Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κενό οι περιορισμοί G7 και ΕΕ στην εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών - Σε ισχύ από σήμερα 1/1/24

Στο κενό οι περιορισμοί G7 και ΕΕ στην εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών - Σε ισχύ από σήμερα 1/1/24
Τον Δεκέμβριο, οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές διαμαντιών που εξορύσσονται ή επεξεργάζονται στη Ρωσία
Οι περιορισμοί στην εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών στις χώρες της G7 και οι περιορισμοί στις παραδόσεις διαμαντιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της 12ης δέσμης κυρώσεων της ΕΕ έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από το TASS αμφιβάλλουν ότι η απαγόρευση θα είναι πολύ αποτελεσματική.
Τον Δεκέμβριο, οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές διαμαντιών που εξορύσσονται ή επεξεργάζονται στη Ρωσία με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Από την 1η Μαρτίου θα τεθούν σε ισχύ και οι περιορισμοί για τα ρωσικά διαμάντια που έχουν υποστεί επεξεργασία σε άλλες χώρες.
Σε κοινή δήλωση μετά από διαδικτυακή συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι θα δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την επιθεώρηση και την πιστοποίηση των μη επεξεργασμένων διαμαντιών εντός της G7 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024.
Αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη 12η δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας ως αντίδραση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, οι νέοι περιορισμοί περιλαμβάνουν απαγόρευση των εισαγωγών διαμαντιών που εξορύχθηκαν, επεξεργάστηκαν ή παρήχθησαν στη Ρωσία.
Η απαγόρευση καλύπτει τα μη εμπορικά φυσικά και τεχνητά διαμάντια και τα διαμαντένια κοσμήματα.
Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε ότι η απαγόρευση των εισαγωγών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ οι συγκεκριμένες διατάξεις θα εφαρμοστούν σταδιακά από την 1η Μαρτίου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Περιορισμένες οι δυνατότητες των κυρώσεων

"Μέχρι τώρα, ένας τέτοιος μηχανισμός (επιθεώρηση και πιστοποίηση διαμαντιών) δεν υπάρχει, ούτε θα εμφανιστεί μέχρι την 1η Μαρτίου και δεν είναι σαφές αν θα είναι έτοιμος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Αυτό υποδηλώνει μόνο ορισμένες δυνατότητες [των λεγόμενων] "γκρίζων" προμηθειών", δήλωσε ο αναλυτής της Finam, Alexey Kalachev.
Εάν ο μηχανισμός βασίζεται σε "τεχνικές μεθόδους προσδιορισμού της προέλευσης των λίθων", θα είναι δυνατόν να εισαχθεί γρήγορα, αν και πρόκειται για μια δαπανηρή και όχι πολύ αποτελεσματική τεχνολογία, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, εάν ο μηχανισμός για τον εντοπισμό των διαμαντιών βασίζεται σε τεχνολογίες blockchain, θα είναι πρακτικά αδύνατο να τον παρακάμψει κανείς, "καθώς δεν θα ασχολείται καν εντός της πέτρας φυσικά, αλλά με το επιβεβαιωμένο ιστορικό της, το οποίο είναι αδύνατο να παραποιηθεί, ενώ οι πέτρες που δεν έχουν ψηφιακό "διαβατήριο" επιβεβαιωμένο από blockchain θα απαγορεύονται αυτόματα", σημείωσε ο Kalachev.
Ωστόσο, θα χρειαστούν χρόνια για την εισαγωγή ενός τέτοιου συστήματος, ενώ στο μεσοδιάστημα μπορεί να αλλάξουν πολλά στον κόσμο, σημείωσε ο αναλυτής.
Ο επικεφαλής της έρευνας αγοράς κινητών αξιών της Alfa-Bank, Boris Krasnozhyonov, δήλωσε ότι ο τομέας των ακατέργαστων και γυαλισμένων διαμαντιών "δεν επαναπαύεται στις δάφνες του", ενώ οι κυρώσεις έχουν όλο και περισσότερο "διακοσμητικό" χαρακτήρα.
Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν την πίεση των κυρώσεων θα ανακατευθύνουν τις ροές των εμπορευμάτων σε άλλες τοποθεσίες, καθώς θα ήταν δύσκολο να αποκοπεί εντελώς η Ρωσία από το παγκόσμιο εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών, δεδομένου ότι διαθέτει μερίδιο περίπου 35% στην παραγωγή και 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων, πρόσθεσε ο αναλυτής.
"Οι εξαγωγές διαμαντιών αποτελούν ένα σχετικά μικρό μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών, με τους κύριους κινδύνους από αυτά τα [μέτρα κυρώσεων] να αφορούν τη ρωσική [διαμαντοβιομηχανία] Alrosa.
Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες ότι η απαγόρευση αυτή δεν θα παρακαμφθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές διαμαντιών στην παγκόσμια αγορά", δήλωσε η Olga Belenkaya της Finam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης