Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ισχύ ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος για τις πολυεθνικές εταιρείες

Σε ισχύ ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος για τις πολυεθνικές εταιρείες
Η Ελλάδα θα καθυστερήσει να εφαρμόσει την σχετική νομοθεσία
Σχετικά Άρθρα
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες υπόκεινται από τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2024 σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για πρώτη φορά, καθώς ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας που έχουν κάνει 140 χώρες.
Ορισμένες μεγάλες οικονομίες έχουν ήδη υιοθετήσει τη σχετική συμφωνία για να κλείσουν τα κραυγαλέα παραθυράκια στο διεθνές σύστημαεφαρμόζοντας έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% στα εταιρικά κέρδη.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες εάν το κέρδος μιας πολυεθνικής φορολογείται κάτω από αυτόν τον συντελεστή σε μια χώρα, οι άλλες χώρες θα μπορούν να χρεώνουν μια συμπληρωματική εισφορά. Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος οδήγησε τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ότι θα αυξήσει τα ετήσια φορολογικά έσοδα έως και 9% ή 220 δισ. δολάρια παγκοσμίως.
Οι πρώτες χώρες που που εφαρμόζουν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο από τον Ιανουάριο περιλαμβάνουν χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Οι κανόνες θα ισχύουν για πολυεθνικές εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ.
Επίσης θα συμμετάσχουν πολλές χώρες που θεωρούνται από καιρό καταφύγια για τις πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα Μπαρμπάντος, που προηγουμένως είχαν εταιρικό φορολογικό συντελεστή 5,5%.
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα έχουν θεσπίσει νομοθεσία για να το κάνουν ακόμη, παρά το γεγονός ότι υποστήριξαν τη συμφωνία το 2021.
Η συμφωνία αυτή εποπτεύεται από τον ΟΟΣΑ και στοχεύει να πείσει τις πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν περισσότερους φόρους όπου δραστηριοποιούνται, ενώ η δεύτερη καθιερώνει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου.
Οι κανόνες σημαίνουν ότι από τη στιγμή που ορισμένες χώρες εισαγάγουν τον παγκόσμιο συντελεστή, άλλες χώρες έχουν κίνητρο να το κάνουν, διότι διαφορετικά, τα συμμετέχοντα κράτη μπορούν να εισπράξουν φόρο σε βάρος τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης