Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ισοπεδώνει την Ουκρανία μετά το βάρβαρο «χτύπημα» στο Belgorod - Νέα πλήγματα σε Mykolaiv, Οδησσό, Dnipro

Η Ρωσία ισοπεδώνει την Ουκρανία μετά το βάρβαρο «χτύπημα» στο Belgorod - Νέα πλήγματα σε Mykolaiv, Οδησσό, Dnipro
H Ρωσία εξαπέλυσε νέα νυχτερινή αεροπορική επίθεση, με στόχο τις περιοχές Mykolaiv, Οδησσός και Dnipro
(Συνεχές upd) Σκληρή και άμεση είναι η απάντηση της Ρωσίας στο βάρβαρο «χτύπημα» των Ουκρανών στην πόλη Belgorod που βρίσκεται βόρεια από το Kharkiv της Ουκρανίας σκοτώνοντας 24 ρώσους πολίτες.
Πρόκειται για χτυπήματα με πυραύλους διασποράς, αποκλειστικά σε αμάχους αφού δεν χτυπήθηκαν στρατιωτικές μονάδες ή υποδομές.
Ειδικότερα, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε νέα νυχτερινή αεροπορική επίθεση, με στόχο τις περιοχές Mykolaiv, Οδησσός και Dnipro. Ο βομβαρδισμός της πόλης Donetsk από την Ουκρανία νωρίς το πρωί της Πρωτοχρονιάς στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, δήλωσε αξιωματούχος που έχει τοποθετηθεί από τη Ρωσία στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας.
Η Ρωσία είχε επίσης εξαπολύσει βομβαρδισμό σε ουκρανικές περιοχές τις ώρες που προηγήθηκαν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με στόχο το Κίεβο και προκαλώντας ζημιές σε κατοικημένες περιοχές της πόλης Kharkiv, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Ο δήμαρχος του Kharkiv, Ihor Terekhov, δήλωσε ότι η επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους έγινε σε διάφορα κύματα, πλήττοντας κτίρια κατοικιών στο κέντρο της πόλης και προκαλώντας πυρκαγιές. "Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται ήδη στο σημείο. Οι πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά θύματα διευκρινίζονται" είπε χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι έπληξε "κέντρα λήψης αποφάσεων" και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Χάρκοβο ως απάντηση στον βομβαρδισμό του Belgorod. 

Αμείλικτη αλλά και με στρατηγική στόχευση η ρωσική απάντηση 

Ως νέα αναβαθμισμένη απάντηση για την ουκρανική επίθεση κατά αμάχων στο Belgorod, τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν εργοστάσιο παραγωγής drone κοντά στην πόλη Chuguev στην περιοχή Kharkov, σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Επιχείρηση για την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων κοντά στην πόλη Chuguev, στην περιοχή Kharkov, τέσσερις αποθήκες καυσίμων για στρατιωτικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές της Οδησσού, του Dnepropetrovsk και του χωριού Konstantinovka, στην περιοχή Nikolaev, 94 μονάδες πυροβολικού σε θέσεις βολής χτυπήθηκε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικός εξοπλισμός σε 128 περιοχές», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι τα ουκρανικά αεροδρόμια που μετέφεραν αεροσκάφη που μετέφεραν πυραύλους κρουζ Storm Shadow δέχθηκαν επίσης επίθεση από πυραύλους αεροσκαφών.
Την προηγούμενη μέρα, ο ρωσικός στρατός έπληξε κέντρα λήψης αποφάσεων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Kharkiv ως απάντηση στην ουκρανική τρομοκρατική επίθεση στο Belgorod.
Έτσι, επιτέθηκαν στο πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Kharkov Palace, όπου βρίσκονταν εκπρόσωποι της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στο ίδιο κτίριο βρίσκονταν περίπου 200 ξένοι μισθοφόροι.
Ένας άλλος στόχος ήταν το κτίριο της SBU στην περιοχή του Kharkiv και το προσωρινό σημείο ανάπτυξης του εθνικιστικού σχηματισμού «Δεξιός Τομέας».
Επιπλέον, ένα χτύπημα σημειώθηκε στο υποκατάστημα του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Διαστήματος κοντά στο χωριό Zalestsy στην περιοχή Khmelnitsky, το οποίο χρησιμοποιούν τα ουκρανικά στρατεύματα αναγνώρισης.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός χτύπησε επίσης μονάδες του 59ου μηχανοκίνητου πεζικού και της 79ης ταξιαρχίας αεροπορικής επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ξένους μισθοφόρους με συνολικό αριθμό περίπου 600 μαχητών.

Οργή Putin για τον βομβαρδισμό του Belgorod

Η Ρωσία θα «εντείνει» τις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία ως απάντηση στον βομβαρδισμό από τον ουκρανικό στρατό της ρωσικής πόλης Belgorod, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

«Θα εντείνουμε τους βομβαρδισμούς, κανένα έγκλημα εναντίον αμάχων δεν θα μείνει ατιμώρητο, αυτό είναι βέβαιο», δήλωσε ο Putin κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, διευκρινίζοντας ότι τα στρατιωτικά πλήγματα θα έχουν στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις».


Η αντίδραση της Zakharova για τον βομβαρδισμό του Donetsk 

Σε ένα ιδιαίτερα σκληρό σχόλιο πρόχωρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, στον απόηχο του βομβαρδισμού στο Donetsk από τους Ουκρανούς.
«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το καθεστώς του Κιέβου βομβάρδισε το Donetsk. Τα πυρά στράφηκαν και πάλι σε στόχους αμάχων. Υπάρχουν σκοτωμένοι και τραυματίες. Μόνο ένα τρομοκρατικό θηρίο θα μπορούσε να το κάνει αυτό», έγραψε στο Telegram.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ στο Donetsk αμέσως μετά το νέο έτος. Σύμφωνα με το CCCC, συνολικά εκτόξευσαν 15 πυραύλους MLRS. Ο επικεφαλής του DPR, Denis Pushilin, ανέφερε τέσσερις νεκρούς και 13 τραυματίες.

Τι συνέβη με βάση την Ουκρανική ερμηνεία στο Belgorod;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια μεγάλη σειρά επιδρομών εναντίον στόχων στη Ρωσία τη νύχτα της 29ης προς 30η Δεκεμβρίου και στις 30 Δεκεμβρίου.
Πηγές ασφαλείας της Ουκρανίας ανέφεραν στα δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερα από 70 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα της 29ης προς την 30η Δεκεμβρίου σε ρωσικές στρατιωτικές υποδομές και αμυντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κοντά στις πόλεις Μόσχα, Belgorod, Tula, Tver και Bryansk.
Οι επιθέσεις ήταν απάντηση στα ρωσικά χτυπήματα στις 29 Δεκεμβρίου με 160 πυραύλους και drones, που ήταν η μεγαλύτερη σειρά επιδρομών με drone και πυραύλους κατά της Ουκρανίας από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναχαίτησαν 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιφέρειες Bryansk, Orel, Kursk και Μόσχα τη νύχτα της 29ης προς την 30η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το εργοστάσιο Kreminy El στην πόλη Bryansk, το οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μικροηλεκτρονικών της Ρωσίας, του οποίου το 90% των παραγόμενων προϊόντων φέρεται να είναι στοιχεία ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και συστημάτων.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου δείχνει εκρήξεις πάνω από την πόλη Bryansk.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 12 ουκρανικούς πύραυλους MLRS στην Περιφέρεια Belgorod στις 29 Δεκεμβρίου και αρκετούς ακόμη ουκρανικούς πύραυλους MLRS κοντά στην πόλη Belgorod κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 30 Δεκεμβρίου.

Τι συνέβη με βάση την Ρωσική ερμηνεία στο Belgorod;

Ο αριθμός των νεκρών ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Belgorod ανήλθε σε 24 άτομα.
Από τα 111 τραυματίες, τα 25 άτομα παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση..
Επιπλέον, 30 πολυκατοικίες, 381 διαμερίσματα, αρκετές ιδιωτικές κατοικίες και πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.
Μετά από οδηγίες του Προέδρου Putin, μια ομάδα του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον υπουργό υγείας έφθασε στο Belgorod.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν να επιτεθούν στο Belgorod χρησιμοποιώντας πυραύλους Vilkha και το τσεχικό Vampire MLRS.
Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτησαν τους περισσότερους από τους πυραύλους, αλλά αρκετά βλήματα και τμήματα διασποράς από τους πύραυλους Vilkha που καταρρίφθηκαν έπληξαν την πόλη.
Το υπουργείο τόνισε ότι σε περίπτωση απευθείας χτυπήματος από πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο σοβαρές.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από τις ήττες στο μέτωπο και να προκαλέσουν τα ρωσικά στρατεύματα σε παρόμοιες ενέργειες, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας, τονίζοντας ότι αυτό το χτύπημα δεν θα μείνει ατιμώρητο.
Ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος Vasily Nebenzya, μιλώντας στη συνάντηση, χαρακτήρισε αυτό το χτύπημα μια σκόπιμη τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται εναντίον αμάχων και τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ως συνεργούς στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου.

Ρεκόρ επιθέσεων με drones από τη Ρωσία κατά ουκρανικών στόχων

Η Ρωσία εκτόξευσε "αριθμό ρεκόρ" επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) τις ώρες που προηγήθηκαν της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε σήμερα το πρωί η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.
Σε ενημέρωση στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ανέφερε ότι 87 από τα 90 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν με επιτυχία.
"Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2024, ο εχθρός χρησιμοποίησε αριθμό ρεκόρ UAV επίθεσης τύπου 'Shahed'", ανέφερε.
"Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε κύματα από τέσσερις κατευθύνσεις", σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

«Ο εχθρός χρησιμοποίησε αριθμό ρεκόρ επιθετικών drones», ανέφεραν.
Η Αεροπορία επίσης ανέφερε βομβαρδισμούς που έγιναν με τέσσερις πυραύλους S-300 στην περιοχή του Χαρκόβου και με τρεις πυραύλους Kh-31 και έναν Kh-59 που είχαν στόχο τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Στο Λβιβ, οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ένα πανεπιστήμιο και ένα μουσείο.
Στην επαρχία της Οδησσού, ένα άτομο σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν στο τελευταίο αυτό κύμα ρωσικών επιθέσων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Στο Χμελνίτσκι, ένα παιδί τραυματίστηκε.

www.bankingnews.gr

Putin: Το 2023 γίναμε πιο ισχυροί – Η Ρωσία προστάτευσε με σθένος την ασφάλειά της

Η Ρωσία υπερασπίστηκε σθεναρά τα συμφέροντα και τις αξίες της το 2023, και έγιναν πολλά, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του στις 31/12/2023.
«Αποχαιρετούμε το 2023, θα γίνει μέρος της ιστορίας και θα χρειαστεί να προχωρήσουμε μπροστά, για να δημιουργήσουμε το μέλλον μας», είπε ο Putin.
«Δουλέψαμε σκληρά φέτος και κάναμε πολλά, είμαστε περήφανοι για τα κοινά μας επιτεύγματα, απολαύσαμε την επιτυχία μας και ήμασταν σταθεροί στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της ελευθερίας και της ασφάλειάς μας, των αξιών μας που παραμένουν ο άφθαρτος πυλώνας μας», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.
Η Ρωσία μπορεί να λύσει τα πιο δύσκολα προβλήματα και δεν θα υποχωρήσει ποτέ, συνέχισε ο Putin υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να διχάσει τον λαό της Ρωσίας.
«Έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορούμε να λύσουμε ακόμη και τα πιο δύσκολα προβλήματα και δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω, γιατί δεν υπάρχει τέτοια δύναμη που να μας διχάζει, να μας κάνει να ξεχνάμε τη μνήμη και την πίστη των πατέρων μας, να σταματήσουν ανάπτυξή μας», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Zelensky - Καμία αναφορά για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υποσχέθηκε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του να εξαπολύσει "οργή" εναντίον των ρωσικών δυνάμεων το 2024, ισχυριζόμενος ότι η Ουκρανία έγινε ισχυρότερη καθώς ο πόλεμος προχωρά προς το δεύτερο έτος του.
Όμως, το κομψό 20λεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Zelensky, το οποίο παραδόθηκε από το γραφείο του στο Κίεβο, δεν έκανε σχεδόν καμία άμεση αναφορά στην κατάσταση στη μετωπική γραμμή μήκους 1.000 χιλιομέτρων (600 μιλίων) ή στην περιορισμένη επιτυχία της αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Ούτε αναφέρθηκε στις πολιτικές και διπλωματικές δυσκολίες για την εξασφάλιση της συνέχισης της στρατιωτικής και άλλης βοήθειας τόσο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Zelensky είπε ότι ο πόλεμος δίδαξε τους Ουκρανούς να αντέχουν τις ρωσικές επιθέσεις και να προσαρμόζονται στις δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών ρεύματος, της λειτουργίας της βιομηχανίας και των απειλών για τη ναυτιλία των εξαγωγών της.
"Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της χρονιάς, το κύριο επίτευγμά της: Η Ουκρανία έγινε ισχυρότερη. Οι Ουκρανοί έγιναν ισχυρότεροι", δήλωσε ο Zelensky στην ομιλία, η οποία διανθίστηκε με πλάνα από πόλεις που δέχονται επιθέσεις και συναντήσεις με ηγέτες των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας.
"Όταν, στις αρχές του 2023 ... ξεπεράσαμε, χωρίς υπερβολή, τον πιο δύσκολο χειμώνα στην ιστορία. Όταν αποδείξαμε ότι οι Ουκρανοί είναι πιο ανθεκτικοί από το κρύο και το σκοτάδι. Πιο δυνατοί από τις διακοπές ρεύματος και τις απειλές διακοπής ρεύματος.
"Οι Ουκρανοί είναι ισχυρότεροι από κάθε αποκλεισμό και βέτο, δυσπιστία ή σκεπτικισμό", είπε.
Ο Zelensky επεσήμανε τις ουκρανικές επιτυχίες στον περιορισμό και την επίθεση του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, που επιβεβαιώνονται "από τα μεγάλα αποβατικά πλοία τους, τα πυραυλοφόρα και τις κορβέτες περιπολίας στον πυθμένα της θάλασσας". Είπε ότι η Ουκρανία θα δει "σίγουρα" F-16 στον ουρανό φέτος, ενώ επανέλαβε την υπόσχεση να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή όπλων και να παράγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον επόμενο χρόνο.
"Του χρόνου, ο εχθρός θα νιώσει την οργή της εγχώριας παραγωγής", είπε.

Εκκλήσεις για στήριξη από Δύση

Με τον πόλεμο να εισέρχεται πλέον στο τρίτο ημερολογιακό έτος του, ο Zelensky προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους του να συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων κόπωσης από τη σύγκρουση.
"Οι Ουκρανοί είναι ισχυρότεροι από κάθε ίντριγκα, από κάθε προσπάθεια να μειωθεί η παγκόσμια αλληλεγγύη, να υπονομευθεί ο συνασπισμός των συμμάχων μας", προειδοποίησε ο Zelensky στο μήνυμά του.
Παρά τα δυτικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ουκρανία αγωνίστηκε να κάνει μια σημαντική πρόοδο στην αντεπίθεσή της το 2023 εναντίον των εισβολέων ρωσικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης