Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη χρονιά για την ΕΕ το 2024 – Πολλά τα ανοικτά μέτωπα

Κρίσιμη χρονιά για την ΕΕ το 2024 – Πολλά τα ανοικτά μέτωπα
Δημοσίευμα της Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Με το Βέλγιο στο τιμόνι της ΕΕ ξεκίνησε το 2024, ένα δύσκολο έτος με πολλές αβεβαιότητες τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και σε σχέση με τις ευρύτερες διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.
Το 2023 έφυγε με μια σημαντική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, δεδομένου ότι μετά από διαπραγματεύσεις δώδεκα ετών, η Αυστρία ήρε εν μέρει τις επιφυλάξεις της, επιτρέποντας τη μερική ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο του Σένγκεν. Από τις 31 Μαρτίου καταργούνται οι έλεγχοι για τα αεροπορικά ταξίδια από τις δύο αυτές χώρες στα άλλα κράτη-μέλη που μετέχουν στο χώρο του Σένγκεν, ενώ προς τα παρόν οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στις χερσαίες μεταφορές.
Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, σύμφωνα με το Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο, η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη βελγική προεδρία θα είναι η εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας στο μεταναστευτικό, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, η ταχύτερη επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών σε περιόδους μεταναστευτικών πιέσεων.
Στο μέτωπο της οικονομίας οι αβεβαιότητες έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό, ο οποίος ναι μεν βρίσκεται σε σαφή καθοδική πορεία, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχιστεί. Σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι ομαλές, περί τα μέσα του έτους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει τον καθοδικό κύκλο των επιτοκίων, κάτι που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
Στον οικονομικό τομέα την 1η Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ελαστικότεροι από τους υφιστάμενους.
Τέλος 6 και 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές στα 27 κράτη-μέλη, με μεγάλο ερωτηματικό την επίδοση των ακροδεξιών και λαϊκίστικων κομμάτων αλλά και το κατά πόσο μια εκλογική άνοδός τους θα μπορούσε να επηρεάσει την λειτουργία της Ευρωβουλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης