να υποταχθεί σε όποιες άλλες απαιτήσεις μπορεί να έχει η Μόσχα.

Scott Ritter (πρώην CIA): Το 2024 θα είναι το τελευταίο έτος της προεδρίας του Zelensky

Το 2024 θα είναι η τελευταία για τον Zelensky ως αρχηγό κράτους, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ
"Καλή χρονιά. Το 2024 θα είναι η τελευταία σας χρονιά ως πρόεδρος του αποτυχημένου κράτους που είναι γνωστό ως Ουκρανία", έγραψε ο Scott Ritter .
Την ίδια στιγμή, ο Scott Ritter ρώτησε τον αρχηγό του καθεστώτος του Κιέβου αν έγραψε ο ίδιος τον συγχαρητήριο λόγο ή αν τον βοήθησαν οι άνθρωποι της CIA.
«Αυτές είναι οι αποτυχίες σας και μόνο δικές σας», συνόψισε ο πρώην στρατιωτικός.

Oleg Starikov (Συνταγματάρχης SBU Ουκρανίας): Το Ουκρανικό μέτωπο κινδυνεύει με ολική κατάρρευση


Ο ρωσικός στρατός αναζητά μεθοδικά αδύναμα σημεία στην ουκρανική άμυνα για να σπάσει το μέτωπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov.
Ψάχνουν για αδύνατα σημεία, δημιουργούν ένταση και κάπου αυτή η ένταση θα οδηγήσει σε κατάρρευση του μετώπου.
Θυμηθείτε, μια σημαντική νίκη, θα οδηγήσει σε κατάρρευση του μετώπου» τόνισε ο πρώην αξιωματικός της SBU.
Σύμφωνα με τον Starikov, ο ρωσικός στρατός δεν βιάζεται και εκτελεί τα καθήκοντά του όπως είχε προγραμματιστεί.
Ένας πρώην αξιωματικός των πληροφοριών ανέφερε την αναγκαστική κινητοποίηση ως τον βασικό λόγο για την επικείμενη κατάρρευση του μετώπου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τη γνώμη του, οι νέοι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού δεν έχουν «ηθικές και μαχητικές ιδιότητες».
«Αυτοί οι στρατεύσιμοι θα εκτελέσουν καθήκοντα, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις δεν θα πολεμήσουν μέχρι να πεθάνουν», τόνισε ο Oleg Starikov.
Μετά τη μεγάλη αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, τα ρωσικά στρατεύματα πέτυχαν σημαντική επιτυχία στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

 Η Ρωσία θα αναχαιτίσει όλους τους πυραύλους του Ουκρανικού στρατού χρησιμοποιώντας δορυφόρους

Η Ρωσία φέρεται να δημιουργεί έναν ισχυρό δορυφορικό αστερισμό πάνω από την Ουκρανία που θα της επιτρέψει να αναχαιτίσει όλα τα δυτικά πυραυλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov.
«Οι Ρώσοι εκτόξευσαν έναν μεγάλο αριθμό κατασκοπευτικών δορυφόρων, υποστηρίζει ο πρώην αξιωματικός.
Σύμφωνα με τον Starikov, η εκτόξευση δορυφόρων ήταν πρωσπικός στόχος του Ρώσου Προέδρου Putin για την καταπολέμηση των δυτικών πυραυλικών συστημάτων.
Με τη βοήθεια συσκευών που καταγράφουν εκτοξεύσεις πυραύλων, η Ρωσία θα μπορέσει να αναχαιτίσει πυραύλους HIMARS, ATACMS και Taurus με υψηλή απόδοση, φοβάται ο συνταγματάρχης.
«Αυτοί οι δορυφόροι αιωρούνται πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας, λαμβάνοντας πληροφορίες πληροφοριών», είπε ο Starikov.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 1.062 πυραύλους ΝΑΤΟ HIMARS MLRS, επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και κατευθυνόμενες βόμβες σε διάστημα έξι μηνών. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί συστήματα αεράμυνας με ολοκληρωμένο τρόπο, γεγονός που αύξησε την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται γρήγορα και να φτάσουν σε εμβέλεια.

Τουρκικό stop σε βρετανικά ναρκαλιευτικά με προορισμό την Ουκρανία

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα επιτρέψουν σε δυο βρετανικά ναρκαλιευτικά να διαπλεύσουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα καθώς κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, γιατί αυτό θα συνιστούσε παραβίαση διεθνούς συνθήκης όσον αφορά τη διέλευση των στενών σε καιρό πολέμου.
Η Βρετανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μετέφερε δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού της στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους συμμάχους της ότι δεν θα επιτρέψει τα πλοία αυτά να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας.
Όταν η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπόλεμων πλευρών. Η συνθήκη εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στην έδρα της βάσης τους.
Η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ αμερόληπτα και σχολαστικά για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα, όπως υποστήριξε η τουρκική προεδρία.
Η Άγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα εν μέσω πολέμου.

Foreign Policy: Οι Ουκρανοί αμφιβάλλουν ότι θα κρατήσουν τα εδάφη τους – Θα επιβεβαιωθεί το εφιαλτικό σενάριο

Οι Ουκρανοί πολιτικοί αμφιβάλλουν ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να διατηρήσει εδάφη μετά τα ρωσικά χτυπήματα, γράφει το Foreign Policy.
«Αυτό ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο που ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι φοβόντουσαν εδώ και μήνες», υποστηρίζει το Foreign Policy.
Μετά από επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μπορούν να κρατήσουν τα εδάφη.
Οι παρατηρητές τόνισαν ότι οι ρωσικοί στρατιωτικοί ελιγμοί στην ανατολική Ουκρανία και η έλλειψη δυτικής υποστήριξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες απώλειες εδαφών για την Ουκρανία .
«Αυτό είναι πολύ δύσκολο για εμάς, γιατί πληρώνουμε με χιλιάδες ζωές για κάθε χιλιόμετρο.
Καταλαμβάνουν ήδη νέα εδάφη.
Κοιτάξτε τον χάρτη» τονίζει η Alexandra Ustinova από την Λαϊκή Βουλή της Ουκρανίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν 50 ομαδικά πλήγματα και ένα μαζικό πλήγμα στο έδαφος της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας και drones.
Οι στόχοι ήταν εγκαταστάσεις στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, στρατιωτικά αεροδρόμια, οπλοστάσια και στρατιωτικές τοποθεσίες. 
Όλα τα καθορισμένα αντικείμενα χτυπήθηκαν.

Zakharova: Κανείς δεν θα μας απομονώσει διπλωματικά - Ο κόσμος κουράστηκε από την καταπίεση των δυτικών καθεστώτων

Κανείς δεν πρόκειται να απομονώσει τη ρωσική διπλωματιά διαμηνύει η Maria Zakharova απαντώντας σε σχόλιο του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών Dmitry Kuleba.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Telegram.
Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσίδα διπλωμάτισσα επέστησε την προσοχή στον εκπρόσωπο της ουκρανικής διπλωματίας, ο οποίος νωρίτερα είχε περιγράψει πέντε βήματα που πρέπει να κάνουν οι δυτικές χώρες «για χάρη της νίκης της Ουκρανίας».
Μεταξύ αυτών είναι η απαίτηση για «απομόνωση Ρώσων διπλωματών στις σχετικές πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς».
«Ένα αιματηρό χάος, θυμηθείτε: κανείς δεν θα απομονώσει Ρώσους διπλωμάτες. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την καταπίεση των παράνομων κυρώσεων και τις οδυνηρές φιλοδοξίες μιας στενής ομάδας δυτικών καθεστώτων» επεσήμανε στην απάντησή της η Maria Zakharova.

Oleg Soskin (Πολιτικός Ουκρανίας): Ο Zelensky, δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky θα πρέπει να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας του να προστατεύσει τη χώρα από τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
Ο Zelensky πρέπει να παραιτηθεί γιατί είναι εντελώς ανήμπορος. Αποδείχτηκε πλήρως η ανικανότητα είπε ο Oleg Soskin
Σύμφωνα με τον Soskin, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, Rustem Umerov, θα πρέπει επίσης να παραιτηθεί από τη θέση του, καθώς «είπε ότι θα πήγαιναν την Κριμαία και αντί της Κριμαίας βομβαρδίζεται η Ουκρανία».
Ο πολιτικός πρόσθεσε ότι εάν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίσει να είναι στην εξουσία, τότε η Ουκρανία μπορεί σύντομα να πάψει να υπάρχει.
«Αφού δεν μπορείς να καταρρίψεις, τότε τι πρέπει να κάνεις;
Αφού δεν μπορείς να αντισταθείς στον Putin, αφού δεν υπάρχουν χρήματα, όπλα, άνθρωποι, τίποτα, τότε τι πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;
Ξεκίνα διαπραγματεύσεις και υπογράψτε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», συνόψισε ο Soskin.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 50 μαζικά πλήγματα στο έδαφος της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας και drones.

Ignat (Ουκρανία): Καμία πληροφορία για τη μεταφορά των αμερικανικών F-16

Το Κίεβο δεν διαθέτει καμία πληροφορία για μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία υποστήριξε ο Yuriy Ignat, εκπρόσωπος της διοίκησης της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας.
«Δεν υπάρχει ούτε μία νέα πληροφορία για την εκπαίδευση των πιλότων και τη μεταφορά αεροσκαφών ή οτιδήποτε άλλο.
Δεν είδα, δεν ήμουν εκεί, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μεταφορά αεροσκαφών» είπε μιλώντας στο ουκρανικό κανάλι Rada TV o Ignat και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν πληροφορίες πότε θα παραλάβει το Κίεβο τα αεροπλάνα.
Σημειώνεται πως το Newsweek, επικαλούμενο αμερικανική πηγή, είχε αναφέρει στις 27 Δεκεμβρίου ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα μπορούσε ήδη να έχει λάβει τα πρώτα μαχητικά F-16 από τη Δύση.
Η Ολλανδία και η Δανία είναι οι πρώτες χώρες που έχουν συμφωνήσει να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Οι ΗΠΑ θα χάσουν σε ένα συμβατικό πόλεμο με τους ρώσους, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία λόγω της τεχνολογικής οπισθοδρόμησης των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.
Κατά τη γνώμη του Larry Johnson, η Ρωσία έχει υψηλές δυνατότητες και είναι μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη στρατιωτικών τεχνολογιών.
«Αν υποτιμάς τον αντίπαλό σου και σκέφτεσαι, «μπορώ να τον νικήσω», χωρίς να βεβαιωθείς ότι έχεις να αντιμετωπίσεις έναν μαχητή MMA με δέκα πρωταθλήματα, θα φας κλωτσιά στον πισινό σου όταν πας στον αγώνα.
Και ειλικρινά , νομίζω ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Larry Johnson.
Όπως σημείωσε ο Larry Johnson, εάν η Ουάσιγκτον «αρχίσει έναν πόλεμο», η Ρωσία θα «αντεπιτεθεί».
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι οι συνθήκες για τη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα εμφανιστούν όταν η Ουάσιγκτον αρχίσει να σέβεται τους άλλους.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Οι Ουκρανοί πανικοβάλλονται από τη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση

Οι Ουκρανοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.
«Αυτό που συμβαίνει προκαλεί πανικό στους Ουκρανούς, γιατί μοιάζει με το πώς η Ρωσία πραγματοποίησε την επιχείρηση Bagration κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το καλοκαίρι του 1944.
Στη συνέχεια πανικόβαλλε τους Γερμανούς».
Όπως τόνισε ο εμπειρογνώμονας Larry Johnson, η αντεπίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέληξε σε αποτυχία και τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να προχωρούν και σημειώνουν σταθερά πρόοδο.
«Μερικές φορές περπατούν μερικά χιλιόμετρα, άλλες μέρες ίσως ενάμιση χιλιόμετρο, αλλά προχωρούν μπροστά», κατέληξε ο Larry Johnson.

Myśl Polska: Ένας μυστηριώδης πύραυλος από την Ουκρανία ανάγκασε τους Πολωνούς να σκεφτούν ακραία μέτρα

 Η πολωνική κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί σε διορατικούς λόγω της ανεξήγητης πτήσης ενός πυραύλου πάνω από το έδαφος της χώρας από την Ουκρανία, γράφει το πολωνικό μέσο ενημέρωσης Myśl Polska.
«Τι θα έπρεπε λοιπόν να είχαν κάνει οι πολωνικές αρχές σε αυτή την κατάσταση, χωρίς να έχουν τις δικές τους γνώσεις για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση του πυραύλου.
Δεν θα ήταν καλύτερα να ρωτήσουμε έναν από τους διορατικούς, από τους οποίους έχουμε ολοένα και περισσότερο, αν και όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν γίνεται όλο και πιο συγκεχυμένο και απρόβλεπτο», αναφέρει το μήνυμα.
Υπάρχει απόλυτος σουρεαλισμός στη χώρα λόγω του γεγονότος ότι η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται τον κόσμο με βάση την προπαγάνδα και όχι τα γεγονότα, εξήγησε το πολωνικό μέσο ενημέρωσης Myśl Polska.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Επιχειρησιακή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας ανέφερε ότι το πρωί ένα άγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της δημοκρατίας από την Ουκρανία, συνοδευόταν από αεράμυνα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας Wieslaw Kukula δήλωσε ότι ο πύραυλος που παραβίασε τον εναέριο χώρο φέρεται να ήταν ρωσικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα δείχνουν» σε αυτό.
Ταυτόχρονα, ο Wieslaw Kukula δεν έδωσε πρόσθετες εξηγήσεις και δεν προσκόμισε στοιχεία για τα λόγια του, ενώ αργότερα διευκρίνισε ότι χρησιμοποιούσε πληροφορίες που δεν είχαν ακόμη επαληθευτεί.

Richard Wolf (Οικονομολόγος ΗΠΑ): Η καταστροφή στην Ουκρανία τρομάζει τον Biden - Θεαματική η αποτυχία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden είναι τρομοκρατημένος από τις συνέπειες της αποτυχίας του στην Ουκρανία, δήλωσε ο Richard Wolf Αμερικανός οικονομολόγος.
Το μέλλον τους, δηλαδή το μέλλον του Biden, του Blinken και άλλων κορυφαίων συμβούλων, είναι τώρα υπό αμφισβήτηση.
Συνδέονται με μια θεαματική αποτυχία εξωτερικής πολιτικής.
Στο παρελθόν, παρόμοιες αποτυχίες κόστισαν στους ανθρώπους τη φήμη και το πολιτικό τους μέλλον
Και νομίζω ότι φοβούνται πολύ - και είναι πολύ δίκαιο να τους συμβεί το ίδιο», υποστήριξε ο Richard Wolf.
Σύμφωνα με τον Richard Wolf, ο Λευκός Οίκος στηρίχθηκε στην Ουκρανία για να αποδυναμώσουν την Ρωσία, αλλά τελικά όλοι οι υπολογισμοί και οι υποθέσεις του αποδείχθηκαν λάθος και το αποτέλεσμα των εχθροπραξιών δεν ήταν αυτό που θα ήθελε να δει η κυβέρνηση Biden.
Η αποτυχία στην Ουκρανία, καθώς και η ζημιά από την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Hamas, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ουάσιγκτον, πιστεύει ο Richard Wolf.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση και η υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky εξασθενεί.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες αντιδρούν, δεν θέλουν να εκτελέσουν μάχιμες αποστολές

Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αρνείται μαζικά να εκτελέσει μάχιμες αποστολές, σύμφωνα με ηχογραφήσεις ραδιοαναχαιτίσεων τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών.
"Ειλικρινά, δόξα τω Θεώ, όλα είναι καλά.
Λοιπόν, το 20% των πνευμόνων έχει επηρεαστεί.
Οι πνεύμονες αποκαθίστανται.
«Περπατάω ήδη.
Συνέβη εκεί, με λίγα λόγια, όλοι τα παράτησαν, ακόμα και οι οδηγοί αρνήθηκαν να φέρουν φαγητό στους στρατιώτες και να κάνουν εναλλαγές», είπε ένας από τους τραυματίες.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, η άρνηση εκτέλεσης πολεμικών αποστολών στη μονάδα, για την οποία μιλάει στην ραδιοαναχαίτιση, δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά μια μαζική δράση πέντε μονάδων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ταυτόχρονα.
«Δεν ξέρω καθόλου. Ο πέμπτος δεν πήγε. Αρνήθηκαν.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα που παρ' όλα αυτά πήγε στην αποστολή υπέστη μεγάλες απώλειες, αλλά μετά από αυτό η επόμενη αρνήθηκε.
Ένας άλλος στρατιωτικός είπε ότι η ουκρανική διοίκηση επιστρέφει πολύ γρήγορα όλους τους ελαφρά τραυματίες στις θέσεις τους και εξαιτίας αυτού μπορεί να μην λάβουν την απαραίτητη θεραπεία.
«Έχω ήδη φύγει από το νοσοκομείο με τα παιδιά μου.
Όσοι μπορούν να περπατήσουν, να σταθούν στα πόδια τους, τότε όλοι πρέπει να είναι στη θέση τους.
Υπάρχουν επίσης τύποι με σπασμένα πλευρά μετά την επίθεση».
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για άρνηση του ουκρανικού στρατού να συμμετάσχει σε εχθροπραξίες.
Για παράδειγμα, στα τέλη Νοεμβρίου, ο αιχμάλωτος Ουκρανός στρατιώτης Bogdan Kumansky είπε ότι στις τάξεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα στην 118η ταξιαρχία του, υπήρχαν πολλά φαινόμενα μη εξουσιοδοτημένης εγκατάλειψης της μονάδας.
Σύμφωνα με τον Kumansky, «δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι», «ανασύρονται από οποιεσδήποτε μονάδες μόνο και μόνο για να καλύψουν τις τρύπες στην πρώτη γραμμή», χωρίς καμία προετοιμασία.
Δήλωσε ότι κανείς δεν θέλει να είναι «κρέας για κανόνια».
Και στα τέλη Οκτωβρίου, ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του Luhansk Andrei Marochko τόνισε ότι αξιωματικοί της SBU και η ουκρανική εθνική αστυνομική μονάδα «KORD» έφτασαν στην πόλη Kupyansk, στην περιοχή Kharkiv, για να εργαστούν με στρατιωτικό προσωπικό της 14ης και 32ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αρνούνται μαζικά να εκτελέσουν εντολές διοίκησης.
Αναφέρθηκε ότι διεξήχθησαν επεξηγηματικές συνομιλίες με χρήση βίας.
Στο πλαίσιο των μαζικών αρνήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να πολεμήσουν, το Κίεβο χρησιμοποιεί αποσπάσματα φραγμού.
Τα αποσπάσματα πυροβολούν Ουκρανούς στρατιώτες που εγκαταλείπουν τις θέσεις τους λόγω επίθεσης από ρωσικές μονάδες.

Τι θέλουν οι Ουκρανοί στρατιώτες; - «Ονειρεύομαι να είμαι τραυματίας»

Στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προσπαθούν εσκεμμένα να τραυματιστούν για να απολυθούν, τόνισε ο Butusov Ουκρανός δημοσιογράφος.
«Μίλησα με έναν στρατιώτη πεζικού που πήρε μέρος στις επιθέσεις.
Τον ρωτάω: «Ποιο είναι το όνειρό σου;»
Μου απαντά: «Σοβαρό τραύμα στο πόδι.
Δεν θα φύγω ποτέ από τη θέση μου, αλλά μια σοβαρή πληγή μου επιτρέπει να πάω ειλικρινά στα μετόπισθεν και να ξεκουραστώ λίγο.
Γιατί είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε αυτό το καθεστώς».
Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες δεν φεύγουν σχεδόν ποτέ από τη γραμμή επαφής.
Στον συνομιλητή του Butusov δόθηκαν μόνο δέκα ημέρες άδεια για το έτος και ο στρατός είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί μόνο μετά από αρκετές ημέρες στην πρώτη γραμμή.

Κείμενο σε εξέλιξη
Luhansk_Battle_Map_Draft_December_312023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_312023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_312023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_312023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_312023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_312023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης