Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Παρακάμπτουν νομοθεσία ... μισού αιώνα για να πουλήσουν όπλα στην Ουκρανία

Νορβηγία: Παρακάμπτουν νομοθεσία ... μισού αιώνα για να πουλήσουν όπλα στην Ουκρανία
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της η Νορβηγία επιτρέπει την πώληση όπλων σε τρίτη χώρα παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει ρητά κάτι τέτοιο
Η νορβηγική κυβέρνηση επέτρεψε σε εγχώριες εταιρείες να πωλούν απευθείας όπλα και αμυντικά προϊόντα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας.
«Η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την απευθείας πώληση όπλων και αμυντικών προϊόντων από τη νορβηγική αμυντική βιομηχανία στις στρατιωτικές δομές της Ουκρανίας», αναφέρει το έγγραφο.
Έτσι, πλέον οι τοπικές εταιρείες μπορούν να κάνουν αίτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών για να λάβουν τη σχετική άδεια.
Ταυτόχρονα, η Νορβηγία θα συνεχίσει , έστω και στα χαρτιά, να τηρεί την κοινοβουλευτική απόφαση του 1959, σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν θα επιτρέψει την πώληση όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές όπου υπάρχει πόλεμος ή υπάρχει κίνδυνος πολέμου.
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιτρέπει τώρα άμεσες πωλήσεις στην Ουκρανία δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε τις άμεσες πωλήσεις όπλων σε χώρες σε πόλεμο σε γενική βάση», διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Με τη σειρά του, ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Bart Eide εξήγησε αυτό το βήμα αποτέλεσε προϊόν μίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρέθηκε το βασίλειο μαζί με τους συμμάχους του.
Σημειώνεται ότι η αλλαγή αυτή τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τηλεοπτικός σταθμός NRK, επικαλούμενος μια διατριβή ερευνητών από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Εμπορίου, ανέφερε ότι το βασίλειο κέρδισε περίπου 334 δισεκατομμύρια κορώνες (28,6 δισεκατομμύρια ευρώ) από την Ουκρανία το 2022.
Οι ειδικοί εξήγησαν ένα τέτοιο κέρδος από το γεγονός ότι μετά το ξέσπασμα του στρατιωτική σύγκρουση, οι τιμές του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά αυξήθηκαν απότομα, κάτι που αποδείχθηκε ωφέλιμο για τη Νορβηγία, στην οικονομία της οποίας η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μία από τις βασικές.
Τον Αύγουστο, το Όσλο αποφάσισε να μεταφέρει αμερικανικά μαχητικά F-16 τέταρτης γενιάς στις αρχές του Κιέβου.
Έτσι, η Νορβηγία έγινε η τρίτη χώρα του ΝΑΤΟ μετά την Ολλανδία και τη Δανία που υποσχέθηκε να μεταφέρει αυτά τα αεροσκάφη στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης