Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επέκταση για τα BRICS: Ιράν, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτος και Αιθιοπία εντάσσονται κι επίσημα στη συμμαχία

Επέκταση για τα BRICS: Ιράν, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτος και Αιθιοπία εντάσσονται κι επίσημα στη συμμαχία
Με μείζονες δυνάμεις ισχυροποιείται ο «δεύτερος πόλος» του πλανήτη
Τα μέλη της Συμμαχίας BRICS, των χωρών των αναδυόμενων αγορών πρόκειται να διπλασιαστούν, καθώς η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτο εντάσσονται στις τάξεις της από την 1η Ιανουαρίου του 2024, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής στο μπλοκ.
Τα σημερινά (και ιδρυτικά) μέλη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική τον Αύγουστο προσκάλεσαν άλλες έξι χώρες να γίνουν μέλη του ομίλου τους, συνδυάζοντας μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας του πλανήτη με μερικούς από τους μεγαλύτερους καταναλωτές μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Στον αντίποδα, μόνο η Αργεντινή απέρριψε την πρόσκληση αφού ο νέος ακροδεξιός της πρόεδρος Javier Milei, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αυτόν τον μήνα, ακύρωσε την επικύρωση της ενταξιακής διαδικασίας που είχε δρομολογήσει ο προκάτοχός του. 

Αναμένεται υπέρ-επέκταση με 25 επιπλέον κράτη

Περίπου 30 κράτη θέλουν να δημιουργήσουν δεσμούς με τους BRICS έχει διαμηνύσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, ο οποίος επισήμανε πως ακόμα και η Αργεντινή και παρά τις δηλώσεις του νέου προέδρου Javier Milei, εξακολουθεί να σκέφτεται τη συμμετοχή της σε αυτόν τον πυλώνα του πολυπολικού κόσμου.
«Εκτός από τα κράτη που έχουν ενταχθεί στην ένωση μας, υπάρχουν τουλάχιστον έως σήμερα, περίπου 30 κράτη που θα ήθελαν να δημιουργήσουν σχέσεις εταίρου με τους BRICS» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ανάμεσα στα κράτη που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS είναι και η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, η Αιθιοπία, οι οποίες κι επίσημα πια θα συμμετάσχουν στην Ένωση από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Έντονο ενδιαφέρον από τη Λατινική Αμερική

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, παρά τη μεταστροφή της αργεντίνικης στάσης τα κράτη της Λατινικής Αμερικής έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τους BRICS.
«Η ένταξη νέων μελών θα κάνει το έργο της ομάδας των BRICS πιο πολύπλευρο» υποστήριξε ο Lavrov, υποστηρίζοντας πως οι συμφωνίες που θα κάνει μια τόσο μεγάλη ομάδα κρατών, θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.
«Όταν χώρες που μερικές φορές δεν μοιράζονται παρόμοιες θέσεις συνεργάζονται και επιτυγχάνουν συναίνεση, μια τέτοια συναίνεση έχει μεγάλη σημασία.
Είναι ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη από αποφάσεις που λαμβάνουν ορισμένες δυτικές ομάδες κατ' εντολή του ηγεμόνα» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Δίκαια παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια

Σύμφωνα με τον Lavrov, η Μόσχα ποντάρει ιδιαίτερα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2024 στη ρωσική πόλη Kazan.
Όπως είπε το θέμα της Συνόδου θα είναι «η ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης για μια δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξης και ασφάλεια», ενώ τόνισε ότι περισσότερες από 10 ρωσικές πόλεις θα φιλοξενήσουν περισσότερες από 200 οικονομικές, πολιτικές και δημόσιες εκδηλώσεις.
«Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Κορυφής.
Σε αυτήν, μαζί με τους εταίρους μας, αναμένουμε να αναπτύξουμε ένα ευρύ φάσμα λύσεων για το κορυφαίο αυτό γεγονός που θα σχετίζεται με τους βασικούς τομείς συνεργασίας» είπε ο Lavrov, αναφέροντας πως πολλοί αρχηγοί αναπτυσσόμενων κρατών πρόκειται να συμμετάσχουν στις παράλληλες με τη Σύνοδο εκδηλώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης