Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σρι Λάνκα αρνείται τη διέλευση σε κινεζικό «κατασκοπικό» σκάφος και επιβάλλει μονοετή απαγόρευση

Η Σρι Λάνκα αρνείται τη διέλευση σε κινεζικό «κατασκοπικό» σκάφος και επιβάλλει μονοετή απαγόρευση
Το Πεκίνο έχει στενές σχέσεις με τη Σρι Λάνκα μετά τη μίσθωση του λιμανιού Hambantota
Από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2024, το νησιωτικό έθνος της Σρι Λάνκα θα επιβάλλει ένα μονοετές μορατόριουμ στα ξένα ερευνητικά πλοία που επιχειρούν στα ύδατά του.
Η κίνηση του Κολόμπο θεωρείται μια μεγάλη διπλωματική και στρατηγική νίκη για την Ινδία, η οποία έχει σημάνει συναγερμό για τα κινεζικά σκάφη που ερευνούν τις τεράστιες εκτάσεις της θαλάσσιας περιοχής του Ινδικού Ωκεανού, με το πρόσχημα της διεξαγωγής επιστημονικών δοκιμών.
Το Πεκίνο έχει στενές σχέσεις με τη Σρι Λάνκα μετά τη μίσθωση του λιμανιού Hambantota, το οποίο κατασκεύασαν οι κινεζικές εταιρείες. Η Σρι Λάνκα έδωσε στο Πεκίνο το λιμάνι «κάτω από τη μύτη» της Ινδίας, αφού το νησιωτικό έθνος απέτυχε να πληρώσει τα χρέη σε κινεζικές εταιρείες.
Η απόφαση ελήφθη μετά την αίτηση της Κίνας για άδεια να ελλιμενίσει ένα ακόμη ερευνητικό σκάφος στα ύδατα της Σρι Λάνκα τον Ιανουάριο του 2024, καθώς ώθησε τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi να προτρέψει τον Πρόεδρο Ranil Wickremesinghe να σεβαστεί τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ινδίας, κατά τη συνάντησή τους το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης