Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιματηρές μάχες στη Γάζα: Μηδαμινή η πρόοδος του Ισραήλ στη Khan Yunis, αντίσταση μέχρις εσχάτων από τη Hamas

Αιματηρές μάχες στη Γάζα: Μηδαμινή η πρόοδος του Ισραήλ στη Khan Yunis, αντίσταση μέχρις εσχάτων από τη Hamas
Oι IDF απέτυχαν να επιτύχουν οποιαδήποτε νέα πρόοδο προχωρώντας στην πόλη Khan Younis στη νότια Γάζα μεταξύ 24 και 30 Δεκεμβρίου
Σε σημείο καμπής βρίσκεται η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις δε φαίνεται να σημειώνουν κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο στο πεδίο μάχης και οδεύουν, έτσι, σε αλλαγή προσανατολισμού.
Λόγω της σφοδρής αντίστασης της Hamas, αλλά και των αμερικανικών πιέσεων, το Ισραήλ φαίνεται πλέον να προσανατολίζεται σε μία πιο στοχευμένη τακτική, δηλαδή στην εξουδετέρωση της ηγεσίας της σουνίτικης οργάνωσης από τη μία, και στην εγκατάλειψη των σφοδρών οικιστικών μαχών από την άλλη.
Ενδεικτική αυτών των εξελίξεων, είναι μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων που διεξήχθη από το πρακτορείο Sanad και δείχνει ότι ο ισραηλινός στρατός απέτυχε να επιτύχει οποιαδήποτε νέα πρόοδο προχωρώντας στην πόλη Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας μεταξύ 24 και 30 Δεκεμβρίου.
Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από τον Sanad και τραβήχτηκαν στις 30 Δεκεμβρίου υποδεικνύουν σφοδρότατες και αιματηρές μάχες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Katiba, την οδό Gamal Abdel Nasser και δυτικά του κυκλικού κόμβου Abu Hamid στο Khan Younis.
Συγκρίνοντας τις πρόσφατες εικόνες με αυτές που τραβήχτηκαν στις 24 Δεκεμβρίου, ο Sanad ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι τα ισραηλινά οχήματα προσπαθούν να σημειώσουν πρόοδο χωρίς αποτέλεσμα και συνέχισαν να παραμένουν στη θέση τους στις ίδιες περιοχές.

Screenshot_2024-01-01_180519.png


Δορυφορικές εικόνες στις 24 Δεκεμβρίου έδειξαν την παρουσία οχημάτων γύρω από τον κυκλικό κόμβο Abu Hamid, αλλά δεν μπόρεσαν να τοποθετηθούν στην ίδια περιοχή στις 30 Δεκεμβρίου και επέστρεψαν στις θέσεις τους γύρω από το νεκροταφείο Bani Suheila και τα σχολεία που βρίσκονται κοντά στον κυκλικό κόμβο.
Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές του σε μεγάλα οικιστικά τετράγωνα που βρίσκονται κοντά στο Ανατολικό Πάρκο Khan Younis και στο Τζαμί Αμπού Χαμίντ μεταξύ 24 και 30 Δεκεμβρίου, προκαλώντας ολική και μερική καταστροφή των περισσότερων κατοικιών και κατοικιών. 

Αιματηρά αντίποινα από τις Ταξιαρχίες Qassam

Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, οι Ταξιαρχίες Qassam, ανακοίνωσε ότι ένας από τους ελεύθερους σκοπευτές της σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

AA-20231218-33214968-33214965-ISRAEL_EVACUATES_ITS_SOLDIERS_WOUNDED_IN_GAZA_TO_HOSPITAL-1704125395.webp

Ανέφερε επίσης ότι οι μαχητές της επιτέθηκαν σε ισραηλινά οχήματα ανατολικά της συνοικίας Tuffah στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό στρατιωτών.
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης στην περιοχή Καράρα, βόρεια του Khan Younis, ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Qassam. 

Στην αντεπίθεση η Hamas - Αυξάνονται οι απώλειες των Ισραηλινών 

Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, δηλαδή οι Ταξιαρχίες Qassam ανέφεραν, επίσης τα συνολικά πλήγματα που επέφεραν κατά των Ισραηλινών στρατευμάτων. 
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα χτυπήματα της Hamas συνοψίζονται ως εξής:

-Ένα τανκ Merkava με οβίδες Yasin-105 στh Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
-Ένα σπίτι βόρεια της Khan Yunis με στρατιώτες μέσα που είχαν παγιδευθεί.
-Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες βόρεια της Khan Yunis με πύραυλο κατά προσωπικού.
-Ένα φρεάτιο σήραγγας με ισραηλινούς πεζούς στρατιώτες μέσα στο οποίο είχαν παγιδευτεί με εκρήξεις, επίσης βόρεια της Khan Yunis.
-Ένας Ισραηλινός στρατιώτης με πυρά ελεύθερου σκοπευτή ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.
-Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα με διαδοχικές οβίδες και συσκευές κατά προσωπικού ανατολικά της συνοικίας Tuffah στην πόλη της Γάζας. 

Επιστρέφει στη βάση του το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford

Το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford θα επιστρέψει στο λιμάνι καταγωγής του, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τη Δευτέρα, τερματίζοντας την ανάπτυξή του στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία ξεκίνησε ως υποστήριξη του Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από Μαχητές της Hamas
Το πυρηνοκίνητο Ford, το νεότερο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού με πάνω από 4.000 άτομα προσωπικό και οκτώ μοίρες αεροσκαφών, έγινε ισχυρό σύμβολο της αμερικανικής υποστήριξης ορμώντας πιο κοντά στο Ισραήλ μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας.
"Αμέσως μετά τη βάναυση επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, το USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group διατάχθηκε να μεταβεί στην ανατολική Μεσόγειο για να συμβάλει στην περιφερειακή μας αποτρεπτική και αμυντική στάση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό.

960x0_1.webp

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin είχε παρατείνει την ανάπτυξη του Ford τρεις φορές με την ελπίδα ότι η παρουσία του θα αποτρέψει το Ιράν και τις ευθυγραμμισμένες με το Ιράν οργανώσεις, ιδιαίτερα τη Hezbollah του Λιβάνου, από το να επιτεθούν στο Ισραήλ.
"Το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να αξιοποιεί τη συλλογική του θέση στην περιοχή για να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη φορέα από την κλιμάκωση αυτής της κρίσης πέρα ​​από τη Γάζα", ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό.
Το Ford θα επιστρέψει στην έδρα του στη Virginia.

Οι μάχες στη Γάζα θα συνεχισθούν το 2024, επιμένει ο ισραηλινός στρατός

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας θα συνεχισθεί καθ' όλη την διάρκεια του 2024, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Ο στρατός πρέπει να κάνει εκ των προτέρων σχεδιασμό διότι θα μας ζητηθούν αποστολές και επιπλέον μάχες καθ' όλη την διάρκεια του έτους αυτού», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Daniel Hagari.
Επέμεινε ειδικά στο γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί έφεδροι θα χρειασθούν για την συνέχιση των μαχών και ότι ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να κάνουν παύση για να προετοιμασθούν για «παρατεταμένες εχθροπραξίες».
«Ορισμένοι από τους εφέδρους θα επιστρέψουν στις οικογένειες και τις εργασίες τους ήδη από αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari.
«Αυτό θα είναι σημαντική ανακούφιση για την οικονομία και θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν δυνάμεις εν όψει των δραστηριοτήτων τον επόμενο χρόνο. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα τους χρειαστούμε», πρόσθεσε. Ο στρατός σχεδιάζει την ανάπτυξη των δυνάμεών του τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε. 

Συμφωνία για νέα εκεχειρία: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις λόγω χαωτικών διαφορών

Πηγές από τρίτες χώρες που γνωρίζουν έμμεσες επαφές μεταξύ Hamas και Ισραήλ μεταφέρουν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι οι ανοιχτές θέσεις που παρουσίασε η παλαιστινιακή οργάνωση στους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες δεν ευθυγραμμίζονται με τις προτάσεις που διαβίβασε η ισραηλινή πλευρά.
Σύμφωνα με μια πηγή, η Hamas συνεργάζεται με τους μεσάζοντες, αλλά οι διαφορές στις θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι «δραματικές».
Το Ισραήλ πιέζει για μια προσωρινή και περιορισμένη ανθρωπιστική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης περίπου 40 αιχμαλώτων, ακολουθούμενη από την επιστροφή των δυνάμεων του IDF για μάχη, σύμφωνα με την πηγή.
Ωστόσο, η Hamas εμμένει στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις ζώνες μάχης και την κατάπαυση του πυρός ως προϋποθέσεις για τη συμφωνία.
«Και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν ιδέες, αλλά το χάσμα μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλο και είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να γεφυρωθεί», είπε μια ξένη πηγή που γνωρίζει τις επαφές, προσθέτοντας ότι «δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες δεν θα συνεχιστούν, αλλά είναι ένα περίπλοκο έργο που μπορεί να πάρει πολύ χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης